Felszerelés

Ortlieb Vízálló táskák az Evobike-tól

Back Roller Classic bringás táskák

Sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen táskákkal induljunk el a nagy útra. Az egyetlen dolog, ami a legeljen már biztos volt, hogy az Ortlieb kiváló, 5 év garis német vízálló termékeiből fogunk választani. Ez a választás végül a Back Roller Classic modellre esett. Van az Ortliebnek rekus táskája is, de nekünk jobban bejött a biciklinként 4 darab 20 literes, vállpántos, belső zsebes táska. Már teszteltük őket a 4 napos Balaton-Bakony túrán, és elmondhatjuk, hogy kiválóan beválltak. Három helyen pattannak fel a csomagtartókra, ezeket a kapcsolódási pontokat egy imbuszkulccsal az első felrakás előtt pozicionáltuk, ezután már tényleg csak egy mozdulat volt fel- illetve levenni őket a bringákról. A vállpántokkal nagyon kényelmes volt őket a szállásoknál ki-be, föl-le cipelni, a belső zsebek pedig kiválóan szolgáltak az apród dolgok tárolására. A felső rászorító csattal a két szemközti táskát is össze lehet kötni még szorosabb rögzítés céljából, vagy további csomagokat is felfoghatunk így. Akár egy Rack-Pack-el is összecsatolható így. Persze mivel a kerékpártúrázásnál tipikusan igaz a “kevesebb jobb” elv, mi ezzel a csábító funkcióval már nem éltünk, ilyen táska nem lesz nálunk, mert a 80 liter tárhely fejenként a 4-4 nagytáskában elég kell, hogy legyen minden cuccunknak. Ha nem így lesz, rosszul pakoltunk.

Outer Pocket kiegészítő zseb

Ezeket a néhány literes vízálló zsebeket a Back Roller Classic táskák oldalára szereljük, méghozzá a hátsó táskák elejére. A két táska között jó helyük lesz a levehető zsebeknek, így a csípőnk mellett, egy karnyújtásnyira sem lesznek tőlünk ebben a táskában azok a cuccok, amelyekre bármelyik pillanatban szükség lehet. Ezekből a táskákból menet közben egy pillanat alatt elő tudunk rántani egy kulacsot, egy müzliszeletet, vagy épp a fényképezőgépet. Övre is csatolhatjuk őket, vagy a nagy táska vállpántját használva oldaltáskaként is funkcionálhatnak. Ezek a táskák fogják helyettesíteni a hagyományos bringán használt kormánytáskát. Ebben lesz minden fontos apró, de értékes dolgunk, ezeket fogjuk lecsatolni, és vállra akasztani, akkor amikor elhagyjuk a bringákat.

Folding Bowl összehajtható “edény”

Vízhordásra, mosogatásra, mosásra kiválóan alkalmas lesz ez a kis 160g-os csoda, ami igen apróra összehajtható, ugyanakkor kihajtott állapotában 10 liter víz is belefér. Mivel a súly igen fontos tényező egy kerékpártúránál, bízunk benne, hogy a 160g többszörösen megtérül majd azzal, hogy nem viszünk magunkkal 10 váltás alsóneműt és zoknit, hanem mondjuk csak feleannyit, és ezt az eszközt lavórként használva 5 naponta mosunk bárhol, bármikor – ahol vizet találunk. Ki tudja, talán még fürdésre is jó lesz! :) Majd meglátjuk, és feltétlen beszámolunk róla, mi hogyan vált be.

Water Sack vízhordó táska

Ebben a 10 literes vízhordó zsákban nem csak ivóvizet tudunk szállítani, hanem zuhanyzásra is tudjuk használni. Nem véletlenül választottuk a fekete színt, és extrának a zuhanyszelepet hozzá.

Mi történik, ha kilyukad? Megfoltozzuk. Mert hogy lesz nálunk Ortlieb foltozó szett, amivel nem csak ezt, hanem az összes többi Ortlieb cuccunkat is meg tudjuk foltozni.

 

SPD pedál és cipő, tartalék fékpofák és pumpa a Speed-way kerékpárbolt-tól

Indulás előtt sajnos Zita trekking bringáját ellopták, rajta azzal az SPD pedállal, amit szülinapjára kapott és amit szerettünk volna indulás előtt a fekvőbringájára átszerelni. Ezen egy rövid elkeseredés után inkább felbuzdultam, és arra gondoltam, hogy bőven van még kerékpáros kiegészítő, amit be kéne szereznünk az úthoz, ezért elkezdtem telefonálgatni. Így történt, hogy egy régi kedves “ismerősünk”, a Speed-way kerékpárbolt Vizdák János jeles MTB versenyzővel az élén mellénk állt. Jánossal már máskor is sikerült együttműködnünk, remélem ezúttal is mindkét fél elégedett lesz. Ezúton is köszönet a kapott termékekért!

Specialized Taho MTB cipők

“Árpád, Te akkora tahó vagy, hogy még a cipődre is rá van írva! :)” – Kaptam meg mindig a barátaimtól, hiszen már eddig is ezt a jól bevált modellt használtam. Most már mindketten “Taho”-k leszünk, mert kaptunk két pár vadiúj ilyen cipőt a Speed-way-től. Masszív, erős cipő, jól lehet benne járni is, és nem kopog túlságosan kemény talajon való járáskor. Egy túrázásnál rengetegszer leteszi a lábát az ember a pedálról, megáll fényképezni, ételt, vizet szerezni, vagy csak egyszerűen nézelődni, nyújtózni.  Egyszóval nem csak a bringán tölti az egész napját, hanem sokszor a lábán is. Pontosan ezért tartjuk ideális túra cipőnek túrázáshoz a Specialized ezen modelljét.

Shimano PD-A530 pedálok

Már régóta kedvencünk ez a pedáltípus, mert egyik oldala SPD, másik “taposós”, így ideális túrázásra. Ha szandálba támad kedvünk tekerni, vagy épp elázott az SPD cipőnk, ott van a pedál másik oldala. Emellett még jól is néz ki a pedál. Ez a típus már bizonyított, Árpi több mint 10000km-t tekert vele minden gond nélkül, úgyhogy nagyon szeretjük a PD-A530-at

Szerkesztés alatt

Ez az a rész, ami nem készült el indulás előtt, mert voltak fontosabb dolgok is (alvás, vízumok, esküvő), de igyekszünk mielőbb pótolni. A túra első néhány hetében reméljük meglesznek. Elnézést a kíváncsi érdeklődöktől és a szponzoroktól ezért, mi is csak emberek vagyunk, napi 24 órával.

Respro Techno maszkok a Velvart kerékpárbolttól

Mivel nem egy nagyvárosban megfordulunk fekvőbringáinkkal, melyekkel ráadásul alacsonyabbról szagoljuk az autók által kibocsájtott nem éppen egészséges gázokat és az általuk felvert port, ezért egyértelmű volt, hogy be kell szereznünk néhány maszkot a kerékpározáshoz. Budapest utcáin tekerve megkérdeztem pár bringást, akiken láttam maszkot, és legtöbbjük a Respro-hoz irányított. A Respro maszkokat a Velvárt kerékpárbolt forgalmazza Magyarországon. Megkeresésünkre érdeklődéssel és örömmel válaszoltak és tettek eleget kérésünknek, pár héttel később már boldog tulajdonosai voltunk egy pár Respro Sportsta maszknak Techno betétekkel, és hozzájuk 1-1 csomag pót szűrőt is kaptunk a Velvárt kerékpárbolttól. Ezer köszönet ezekért a termékekért. Sajnos már számtalanszor szükség volt használni őket, nem csak Isztambulban, de más nagyvárosokban, sőt néha még városon kívül, teherautóktól zsúfolt közúton, illetve hosszabb, büdösebb alagútakban is használtuk őket. Kíválóan beválltak, érezhető a különbség abban a levegőben, amit rajtuk keresztül szívunk be.

Tisztálkodási és mosószerek, szunyogriasztók a Zöldbolttól

A Zöldbolttól első megkeresésre, megszámlálhatatlan féle és fajta zöld terméket kaptunk: nagyon jó, finom szappanokat, szúnyogriasztókat, cserélhető fejű fogkeféket, fogkrémeket, púdert, eukaliptusz olajat(szúnyogriasztó), körömkefét, mosópor és mosószappan, szőlőzsírt… Ezekkel mind-mind nagyon meg vagyunk elégedve. Még egy “Rajong értem a környezetem – Zöldbolt” pólót is kaptunk, amelyet nagy örömmel hordunk, mert nagyon jó pamut anyagból van, amit kellemes érzés hordani, általában ez a szabadidős, de nem biciklizős viseletünk. Holott tudjuk, hogy sokszor értünk sem rajong a környezetünk, mert messziről szállított, műanyagba csomagolt ételeket eszünk, benzinnel hajtott tömegközlekedést használunk, és még sorolhatnánk… Igaz, talán jobban szeret minket, mióta elindultunk. Jó lenne egyszer kiszámolni, átlagban hanyadjára csökkent az ökológiai lábnyomunk azzal, hogy úton vagyunk, s nem otthon, a szokványos, meg-nem-állós mókuskerékben.

Vízálló Mischabel dzseki, Spray Pants II nadrág és Shoecover Capital kamásli a Vaude-től

eTrex Vista HCx GPS  a Garmintól

Agydinamóról tölthető 6700mAh-s USB-s akkuszett a PedalPower-től

Agydinamóról tölthető USB adapter a Bike2USB-től

Mach-5, I-Viz Reflective kesztyűk, Performacne Fleece pulover és 1st Layer aláöltözet az Ironclad-től

Rydon sport napszemüvegek a Rudy Project-től

Catadyn Vario víztisztító és Petzl Tikka Plus 2 fejlámpák a Tengerszemtől

Amazon Kindle Free 3G + Wifi a saját pénzünkből – csak mert annyian kérdezétek

…és még amit lefelejtettünk

 1. Katcabogár
  február 27th, 2011 01:56-nél | #1

  Esetleg segíthet, ha írtok egy listát arról, mi az, ami nincs, de nagyon jó lenne!

 2. Arpi
  április 4th, 2011 19:23-nél | #2

  @Katcabogár
  Hát jó, végül is igazad van.
  Amikre még nagy szükségünk lenne, de nem találtunk rá támogatót:
  – Pénz, pénz, pénz… :) A vízumok, az engedélyek, az oltások, és az óceánokon való átkelés elég horror összegekbe kerül.
  – Idő, idő, idő!!! Mindehhez idő is kell, de még mind a ketten dolgozunk, én április végéig, Zita május végéig.

  Na jó, viccet félretéve, térjünk rá a felszerelésekre:
  – Netbook. Kéne egy könnyű, strapabíró netbook, jó nagy háttértárral
  – Horhozható háttértárak. Két db 500GB 2,5″-os külső HDD elegendő lenne.
  – Digitális fényképezőgép. Kompakt, USB-ről tölthető, belső aksis, sok Mpixeles, könnyen kezelhető, szép képeket lehessen vele csinálni, és szép videót is tudjon. SD kártyás. Canon-t szeressük, de nem ragaszkodunk hozzá.
  – Hálózsákok. Két darab, kicsi, könnyű (<1,3kg), és -10 fokig “Comfort” (Nem “Extreme”!) ((közben megtudtam, hogy ilyen hálózsák nem létezik…))

  Emberi segítségek:
  – Médiahátszél! :)
  – Egy webprogramozó, aki ért a WordPress-hez, és segít nekünk egy-két furfangos dolgot beállítani a blogmotoron

  Minden apró segítségnek nagyon örülünk, és próbáljuk majd valamilyen úton-módon meghálálni! (egy képeslap Nepálból? ;) )

 3. ee
  április 6th, 2011 20:07-nél | #3

  “Egy webprogramozó, aki ért a WordPress-hez, és segít nekünk egy-két furfangos dolgot beállítani a blogmotoron”

  Nem talatam kontakt formot, de ilyen ugyben nyugodtan keress meg. Az admin feluletrol megtalalod az emeilem ennel a kommentnel…

 4. Arpi
  április 6th, 2011 20:21-nél | #4

  @ee Írtam mailt! ;) Köszi előre is, bármi is lesz belőle…

 5. Arpi
  április 11th, 2011 19:42-nél | #5

  Eszembe jutott még egy dolog! Szeretnénk készíteni egy kis túlélőszótárat, több nyelven. Mert ugye aki utazott az tudja, hogy ha tud a helyiek nyelvén akár már csak 10 szót, az rengeteget számít. Most megpróbálom összeírni a legfontosabb szavakat, esetleg, aki érez magában indíttatást, segíthet a lefordításukban. Ja, és a nyelveket is össze kéne írni, mindet, ami jól jöhet az utunkon. Perzsa, orosz, kínai, hindu…

  Tehát a szavak, kifejezések:
  Jó napot
  Köszönöm
  Viszlát
  Merre van …?
  Jobbra, balra, egyenesen
  Mennyibe kerül?
  Sok, kevés
  Drága
  1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
  Sátrazhatunk-e itt egy éjszakát?
  Ivóvíz
  Étel
  Mosni (ruhát)
  Milyen messze?
  Város
  Aszfaltozott út

  Majd még bővítjük, most hirtelen ennyi…
  Ha tudtok segíteni, azért nagyon hálásak lennénk. És persze az így elkészült mini szótárakat szépen összeszedetten publikálni fogjuk az oldalon, hogy mások is tudják használni.

 6. Rollo
  április 22nd, 2011 13:03-nél | #6

  Sziasztok,
  A Milliok reggelire musorban hallottalak benneteket ujra. Ott emlitettel egy e-book olvasot, amit a reklam miatt nem neveztel meg. Melyik lenne ez?
  Angliat ugye a visszauton sem ejtitek utba?
  Koszi,
  Rollo

  • Arpi
   április 22nd, 2011 14:06-nél | #7

   De, simán lehet, hogy megyünk Angliába! Amit az útiterv alatt láttok, ha egy v0.1-es terv, azzal kapcsolatban csak egy biztos, hogy nem fogjuk 100% követni :)

   A könyvolvasó az Amazon Kindle 3 WiFi + 3G-s változata. Annyian kérdezik, hogy muszáj leszek feltenni a Felszerelések rovat aljába. Neked is elmondom, hogy ha a 3G-set veszed, ne rendelj hozzá tokot, mert akkor a vámot már Neked kell állni, mert a végösszeg akkora lesz, hogy már nem állja az Amazon. Jó olvasgatást, hátszelet! :)

 7. Rollo
  április 22nd, 2011 14:30-nél | #8

  Majd figyelemmel kiserem az utazast es ha veletlenul a Golf-aramlas kozep-Anglia fele sodor benneteket, akkor biztosan tudok segiteni.
  Koszi a konyolvasot. Gondolom vamproblemam nem akadna, az amazon.co.uk oldalon 152 fontert aruljak.

 8. Dóri
  május 12th, 2011 07:52-nél | #9

  Sziasztok!
  Az lenne a kérdésem, hogy a bringákra ZÁSZLÓT hol vettetek? Mi is szeretnénk ilyet, de sehol se találok! Köszi!
  Sok sikert az úthoz, követni fogjuk az eseményeket!

  • Zita
   május 12th, 2011 21:45-nél | #10

   Szia Dóri!

   Melyik zászlóra gondolsz? A “láthatósági” idétlen-sárgára, vagy a kis magyar zászlóra? Ez utóbbit saját kezűleg készítettük, a másikat pedig az Evobike-nál szereztük be! ( http://www.evobike.hu )

 9. Dóri
  május 15th, 2011 14:44-nél | #11

  A láthatósági zászlóra gondoltam, nem tudom mennyire hasznos…Milyen hosszú? Lehet állítani? az evobike honlapján nagyon kezdetleges kép volt csak, info meg alig…
  KÖSZI!!

  És télleg menyasszonyi ruciban fogsz bringázni az esküvőn???? :D Fátyol, kesztyűcske, meg minden???? Sajnos Pécsről nem tudunk veletek tartani, fogtok videózni??? Jó lenne…

 10. Oliver
 11. Dzsozi
  május 19th, 2011 23:06-nél | #13

  Sziasztok!

  Először is fantasztikusnak tartom, hogy két ilyen kalandvágyó személyiség egymásra talált. Biztosan boldogok lesztek egymással a túra után is még sokáig. Kívánom tiszta szívemből.
  Kisebb, az Atlanti óceánig tartó szóló túrára készülök nyáron, és nagyon érdekel Árpi által hangban és itt ecsetelt e-book kütyüje, én is használnám, ha igazak lennének az ingyenes levélküldést és webelérést lehetővé tevő funkciói.

  Átolvastam az oldalt, de kételyeim támadtak. Árpitól szeretném megkérdezni, hogy a feltételek között az Amazon oldalán ezt a részt olvasta-e:

  Your Kindle may use wireless connectivity to make other services available to you for which we may charge you a fee, such as personal file download and subscriptions when you are located in another country.

  Ez nem azt jelenti, hogy ha nem rajtuk keresztül vásárolsz, olvasol stb., hanem más alkalmazásra használod a free 3G vagy gprs hozzáférést, akkor díjat számít(hat)nak fel feléd?
  Ha van biztos infod erről megköszönném, mert én is tudósítanék az egy hónap alatt leginkább weboldalon keresztül.
  Kösz.

 12. Arpi
  május 19th, 2011 23:33-nél | #14

  @Dzsozi
  Szia Dzsozi! Köszönjük a jókívánságot, mi is ezen leszünk! ;)
  Én is olvastam ezt a Kindle-ről, és hetekig nekem is kételyeim voltak… Persze nem hagyott nyugodni a dolog, sokáig olvasgattam, kérdezgettem utána külföldi és magyar fórumokon is. Végül meggyőztek és rendeltem.

  …és működik! Első bekapcsolás után 1 perccel már neteztem rajta. Erdélyben neteztem rajta, mindenféle oldalt nézegettem rajta, legtöbbjük élvezhetően működött. Ausztriában is használtuk már, ott is gyönyörűen ment. És persze Magyarországon is. Mindenütt, ahol volt 3G vagy GPRS térerő. Mindeközben az Amazonos accountomon egy fillér sincs, és a virtuális Mastercard-ról se vontak még semmit, amivel vásároltam.

  Mindemellett persze bármelyik percben kikapcsolhatja az “Experimental” funkciót az Amazon… de még akkor is van egy jó könyvolvasód ;) Amin a wifis netezés még továbbra is ingyen van, csak ahhoz már vadászni kell a jelet.

  Remélem segítettem! ;) Mesélhetnél a túrátodról! Van már weboldal?

 13. Dzsozi
  május 20th, 2011 06:54-nél | #15

  Köszi Árpi, ez meggyőzőnek tűnik.
  Magyarul webes felületről levelet is tudsz küldeni, facebookra írni, weboldaladat adminon frissíteni stb. Ezek szerint adatot nem csak leszedni, hanem küldeni is tudsz? A műholdon keresztül teszi mindezt, hihetetlen, hol tartunk… Szerintem, megrendelem én is. Én többet leszek konnektor közelben vélhetően, mint ti. Így nekem elég lesz a hálózati töltés. Lehet rendelni hozzá adaptert? Láttam egy másik amcsi készüléken a három villából kettőt lefogó és átalakító kis kék adaptert. Ez lenne jó, szerintem.
  Honlap még nincs, most igyekszem cselekedni ez ügyben. Az evobike alá bemehetnék elvileg, csak a motor kellene. Nem tudsz gyors, olcsó megoldást? A wordpress gyors weboldal kialakításra alkalmas lehet? Én sajna nem informatikus vagyok.
  Egyébként július közepén mennék az EuroVelo 6 nyomvonalán kbn. 25 nap alatt Bretagne-ig, a lavor széléig. Aztán valami többkerekű járművel hazahozatnám magam.

 14. Arpi
  május 20th, 2011 09:58-nél | #16

  @Dzsozi
  Szia Dzsozi! Ez “csak” mobilhálózatról működik, tehát a semmi közepén, távol városoktól/falvaktól nem fog működni, de európai települések nagy részén jó eséllyel igen, legfeljebb kicsit lassabban. Amit írtál a levél küldésről az igaz, annyivel még kiegészíteném, hogy nem tudsz fájl csatolni, se fogadni/letölteni, és nem tudsz egyszerre több böngészőablakot megnyitni. De egy gmail vagy egy facebook gyönyörűen működik, ezt aláírhatom.

 15. Dzsozi
  május 20th, 2011 10:42-nél | #17

  Fotókat, videókat akkor hogyan fogunk látni rólatok?
  Ezeket más eszközről rakod majd fel utólag egy-egy wifis vagy kábeles hozzáférési pontokról?

 16. zoli
  június 3rd, 2011 14:39-nél | #18

  Szia Árpi! Kérlek írj egy emailt! Támogatás témában esetleg még segíthetek.

 17. június 10th, 2011 09:18-nél | #19

  Sziasztok!
  Szerintem egy kisebb méretű lavort vigyetek magatokkal, fürdés-mosás-eső kombóra tökéletes :)
  Szép napot!
  Lajos

 18. Yaser Pourshadlou
  szeptember 16th, 2011 10:41-nél | #20

  Hi dear
  Thank you for sport act.
  when i saw your team in tabriz , and gave your visit card a week ago,I’m very happy and very proud of your great sport.
  I hope that you are successful and proud.

  Yaser Pourshadlou
  IR-Azarbaijan-Tabriz

 19. Yaser pourshadlou
  szeptember 16th, 2011 21:44-nél | #21

  @Zita
  hi zita , my name is Yaser (manager of IAU-region13 cycle tourist team) from Tabriz,nice to meet you.as soon as god willing see you in budapest.
  best regards &
  sincerely
  Yaser Pourshadlou

 20. szeptember 16th, 2011 21:46-nél | #22

  @Arpi
  hi Arpi , my name is Yaser (manager of IAU-region13 cycle tourist team) from Tabriz,nice to meet you.as soon as god willing see you in budapest.
  best regards &
  sincerely
  Yaser Pourshadlou

 21. Vera
  november 30th, 2012 22:03-nél | #23

  Sziasztok!
  Hozzátok hasonlóan szeretnék bejárni Ázsiát. Tudtok esetleg olyan könyvről, ami erről szól?
  Köszi szépen előre is! Vera

 22. F.Peter
  március 26th, 2013 17:02-nél | #24

  Sziasztok! Bocsánat ha butaságot kérdezek, de így utólag egy sima jól bevált patkófék rendszerrel nem jártatok volna jobban? Ott ázsiában talán járatosabb is, egyszerűbb a mechanikája is….talán kevesebb gondotok lett volna vele.
  Nem egy profi gép a bringám, már akkor is elavult volt mikor vettem 15 évvel ezelőtt, de még mindig használom…..szeretem és nem válnék meg tőle. Távolságban biztos tekertem már vele vagy 10e Km-t, de még nem kellett a patkófék betétjeit lecserélnem. Persze tudom az igénybevétel is kevesebb….meg közel sem vagyok annyira igényes az ilyen dolgokra.
  Jó utat srácok!

 23. Arpi
  március 27th, 2013 07:48-nél | #25

  @F.Peter
  Sajnos a váz geometriája nem teszi lehetővé a hagyományos fékek felszerelését, legalábbis elől biztos nem. Hátul talán, és meg kell, hogy írjam az őszintét, volt egy-két nap még Andree-val, amikor ezen komolyan elgondolkodtunk, de végül nem akartuk összegányolni a bringákat ilyesmivel. Azóta rendeltem pót féktesteket és pótfékopfát az ebay-ről, utóbbinak 5 dollárért párját, összesen 10 db-ot, holnap vesszük át ezeket, aztán többé ilyen gondjaink egy jó darabig nem lesznek. :) A fékpofák kopása nagyban függ attól, milyen időjárási és útviszonyok között tekersz. Ha szárazon tekersz, tiszta úton, valóban évekig is bírják, míg ha esőben, szutykos úton felvered a kerekekre a gempát, egy-két óra alatt oda tud vészni a fékpofa, a patkóféken is, ezt megtapasztaltuk még Norvégiában, egy hegyi szerpentinen. És most a tárcsával is Vietnamban, egy esős napon. A tanulság: ha esik és nem muszáj sietni, akkor többek között ezért is talán az a jó, ha megáll az ember, és kivár. :)

 24. F.Peter
  március 27th, 2013 08:10-nél | #26

  A fék kérdést azért tettem fel, mert most nyáron gondolkozom azon, hogy új gépet vegyek és egyre inkább a normál fék felé húz a szívem a “szerviz igénytelensége” miatt.
  Bizony az nagyon is igaz, hogy csak jó időben ülők kerékpárra és akkor is szinte csak vízszintes terepen, úgyhogy akkor a kérdést el is döntöttem….nekem felesleges a drágább tárcsafék. :-) Köszi az infót.
  FYI:
  Mióta rólatok tudok azóta egyre többet gurulok. :-) Minden kétséget kizáróan inspiráltok engem (és biztos sok más hobby kerákpárost is) a kerékpározásra. Csak így tovább.

 25. David
  november 15th, 2015 01:09-nél | #27

  Sziasztok!
  Milyen sátrat / sátrakat használtok / használtatok?
  Köszi
  David

 26. Arpi
  november 15th, 2015 15:00-nél | #28

  Csak egy sátrat használtunk, egy Loap Skaunt, de sokszor csak a hálófülkéjét állítottuk fel valami tető alá, vagy még azt se, csak egy szúnyoghálót. :) Még megvan, csak egy-két bejáratánál már nehezen zár a cipzár, de még működik! :) Meg egy macska egyszer összejárta a hálófülke tetejét, és lyukakat csinált rá a karmaival, de vissza tudtuk igazgatni benne a szálakat így még mindig működik, mint szúnyogháló, nem jönnek be a bogarak. :) Szerettük, meg vagyunk vele elégedve. Bár 4,5kg, de az előterébe a bringákat is be tudtuk rakni, úgy hogy az összes táska kétoldalt mellettünk volt kétoldalt a matracok mellett a hálófülkében.

 27. Dóri
  április 19th, 2017 16:42-nél | #29

  Sziasztok!

  A kezdetektől követlek titeket és nekem is egy világ körüli bringatúra a tervem, egy év múlva szeretnék indulni csak én egyedül (lehet majd szervezek be embereket épp ahol vagyok, hátha valaki csak pár országra csatlakozna :) ) és most kezdem el a tervezést (gondolom nektek is kb ennyi idő volt).

  Lenne pár kérdésem a felszereléssel kapcsolatban. Első körben az hogy hogy sikerült meggyőzni a boltokat a támogatásról, hogy ingyen kaptatok egy csomó mindent? :) Főleg a bringák meg a táskák a nagy dolog és egyedül nem tudom van-e esélyem ha felkeresem őket, vagy egyáltalán hogy érdemes ehhez hozzáfogni?

  Fekvőbringán még sose ültem, a hetekben tervezem kipróbálni, de a ti általatok elmondottak alapján egy ilyen hosszú túrán érdemesebb lenne azzal menni, de akkor meg nem egy évig kéne még gyűjtenem :D Tavaly egy országúti bringával mentem át két hét alatt Budapestről Brüsszelbe, és bizony a napi 100km végére mindig eléggé fájt a fenekem, jó lenne ezt elkerülni.

  Illetve a kindle-el kapcsolatban, az ingyen 3G-t mennyire és hol tudtátok jól kihasználni? Jelenleg egy paperwhite-om van, de csak sima wifis, ha akkora előnyt nem ad akkor emiatt nem cserélném le. A laptopom 12″-es, ez szerintetek elég praktikus, vagy ennél egy jóval kisebb notebook kellene?

  Egyelőre ennyi elsőre, remélem nem baj a sok kérdés :)

  Köszi
  Dóri

 28. Arpi
  április 19th, 2017 22:09-nél | #30

  @Dóri
  Szia Dóri!

  Óriási, hogy egy ilyen útra készülsz, ez nagyszerű! :)
  – A bringa mindegy, csak szeresd és fogadd el! Ez egyébként a fekvőbringával sem volt könnyű, mert ezek a gépek pl. fölfelé lomhábbak, nehezebben hajthatóak. Gondolj csak bele, 18kg üresen a gép, és nem lefelé tekersz, hanem előre. Igaz, bele tudod magad passzírozni az ülésbe, de az erőből megy, mégsem ugyanaz, mint mikor kiállsz a nyeregből. Szóval mindennek két oldala van. :)
  – Nyereg: http://www.cyclingabout.com/saddle-comfort-for-cyclists-the-best-bicycle-touring-seats/ – Egy jó Brooks nyereg biztos segít, vagy egy olyan orr nélküli, mint ami ebben a cikkben is van. 1x kipróbáltuk Ausztráliában egy összecsukható bringán, igaz csak pár kilométerre, de meggyőző volt. Egyébként nekem az első hosszabb túrámon csak az első 3-4 nap fájt a fenekem, után már csak reggel, aztán már szinte soha. Be lehet törni. :)
  – Kindle: nekünk Keyboard volt, de már rég tönkrement az aksija a cseregépnek is. :( Amíg volt ingyennet 100 országban a WiFi+3G-s verzióhoz, addig jó volt, de ezt már menet közben korlátozták először havi 50MB-re, aztán teljesen. Csak a Wikipedia maradt elérhető, persze az is jó volt. Meg ugye azóta ez a modell már rég End of Sale, és a többihez tudtommal ez nem is járt vagy jár.

  Ha még van kérdésed, keress minket bátran, vagy gyere el az egyik “Hogyan utazzuk be a világot havonta egy minimálbérből?” előadásunkra, a napokban fogjuk kiírni a következőt május végére. ;)

-ként kell bejelentkezned, hogy hozzászólhass