Home > Asia, Turkey > A 114km day – We are the imam’s guests

A 114km day – We are the imam’s guests

August 24th, 2011

 

We managed to start early out of Trabzon.

We have arrived in Rise around midday. Rise is the city of tea, as this area produces all the tea for Turkey. Considering the number of Turks we have seen so far drinking tea at all times in all places, they must produce a large amount of it in these parts.

About 10km after Rise finally we found a bathing beach. Zita was promised a swim, so we stopped and went down to the beach.

It was evening by the time we left the beach.

The sun set after a tunnel, we stopped the bikes and ran across the road to see the whole of the golden stripe on the sea, that the setting sun painted on it.

About half an hour after sunset we found our overnight place. Underneath a mosque we found a room they dry tea in. This was underneath the terrace in front of the mosque.  We saw some people above us on the terrace, so we ran up and asked permission to camp there.

Permission given, they sat us down at their table and put a couple of plates in front of us. We got some lovely csorba and a very hot and spicy vegetable stew. The latter could only be eaten with a lot of water, bread and yoghurt, it was so hot. All this time life went on around us, the imam’s children were playing inside thet mosque on the carpet, we sat round the table and told them our story.

By this time I could use quite a lot of useful Turkish, saying where we come from, how long it took, how many kilometres and that this is our honeymoon round the globe.

 

 1. Garga bácsi
  August 24th, 2011 at 08:45 | #1

  Nem volt szép dolog fizetés nélkül lelépni a strandról. A beach, az volt a free, nem a nyugágy. Még jó hogy nem szolgáltátok ki magatokat a strand büféjéből!

  • Zita
   August 29th, 2011 at 15:16 | #2

   Nem akartunk fizetés nélkül elmenni, később esett le, hogy azt a pénzt a nyugágyakért kérték. Mivel előtte a sátrazásról beszélgettünk (“beszélgetünk”… 2-3 szó angoltudással egész mondatokat….), azt hittük, hogy lealkudták nekünk, mert jófejek, és mi minden erőnkkel azt magyaráztuk, hogy nagyon köszönjük, de mi megyünk tovább.

 2. Lengyel Zoltán
  August 24th, 2011 at 09:46 | #3

  Szerintem teljesen felesleges érte fizetni, mert úgyis ott van és nm használta senki. :) További jó kalandokat!

 3. PetyaKmet
  August 24th, 2011 at 10:37 | #4

  Milyen meleg volt a tenger?
  Kb hány nap az elcsúszás a blogbejegyzések ideje és a valós idő közt, ahol épp tartotok?

  Csak így tovább!

  • Zita
   August 29th, 2011 at 15:03 | #5

   Hogy milyen meleg volt a tenger, azt nem tudom, de ha elmesélem azt, hogy én a hideg vízbe sikongatva és 1 órán keresztül vonulok be, itt pedig fél pillanatra rá, hogy átöltöztem fürdőruhába, már pancsoltam is…

   Kb 1 hét elcsúszás van, talán, talán több.

 4. hkolga
  August 24th, 2011 at 17:58 | #6

  Ez a beszámoló augusztus 9-ről készült.

 5. Arpi
  August 29th, 2011 at 17:08 | #7

  @Garga bácsi
  Szép, nem szép, megtörtént. Szégyelljük magunkat. Ha tudtuk volna, hogy a nyugágyak nincsenek ingyen, csak a strand, nem használtuk volna a nyugágyakat. Előtte megkérdeztük, a csaj bólogatott arra a kérdésre, amit nem értett. Mi meg nem gondoltuk, hogy ha a strand ingyen van, akkor a strandon található 300 nyugágy is hozzá tartozik, és az is ingyen van… Mindegy, most már ez van, visszamenni nem fogunk ezért. Majd megfizetjük valahol, valaki másnak az árát. :)

Comments are closed.