Home > Asia, Armenia > From the Sevan Peninsula to Jerevan

From the Sevan Peninsula to Jerevan

September 15th, 2011

Our bicycles were guarded by tree dogs on our accommodation, on the Sevan Peninsula.

We went up to the Sevanavank abbey separately, firstly Zita started the short, staired walk to the top.

As long as she was going to the top of hill, I was writing the blog.

Zita came back after 20 minutes with two new friends. She met a married Polish couple and the wife spoke fluent Hungarian because she was a university student on Hungary.

The peninsula was really beautiful although we could visit only one of  buildings of the church. Of course, i prefered the view especially as you can see around from the top and I could see almost the whole lake and the surraunding mountains.

It was fantastic.

If you travel around here, this view worth the by-pass road to the top of peninsula.

The Sevan-Jerevan section was 70 kms, we fled before the stormclouds.

We arrived in Jerevan. Everything was uncertain. We didn’t have accommodation, we stood at the street corner without internet, we were hungry an tired and we didn’t have the idea yet where to sleep and stay for the next week.

Then we met with Vahagn on the street who was so nice and helped us with everything. We found friends after 20 minutes, the city welcomed us with love. Soon, we were 6 at the table after Laci joined us, who came from Transylvania and has Armenian ancestry.

We went to the Laci’s flat late at night then we talked still 3 a.m. finally we asleept.
 

 

 

 

  1. sanya
    September 15th, 2011 at 13:36 | #1

    Nagyon örülök, hogy Laci levese Ízlett!
    Ez a leves az Erdélyben élő örmény családok ünnepi és vasárnapi menüjéhez tartozott.
    Ismerem, a neve ÁNGÁDZSÁBUR leves. Már van több hely, ahol étteremben is készítik Erdélyben.
    Az Annamari drága nagymamája segítségével egyszer volt alkalmam ilyet főzni. Igen, húsleves alap, amibe úgynevezett “fül”-et főznek tészta gyanánt. Ez valóban hasonlít a tortellinire, csak a mérete ujjbegynyi! Elég munkás elkészíteni!
    A végén a “churut” -ot elkeverik tejföllel és azzal ízesítik. Így egy enyhén savanykás, különleges ízű lesz.
    A churut készítése egy hosszadalmas folyamat ( kb. 6 hét ), ilyenkor ősszel gyártják. Tej és sok petrezselyem alkotják. Tárolni lehet hosszú ideig befőttes üvegben vagy kúp formára alakítva ki kell szárítani. A száraz állagút reszelik a tejfölbe.

  2. Szentpétery István
    September 15th, 2011 at 21:59 | #2

    Hát igen mert 12 l tej már 2 hete érik az őrölt petrezselyem és a zeller levéllel. Persze még 2-3 hét amikor egy egész napig fözzük. A füleket készitéséhez 3-4 ember, jobban mondva asszony kell. Amikor majd haza kerültök akkor majd adok hurutot amit egyébként nem ismernek Örményországban.
    Isten éltessen Zita
    Üdv István

  3. Endre-Julika
    September 16th, 2011 at 00:17 | #3

    Szeretettel köszöntünk Zita a szülinapodon! Isten éltessen sokáig. és óvjon benneteket végig a nászutatokon. Minden jót kivánunk Neked, és Árpinak, keriapu-anyu-balu!

Comments are closed.