Home > Asia, Pakisztán > (Magyar) Ágyas busszal Kashgarból Sost-ba, Pakisztánba – Második rész

(Magyar) Ágyas busszal Kashgarból Sost-ba, Pakisztánba – Második rész

Sorry, this entry is only available in Magyar.

 1. Simon
  December 2nd, 2011 at 09:25 | #1

  Az én szótáram szerint:
  ibex = kőszáli kecske, vadkecske (Capra ibex)

 2. Viki
  December 2nd, 2011 at 10:07 | #2

  Sziasztok:) en ehhez az Ausztralias munkahoz akarok hozza szolni:) en itt elek,igaz nem regota de azzal tisztaban vagyok h itt vizum hianyzaban nem fogtok munkat kapni…en tobb mint egy eve varok vizumra,a ferjem ausztral , de munkat nem tudok vallalni,szoval sztem ti sem fogtok tudni ha csak egy sima vizummal jottok be e-visitorral.azzal is csak 90 napot lehet itt tartozkodni:( nem tudom mi a tervetek,de itt a torvenyek kemenyek ! jo utat es szep kalanokat:)) udv Viki

 3. December 2nd, 2011 at 10:10 | #3

  Szevasz Japper! :D Az ‘ibex’ egy összefoglaló név a hegyi kecskék egy csoportjára, úgyhogy nem tévedtél. Enjoy the ride!

 4. Viki
  December 2nd, 2011 at 10:11 | #4

  Ja es az utlevel Ausztraliabol:) lehet igenyelni,de csak egy evig ervenyes ideiglenes utlevelet 100 dolcsi elleneben,es ugy h kb 4 5 honap mire megerkezik,mert h elkuldik Magyarorszagra.egyenlore igy mukodik de lehet amire ide ertek mar lesz canberraban es akkor talan egyszerubb a dolog:))

 5. December 2nd, 2011 at 10:20 | #5

  I just love watching you both and your travels – you are inspiring and amazing. Thanks.

 6. Petya
  December 2nd, 2011 at 10:39 | #6

  Szia Árpi!

  Bár már régóta emlegeted de mi itthon nem nagyon tudjuk, hogy mi az a Karakorum Highway.
  Írhatnál róla pár mondatot, hogy képbe legyünk.

  További jó utat, várjuk a fejleményeket!

 7. Arpi
  December 2nd, 2011 at 10:43 | #7

  @Viki
  Koszi az infokat! Mi azert megprobaljuk, lesz ami lesz! Mielott megerkeznenk Ausztraliaba, mar szetkuldom ezer helyre a CV-met, hatha hajlandoak skype-on interjuztatni! :) Elvegre IT-s allasokra jelentkezem. Van jopar ciscos papirom es hat ev tapasztalatom de nem feltetlenul akarok nagymeno allast, ahogy irtam, az a melo amit hat eve csinaltam Magyarorszagon, tokeletesen elegendo lenne. Es ahogy tudom nagyon keresik arrafele az ITsokat. Csak felvesznek mar valahova fel evre IT cselednek! :) Mad minden szalat megmozgatunk hogy igy legyen.

  A 90 napot lehet hosszabbitani? Nagy az a sziget! :)

  Japppppeeeer, vegigjartad mar a Kekturat?

 8. Arpi
  December 2nd, 2011 at 10:52 | #8

  @Petya
  Jogos! :)
  Kivansagod parancs, a kivant bekezdest a Karakorum Highway-rol meg fogjatok talalni a kovetkezo bejegyzes elejen! ;)

 9. R0fike
  December 2nd, 2011 at 10:52 | #9

  Találtam egy térképet: http://www.johnthemap.co.uk/pages/kkh/kkhmap.html

  Na, ez szép lesz. Megvannak rajta a leírásban említett települések. Csodás út lehet.

 10. December 2nd, 2011 at 11:28 | #10

  @Arpi
  Hali! :D Jaja, két hete fejeztem be a kéket Aggtelek környékén. Nagyon szép volt, főleg a barlangi túra. Most sikerült eljutni a Retek-ágba is, ami nagyon nagy élmény volt nekünk. A Piedone hamburgert nem felejtettük ám el Jinksyvel. Mondjuk csak ezért nem kell sietnetek haza ;).

 11. Stavi Viktor – Jegesmedve Isbjörn
  December 2nd, 2011 at 11:58 | #11

  Nem baj,hogy nem jött össze a KKH bejáratánál az örömbringázás,elég kemény időjárás szempontjából a környék.

  Ha már Karakorum akkor írnék egy kicsi írást és összevetést a világ legmagasabb hegycsúcsáról ( Mount Everest 8850m ) és a Karakorum Himalája legmagasabb és leghírsebb csúcsáról a K2 ( Godwin Austen ) hegyről ami 8611 m magas és még mindig emelkedik pár centit évente.

  A K2 és az Everest megmászása két külön kategória. Míg van ( nagyon ) sok pénzed az Everestre felvisznek addig a K2-re a profik is úgy mennek,hogy onnan lehet,hogy nem jönnek többé vissza az élők közé.

  Az Everest esetében ,,csak” egy gerincrendszeren kell ,,végigmenni”. Az Everestre 3 út megy fel,ezek az alábbiak:

  Déli oldal : Ez A klasszikus útvonal,ezen mentek fel Hillaryék és Erőss Zsolt is,és ezen mennek fel a fizetős túrázók is ( Lhotse jégfolyás oldalában ). A gond ezzel az útvonallal az,hogy a legutolsó tábor 8000m alatt egy picivel van a hegy pedig 8850m magas,szóval az utolsó szakasz elég kemény.

  Északi oldal : Jóval nehezebb felmenni mint a déli oldalon,de az utolsó tábor 8200m környékén van. Ez egy utolsó esély a túlélésre,ha gáz van ( hirtelen kitört vihar ),de csak ideig-óráig,ez a hely egy sátroros oxigénpalack depónak felel meg a halálzónában ( 8000m feletti magasságról beszélünk halálzónáról ).

  Keleti oldal : Ezen az oldalon nem lehet felmenni a hegyre,mászhatatlan…egyenlőre. Majd valamelyik Lengyel ( !!! ) expedicíónak,ha lesz rá igénye és ,,kedve”,akkor felmegy ezen az útvonalon. Csak megjegyzem,hogy az újonann létesített hegymászó útvonalak 70%-át (!) Lengyel expedicíók mászák ki elsőként. Csak egypár Lengyel barlangászt ismerek,és annyit mondhatok…ezek állatok,és betonkemény emberek.

  És jöjjön a K2.

  A hegy a legnehezebben megmászható csúcs a világon,és el van átkozva.

  A hegy alakja piramis/gúla alakú,és a hegycsúcs alatt van egy közel függőleges sziklafal ami ha jól tudom 2-300m magas,és mindez 7000 m körüli magasságon. Ezt a szakaszt a hegymászók ,,kólásüvegnek” nevezik és ez egy kulcspontja a hegynek. Az elöző pontban leírt haláleset az angol nővel is itt következett be ,és nem egy-két ember itt szenved halálos balestet ( lefelé ereszkedés közben ).

  A K2 azért elátkozott hegy,mert minden nemzet/ország első megmászója aki feljutott a csúcsra,az pár éven belül meghalt hegyi balesteben ( és nem feltétlenül a Himaláján ).
  Aki pedig ,,próbálkozott és majdnem feljutott” az pedig súlyosan megsérült vagy megrokkant. Lásd az Erőss Zsoltot aki a Tátrában elveszítette az egyik lábát.

  Amennyiben lehetőségetek van rá akkor menjetek el a Godwin-Austen glecserhez egy fényképezőgéppel,és a hegy tövéig lehet elmenni,nézzétek meg,mert megéri.

  Stavi Viktor – Jegesmedve/Isbjörn

 12. Krisztián
  December 2nd, 2011 at 12:37 | #12

  Ismét egy fantasztikus poszt! Zitának gratulálok a nagyon kreatív megoldáshoz. Árpi, ahogy olvastam a facebook-on begyulladt a fogad, remélem már csak múltidő. Legrosszabb rémálmomat éled vagy élted meg. Kitartást, jók legyetek és vigyázzatok egymásra.

 13. Saku
  December 2nd, 2011 at 13:56 | #13

  Everyday I “read” or at least look your photos I got feeling that this sitting behind my desk is not what I want.

 14. Harkányi Lajos
  December 2nd, 2011 at 20:42 | #14

  Leírásodból kitűnik, hogy ezek a 4000 méteren lévő szállodákban ismeretlen fogalom a fűtés. Ezért csodálom, hogy + 6 fokos szobában tudtok még filmet nézni összefagyás nélkül. A szoba fűtést emberi testmeleggel mi is csináltuk Éva mamával (15-17 éves korunkban), de nem úgy hogy szinte mozdulatlan helyzetben, mint Ti filmet nézve. Mi táncoltunk főleg keringőztünk és az egy intenzív mozgás, és a tapasztalat hasonló volt 3-4 fokot emelkedett
  1-2 órás tánc után, még hozzá itt a jelenlegi kőbányai hallban, ahol most a gázcserépkályhával 24 fokra szoktuk fűteni a szobát, mert sajnos 80 éves korban e nélkül ülő
  helyzetben fáznánk, Ezért nem szabad megöregedni, vagy futkározni kell télen a szobánkba.

 15. Viki
  December 2nd, 2011 at 21:38 | #15

  Arpi:( sajnos ha nincs olyan vizumod ami munka vallalasi vizum akkor nem kapsz munkat,esetleg vmi takaritoi melot haznal feketen,sajnos itt ez nem ugy mukodik mint otthon,fel evre be sem engednek turista vizummal,ahhoz is vmi munka vallalasi vagy tanulo vizum kell h 3 honapnal tovabb itt maradjatok..nem akarok unnep ronto lenni de sajnos ez itt igy mukodik,de ha tobbet akarsz megtudni http://www.bertok.com ott minden levan irva vagy a http://www.ausztralia.net – es forumon utanna erdeklodhetsz.Ez egy bevandorlasi ugynok honlapja,ehhez itt kulon egyetemet kell elvegezni h vki ilyen legyen nagyon sok jog szabaly van erre h h lehet belepni ausztraliaban,mielott erre epitenetek inkabb beszelj vkivel pl ezzel az emberrel,vagy probaljatok meg mashol munkat talalni… es Ausztralia nagyon draga itt egy motel szobat kiberelni egy napra is kb 100 dollar alap hangon..:(

 16. Viki
  December 2nd, 2011 at 21:41 | #16

  A 90 napot ugy tudod hosszabbitani hogy ki utazol az orszagbol minimum 3 napra,mondjuk Uj zelandra vagy valamelyik szigetre,ami nem ausztraliahoz tartozik,en is igy voltam h ki kellett utaznom mert nekem 12 honapra szolt a vizumom de 90 nap utan meg kellett szakitani az itt tartozkodasom,amikor vissza jottem a vamosok kivettek a sorbol es predikaltak fel orat h miert jottem be megint stb stb .. es h megint nem fognak beengedni ezzel a vizummal keressek mas vizumot magamnak..Ausztraliaban szigoru szabalyok vannak erre,es ez egy sziget itt minden kovetnek nem lehet sunyiskodni..:)

 17. kt
  December 2nd, 2011 at 22:52 | #17

  “Lucida Console” :-)))

 18. Arpi
  December 3rd, 2011 at 07:19 | #18

  @Viki
  Koszi Viki, fel fogom venni majd a kapcsolatot a bevandorlasi ugynokkel. De egyelore ez meg kicsit odebb van.

  KT, nem akartok elnyerni el projectet a deli felteken? Mondjuk Ausztraliaban vagy Uj-Zelandon… Szivesen letelepitenem a routereket! :)

 19. Viki
  December 3rd, 2011 at 07:25 | #19

  Arpi:) nagyon szivesen:)) ha tenyleg komolyan dolgozni szeretnel itt,akkor erdemes mihamarabb irni neki,mert fel ev mire megkapsz egy olyan vizumot:)jo utat,a fogadnak pedig jobbulast:))

 20. Peti, Ajsa, Mariann
  December 3rd, 2011 at 08:03 | #20

  Az útlevél hosszabbítás, minden lehetőségét leleveleztem. A következő magyar külképviseletekkel Amman, Bejrút, Damaszkus, Ankara, Isztambul, Tbiliszi, Baku, Teherán, Iszlámabad. Az egy évig érvényes ideiglenes útlevél továbbutazásra nem jogosít, mivel azt csak hazautazásra állítja ki a konzuli főosztály alkalmazottja kézzel.
  Az új típusú biometrikus útlevelek technikai feltételeinek telepítését ABC sorrendben kezdtek, ezért nem jutott se Tbiliszibe sem pedig Teheránba, ami nekünk aktuális lett volna. Az újllenyomatbeolvasó készülétekkel szerintem a térségben nálatuk Iszlamabad, Bankok és Delhi rendelkezik vele. Az iszlamabadi konzulnő nagyon segítőkész volt. Szerintem az újjlenyomat adatokat vetesétek le pl Iszlamabadban, és az új útlevelet meg felveszitek Bankokban, de a hivatalos futár idejének járjatok utána. Mivel sok ázsiai államba, csak évente egy két futár jár (ők hoznák az új útlevelet Magyarországról a Nyilvántartó Hivatalból).
  Bemásolom nektek a konzuli főosztály hivatalos válaszát:

  1./ A hatályos jogszabályok szerint a legfeljebb egy évig érvényes, továbbutazásra / továbbtartózkodásra jogosító ideiglenes magánútleveleket kivételesen méltányolandó körülmények esetén („ha a kérelmező további külföldi országokba történő utazása nem halasztható az új útlevél Magyarországról történő beszerzését követő időre”) azon magyar állampolgárok részére lehet kiállítani, akiknek úti okmánya használatra alkalmatlanná vált, megsemmisült, elveszett, vagy okmányát ellopták. Az ön / önök esetében a felsorolt esetek nem állnak fenn, hiszen a család minden tagja rendelkezik érvényes úti okmánnyal. A Külügyminisztérium Konzuli főosztálya ezért nem engedélyezte, hogy az ön (önök) részére továbbtartózkodásra / továbbutazásra is jogosító ideiglenes magánútlevelet állítsak ki.

  Vagyis, a fentiek alapján, ha csak betelt az útlevél, akkor nem állítható ki a továbbutazásra az ideiglenes útlevél. Mi nem rongáltuk meg és nem lopták el, ezért haza kell mennünk, pedig kamuzhattunk volna. Majd januárban megyünk Iszlamabadba.

 21. hvcsaba
  December 3rd, 2011 at 08:55 | #21

  Sziasztok Árpi és Zita!

  Ez az útlevél téma nagyon gáz. Sajnos a hatóságok nagyon zordak és nem hatja meg őket a nászutatok, mai egyébként fantasztikus, és szerintem az sem túlzás, ha azt mondom, hogy világra szóló. Amint a kommentekből is láthatjátok, tényleg az egész világról vannak érdeklődők a honlapotokon.

  Egy javaslat: a már pecsételt oldalakon nincs még annyi maradék hely, hogy oda kérjetek pecsétet a vámosoktól? Mondhatnátok nekik, hogy mi a problémátok a kevés hellyel, és eleve ha lehet a már meglévő pecsétek közé beszorítani az újakat.

  Még mindig esélyesebbnek látom ezt a megoldást, mint átverekedni a bürokrácia útvesztőin, de erről ti úgyis többet tudnátok mesélni.

  Szerencsés utat!

  Csaba

 22. Arpi
  December 3rd, 2011 at 09:04 | #22

  @Peti, Ajsa, Mariann
  Hu, ez nagyon kemeny! Latom Ti is jartatok mar ebben a cipoben. Ha ezt elobb tudjuk, elobb kerjuk ki az egy eves edeiglenes utlevelet otthon es az osszes eddigi orszag vizumat abba kerjuk… Meg ures lenne a 10 evig ervenyes elsodleges utlevelunk… Amit az elso bekezdesben irtatok, az uj tipusu biometrikus utlevel, az akkor nekunk meg maradt, mint opcio? Iszlamabadban megkerjuk es fel ev mulva Bankokban atvesszuk? Ez az utlevel franko lesz nekunk, nem csak egy evig ervenyes es nem csak hazautazasra?

  Amugy a konzul osztaly levelevel lehetne vitatkozni, pl. ha betelt akkor “hasznalatra alkalmatlanna valt”, persze ha nem akarjak kialliatni akkor minden vita meddo.

  Sajnaljuk hogy ilyesmi miatt haza kell utaznotok. Ahogy mostanaban haladunk, elkepzelheto hogy januarban meg Iszlamabadban leszunk, igy talan szemelyesen is megkoszonhetjuk ezeket a nagyon hasznos infokat az utlevelekrol. Sok utanajarastol megkimeltetek minket amiert nagyon halasak vagyunk. Tovabbi szep utat Nektek!

 23. Peti, Ajsa, Mariann
  December 3rd, 2011 at 09:26 | #23

  Amikor betelik, akkor csak új biometrikus útlevelet lehet igényelni. A konzul nem egy személyben dönt, minden esetben ki kell kérni a véleményét a konzuli főosztálytól. Szerintem írjatok Vajda Andrea konzulnőnek mission.isl@kum.hu . Az eddigi tapasztalataim alapján a női konzulok segítőkészebbek. Az iszlamabadi konzulátos, a város északi részén az állatkert mellett találjátok, ott sátrazni is lehet a Margalla Hill-en.
  Ha útvonalat ajánlhatok, akkor ne az N35-ön guruljatok le végig Haripurig, mert a végén nagyon nagy irgalmatlan forgalomban lesz részetek. Az általam ajánlott két másik alternativa. Kakulnál lefordultok Natia Gahli és Murree (itt Mária kegyhely is van; ír katolikus iskolák…). Murree az egyik legjobb hely észak Punjubban.
  A másik ha Chilas előtt lefordultok Nalan irányába az N15-ön. és úgy mentek Murreenak.
  Az első alternativa végig jó aszfalton megy, jól tisztitott utakkal, a másodiknak az első szakasza kemény lehet Chilastól Domelig. Chilas előtt nézzétek meg a hun sziklarajzokat.
  Jól használható turistatérképeket a PTDC bármelyik helyi irodájában ingyen adnak. Gondolom még Hunzában vagytok.

 24. December 3rd, 2011 at 20:05 | #24

  Árpi!

  Nem lehet, hogy a tömött fogad a folyamatos nagy magassággal járó alacsonyabb légnyomás következtében gyulladt be?

 25. Fawx
  August 6th, 2013 at 13:51 | #25

  @Simon
  Az én szótáram szerint pedig: Lev Nyikolajevics Tolsztoj

 1. No trackbacks yet.