Bejárat > Általános > Az első 500 nap a számok tükrében

Az első 500 nap a számok tükrében

november 1st, 2012

Pár napja volt, hogy 500 napja indultunk Budapestről, a Hősök teréről. Most elkezdhetném taglalni, hogy azóta mennyi mindenen mentünk keresztül, és micsoda fantasztikus, elementális, kegyetlen, gyönyörű, stb. élményeken mentünk keresztül, de ezt már megtettem néhány száz, illetve talán most már talán néhány ezer oldalon keresztül is az előző 286 bejegyzésben itt a blogon.

Ezért ezt most nem folytatnám, de a számolósdit igen, mert érdekesek és tanulságosak ezek a számok, és jó alapul szolgálhatnak azoknak, akik esetleg terveznek utazni azokba az országokba, ahol mi eddig jártunk, és ők is olyan szűkre szabott pénztárcával szeretnék azt tenni, ahogy mi is.

Itt van a 2011 év utáni összefoglaló, ahogy belepislogtam, nem sokat változtak az átlagok(és ez jó, mert azt hittem, magasabbak lettek, hogy azóta sokkal többet költöttünk átlagban), annak ellenére, hogy azért közbe meg kellett vennünk egy-két vízumot, engedélyt, belépőt, és a végén még ezeket a fránya repülőjegyeket is. A táblázat felépítését és azt, hogy mik tartoznak az egyes költségkategóriákba, ebben az előző összefoglalóban már leírtam, ezért ezt most nem is ismételném meg.


A táblázat, benne minden szám


Ugyanez önálló ablakban, teljes képernyőn

Ennek a táblázatnak az aljára görgetve látható, hogy az 500 nap, vagyis az 1 év, 4 hónap és 11 nap alatt már elköltöttünk 2,4 millió forintot. Ez 4800 forint naponta, 2400 forint fejenként naponta. Ez 17,8 euró per nap, jóval több az indulás előtt kitűzött 10 eurós napi álombüdzsénél, de még mindig nem a világ vége, ez még mindig kevesebb, mint 5 ezer forint naponta. És ebben minden benne van, az összes vízum, a százezres repülőjegyek, a kórházdíjak, minden. Jól látható, hogy rohadt sok pénzt elköltöttünk. Ez elsőre minket is megrémített, főleg, amikor belegondoltunk, hogy már jócskán több, mint a felét elköltöttük annak, amennyivel elindultunk.


A torta, rajta a költségeink kategóriák szerinti eloszlása


Ugyanez önálló ablakban, teljes képernyőn

Ebből a diagramból az látszik, hogy mire mennyit költöttünk, az is főleg arányaiban. Indulás előtt volt bennünk egy nagyon naiv gondolat – és innen jött a 10 euró / nap – , hogy majd a kiadások nagy része az étel és a szállás lesz, másra alig fogunk költeni. Hát, ez nem így lett, az étel és a szállás együtt még mindig csak 47,2%-a az összes költségünknek. Ha csak ezeket nézzük, bizony beleférnénk még éppen a 10 euróba, csakhogy az élet nem ilyen egyszerű, sok minden másra is kellett költenünk.


Az oszlopok, benne a tüskékkel, amelyekbe a pénzünk nagyja ment


Ugyanez önálló ablakban, teljes képernyőn

Ez egy érdekes diagram, és megszenvedtem vele mire ilyen formátumba hoztam a Google Docs-ban. Azt mutatja, hogy az egyes napokon mennyit költöttünk (az oszlopok magassága) és hogy mire (az oszlopok színei). Látható, hogy vannak kiugrások, méghozzá nagyon nagy kiugrások (a repülőjegyek ide ki se fértek mert 50000 Ft a diagram teteje), ezek azok a költségek, amelyek miatt nem sikerült tartani a 10 euró napi büdzsét. Egy vízum, egy kórház, egy vonatjegy, egy repülőjegy, egy hátizsák, egy pár belépő a Taj Mahalhoz, ha visszakeresnénk a táblázatba ezeknek a kiugrásoknak az okait, ilyeneket találnánk. Persze nem írtam oda mindig, hogy konkrétan mire költöttünk (de ezentúl majd igyekszem ezt is feltüntetni!), de mi emlékszünk, illetve aki figyelmesen olvasta az útinaplót, az is kapásból ki tudja találni.

Ha ráviszitek az egeret a nagyobb tüskék színeire, kiírja, hogy hányadik napon történt az a kiadás, és hogy mekkora, és milyen kategóriába esik, így azt vissza lehet keresni a nap alaján a táblázatban, és abból már nagyjából ki is lehet találni, mi történt akkor, ami ekkora kiadásba került.

Mi van a bevételi oldalon?

A bevételi oldalt nem kezdtük el ilyen halál pontosan vezetni, amit már bánunk, mert már nem is tudjuk ezt pótolni, mert ez is nagyon érdekes lenne.

Képeslapok

A képeslapokért cserébe a legtöbben küldtök egy kis extra elemózsiára valót. Ennek a mértéke eddig pár száz forinttól 15 ezer forintig terjedt, az utóbbi nagyságrend láttán mindig nagy-nagy zavarba jövünk, és ezek után nem csak a továbbutazáshoz, hanem én személy szerint az íráshoz is újabb nagy löketet kapok, már-már küldetésemnek, kötelességemnek érzem, hogy tovább írjak, és fotózzunk és videózzunk és mindent, ami ér minket, megosszuk Veletek, ezzel viszonozva a segítségeteket. És ez arra is ösztönöz minket, hogy okosan és felelősen költsük el azt a pénzt, amit Tőletek kaptunk.

Ugyanakkor azt is el kell mondjuk, ugyanígy értékeljük és nagyra becsüljük azokat is, akik pár száz forintot küldenek, és ugyanolyan szép képeslapos választunk Nekik és ugyanolyan nagy lelkesedéssel írjuk és címezzük meg, mint annak, aki ennél többet küldött. A bélyeg és képeslap ára ebből is kijön, és mindig marad is még egy ebédre való. Az pedig, hogy ki mennyit küld, nagyban attól is függ, ki milyen anyagi- és élethelyzetben van éppen, meglehet, hogy valakinek az 500 forint nagyobb „áldozat”, mint másnak a 15 ezer, ezért sose becsüljük le azokat, akik „csak” ennyit küldenek. Minden kicsinek örülünk.

Olyan is van, aki (még?) nem küldött pénzt, Nekik is küldünk lapot, mert ez nem csak ilyen egyszerű adok-kapok. Sok olyan szituáció lehet, amikor egy ember nem engedhet meg magának ennyi kiadást, de ő, vagy egy hozzátartozója nagyon örülne egy általunk küldött üzenetnek. Vagy az is lehet, hogy csak arra vár valaki, hogy kézhez kapja a lapot, és utána küld majd bélyegre, lapra valót. Na, de ezt most ne folytassuk, mert a Képeslap küldésekről is szeretnék majd egy külön bejegyzést, mert megérdemli a téma! :)

Cikkírások

Nem titok, hogy elkezdtünk írni az Origo utazási rovatába is, illetve hamarosan a Népszabadság egy mellékletében is fognak megjelenni írásaink. Ezekért az írásokért sem kapunk nagy összegeket, ám azt hiszem Magyarországon már az is nagy szó, hogy ilyen szabadúszó újságírónak felcsaphattunk a blogoszférából feltörve, és hogy egyáltalán pénzt kapunk a cikkekért. Tehát ezt a lehetőséget megbecsüljük, és nagyon nagyra értékeljük, mert ha jön az ihlet, akkor ezen cikkek megírása megvan 2-3 óra alatt a képek kiválogatásával és az egész e-mail-en való feladásával együtt, az értük kapott pénzből pedig simán elvagyunk újabb 2-3 napot, szóval megéri a befektetett idő és az energia.

A falinaptár

A naptár project még nem zárult le, de jelenleg úgy néz ki, hogy 800 példány fog készülni a naptárból, és ha tényleg minden összejön ami kilátásban van és sikerül minden példányt eladnunk Karácsonyig, akkor akár 3 hónapnyi utazásra elegendő bevételünk is lehet a naptárból, és ez nagyszerű, még akkor is, ha már hetekben mérhetjük azt az időt, amit a naptárral kapcsolatban eltöltöttem. Ez a project még nem futott le, és mindez nekünk egyelőre még túl szépen hangzik, hogy igaz legyen. Ennek a naptárnak nagyon örülünk, sokat beleraktunk, örömöt, időt, és úgy gondoljuk, nagyon szép lett, és már ez önmagában nagy dolog, hát még, hogy összejött az előrendeléseitekből (amit nagyon, nagyon köszönünk!) a szükséges darabszám. A naptárral kapcsolatban is rengeteg gondolatom van, amit le szeretnék írni, ezért most ebbe a témába se mennék bele jobban, mert ennek is szeretnék majd egy külön bejegyzést szentelni.

Egy pluszinfó, aktuális kulisszatitok, azon olvasóknak, akik itt jártok a sorok között: mivel otthon most hosszúhétvége van (de én kivételes most ezalatt is posztolok, hogy megérkezzünk végre Mianmarba!), megállt az élet a kiadónál, a papírgyárban, és a nyomdában is, ezért egyelőre hagyom az előrendelést úgy ahogy van, és majd hétfőn lesz belőle már csak visszaszámlálós-darabszámos rendes rendelés, de addig is jó, ha tudjátok, hogy már csak 121 darab van eladó a naptárból (2012.10.31. 21:31-kor a jómagyar idő szerint)! Ezek azok a naptárak, amelyekre még nem érkezett előrendelés, vagyis ha már rendeltél, nem kell izgulnod, félre van téve számodra a kért darabszám! ;)A postázásról, átvételről és fizetésről hamarosan (hétfőn, legkésőbb kedden) küldünk részletes, egyértelmű e-mailt mindenkinek, aki rendelt, és rendel majd. Jelenleg a posta áraira várunk.

Az idő pénz, és a pénz idő, de nem mindegy, hogy váltják – váltod, magadnak!

Mint láthatjátok, ez az út arra is jó, hogy máshogy lássuk a pénzt. Már nem is inkább pénzben, hanem időben számolunk. Hogy hány napra elegendő átlagban az a pénz, amennyit kapunk. Ha tehát valakitől kapunk 3000 forintot, akkor az nekünk egy nap a nászutunkhoz. Ha kapunk egy cikkért 10 ezer forintot, az három nap az utazásunkhoz. :)

…és ez otthon még nem ment. Simán elmentünk egy „nem a legolcsóbb” étterembe otthon egy hosszú, fárasztó nap után, hogy legalább este legyen jó a nap végén. És otthagytunk akár 4000 forintot is, egy sima hétköznapon, mert egyszerűen még nem ment ez a fajta gondolkodás. De most, az úton, képesek vagyunk végigjárni egy egész városrészt, csak hogy megtaláljuk a legolcsóbb szállás-, és étkezési lehetőséget. Vagy képesek vagyunk beköszönni egy egész utcának a kertjébe, hogy sátrazhatunk-e, mígnem valaki van olyan jófej, és megszán minket.

Mi lesz Ausztráliában, ahol minden sokkal drágább?

Életmód, vagyis utazási mód váltás: újra előkerül a sátor, a matrac, a hálózsák, ahogyan a tábori főző is. Nem fogunk utcai étkezdékben és éttermekben többet enni, hanem főzünk magunkra. Ugyanígy CS-vel is többet fogunk lakni, illetve számítunk a ökofarmerek és az ott élő magyarok vendégszeretetére is. Cserébe majd önmagunkat, és egy kis házi/kerti munkát ajánlunk fel majd. :)

 1. november 1st, 2012 10:43-nél | #1

  Auz írod a cikkben, hogy napi 2400 Ft-ot fejenként, azaz rohadt sok pénzt elköltöttetek. Én azt gondolom, hogy itthon 72 000 fFt-ból nem éltetek volna meg fejenként. Szóval aki havi 72 ezer forintot elkölt a megélhetésére és egyéb “luxusokra” az semmilyen nézőpontból nem rohadt sok.

 2. Tihi
  november 1st, 2012 11:25-nél | #2

  Sziasztok Zita&Árpi! Minden emberi hibátok ellenére szuperek vagytok! Az az őszinteség, részletesség, önvizsgálat, igyekezet a hibáitok kijavítására, példaértékű! Köszönet az eddigi beszámolókért, a gyönyörű képekért! Mi “követők” is részesei lehetünk az utatoknak. További jó utat,szép élményeket! Üdvözlettel: Tihi

 3. VJános
  november 2nd, 2012 00:00-nél | #3

  Nézem a költségeiteket, 500 nap 2,5 milla 2 főre nem rossz, simán el lehetne a dupláját is költeni ha engedi a büdzsé. Visszagondoltam az én dolgaimra, 20 éve amikor még volt pénzem, energiám, kedvem kirándulni, lusta ember lévén motorral vagy autóval és csak Európában, én is készítettem efféle összegzéseket, bár nem ilyen részletesen. Nekem csak 3 rovat volt: utazás, étkezés és egyéb. Előre is elnézést kérek, hogy belerondítok a biciklis blogba a motoros-autós kalandjaimmal, de nekem a nagy biciklis túrám csak 18 km volt, ezzel meg nincs mit dicsekedni. (kb 7-8 éves koromban egy reggel elindultam bringával az országúton hogy addig megyek amíg az út végére nem érek, aztán csak 18 km-re jutottam, ott találtam egy patakot, megfürödtem benne, aztán éhes lettem és hazatekertem. Később a térképen megnéztem 110 km-t mehettem volna ezen az úton.
  Meglepő, de nem is olyan olcsó ez a bringás túrázás, pedig elsőre azt gondolná az ember hogy a bringa ingyen megy, a pénz megmarad. Nem pöfögtettetek el 11 000 km-en 770 l benzint és ez dicséretes, megmaradt 300 000 Ft-otok, sőt az esetleges útdíjakkal akár 400 000 Ft-otok is. Ellenben szállást fizettetek, és saját konyhán olcsóbb főzni mint akár a legolcsóbb étteremben enni. Annakidején direkt azért vettem kombi autót, hogy az autóban megágyaztunk és ott aludtunk, a tetőre meg hegesztettem panelhálóból egy zárható csomagtartót ami zöld ponyvával vízmentesen le volt takarva, 4 részre volt osztva: ruhák, konyhafelszerelés, fürdőszoba cuccok(25 l víz is), kemping cuccok. A gázfőző a motorházban, ott főztünk esténként. Világítás egy 10W-os szerelőlámpával az akkuról. Később a két gyerekkel is el tudtunk így menni, kár hogy kicsik voltak és már nem emlékeznek semmire, de akkor nagyon élvezték. Azóta ha szóbakerül azt mondják, hogy azért nem emlékeznek már mert az még a hőskorban volt (nem az őskorban, hanem a hőskorban, de nekik a kettő majdnem ugyanaz)
  Végigvadkempingeztünk néhány 3 hetes túrát az évek alatt, mert ugye ennyire telt a szabadságból, mindenütt segítettek, jók és kedvesek voltak velünk az emberek. Persze mi is ügyeltünk, hogy ne hagyjunk magunk után szemetet és barátságosak legyünk a helybeliekkel. Nekem is volt mini utiszótáram, erre a horvátoknál majdnem rá is fáztam, mert németül kérdeztem valamit egy horváttól, válaszolt is rá németül, aztán megköszöntem neki hogy hvala lépo. Erre felháborodott, hogyha én tudok horvátul akkor miért beszélek vele németül? Tisztáztam vele a helyzetet és megbékült.
  Erről a térképről úgy látszik megfeledkeztetek, mert még mindig Dhakában van a kék csík:
  http://360fokbringa.hu/hu/utvonal-2/nyomkovetes-2
  A sors fintora és nagyon sajnáltam hogy tényleg vissza kellett mennetek Dhakába, pedig már ott voltatok a határfolyónál. Még olvasni is csalódás volt, nemhogy átélni és kifizetni.
  Jó egészséget és kitartást kivánok a továbbiakban, kiváncsian várom a folytatást.
  üdv a messze-távolból, Magyarisztánból
  Jani

 4. november 6th, 2012 05:49-nél | #4

  Szerintem extrém minimális költséggel utaztok. Lejjebb nem nagyon lehet menni, mert ugyan a napi költséget biztos lehetne még faragni, de az annyira időigényes lenne, hogy ugyan a fajlagos költség csökkenne, de a teljes összeg nőne.
  Mi kb. egy napig vezettük, hogy mire mennyit költünk, de aztán hagytuk. Csak idegesíti magát az ember és úgyis érzi, hogy mi az amit megengedhet magának, és mi az amit nem.

 5. F.Peter
  november 8th, 2012 11:13-nél | #5

  Ez a diagram benne a tüskékkel jelenleg (2012.11.08.) nem működik…..pedig írtad, hogy sokat dolgoztál vele.

 6. november 8th, 2012 13:57-nél | #6

  @F.Peter
  Tudom, túl sok adat van benne és a google docs megfekszik tőle. Sajnálom. Majd megpróbálom feltenni képként, igaz, úgy nem lesz “interaktív”, de még mindig jobb, mint most a semmi.

 7. Hófutó
  április 6th, 2014 10:24-nél | #7

  @VJános
  Remek hozzászólás. :)

 8. Regina
  június 15th, 2014 11:46-nél | #8

  @Nikita Azt mondod, hogy nem éltek volna meg itthon? VOLNA? Vicces. Valószínűleg meg éltek VOLNA, mert nagyon takarosan osztják be a budgét, valamint akkor nem költöttek VOLNA olyan dolgokra mind százezres repülőjegyek, meg belépők. Így teljesen máshogy alakult VOLNA a kiadásuk és a bevételük. De jobb VOLNA, ha azt néznéd hogy mi van, volt, és lehet, nem pedig azt, hogy mi lett VOLNA… Üdv. :)

Hozzászólások lezárva