Home > Asia, Pakisztán > (Magyar) Karimabadtól Gilgitig – TEOTWAWKI és egyéb szépségek

(Magyar) Karimabadtól Gilgitig – TEOTWAWKI és egyéb szépségek

December 19th, 2011 Leave a comment Go to comments

Sorry, this entry is only available in Magyar.

 1. December 19th, 2011 at 09:45 | #1

  Sem a technológiai fejlődés, sem a politikusok (főleg nem!) nem mentenek meg bennünket, hanem mi magunk tudjuk ezt megtenni. Ajánlom figyelmedbe “Józsi bácsi gondolatai a világról” c. blogot, például a tudatosságról szóló írását: http://bit.ly/tElbgh.

  Szuper, hogy végre a belinkelt oldalak profin a “szavak alá vannak linkelve” és nem a link van külön megosztva. Ezt sokszor hiányoltam korábbi bejegyzéseknél is, ha például visszautaltok egy korábbi írásotokra, akkor azt be lehetett volna linkelni újra vagy egyéb weblapokat is inkább szavak alá linkelni. Tudom, hogy ez néhány percet vesz igénybe, az idő meg pénz, de profizmust tükröz és a látogatók még több időt eltölthetnek a blogotokon, ha egy korábbi írástokra is ráklikkelnek éppen egy új bejegyzésnél.

  Hol fogtok karácsonyozni?

  További jó tekerést!

  Üdv,

  Zizi

 2. Ági”néni”
  December 19th, 2011 at 10:26 | #2

  Zita,Árpi!

  Sebastien atya az indiai keresztényekről:http://karpataljalap.net/cikkek/2011-12-16/beszelgetes-benvin-sebastian-madassery-atyaval.php
  Talán hasznos lehet elolvasni India elött.

 3. Szilvi
  December 19th, 2011 at 11:14 | #3

  Szia Árpi,
  elolvastam minden linket amit felraktál és nagyon elgondolkodtatott. Előrebocsájtom, hogy lehet hogy nincs igazam, csupán a véleményemet írom. Szerintem ugyanis Ran nem igazán valósította meg azt a kiszállást amiről ír. Nagyon megfogtak a gondolatai, sok megrázó momentum van benne, ugyanakkor úgy érzem csapong más emberek segítése és kihasználása között, továbbá a városi élet és a kukákból evés nem igazán nevezhető kiszállásnak az én értelmemben. Ez túlságosan civilizált még mindig.
  Azok az emberek a Pamírban akikkel Ti találkoztatok, Ők megvalósítják az igazi kiszállást, amit szerintem Ran is szeretne, bár tudom, hogy a Pamíriak kényszerből élnek úgy ahogyan élnek. Bár nem biztos, hogy ha választhatnának akkor cserélnének velünk.
  Viszont itt Magyarországon is hallani sok olyan emberről, akik szereztek egy tanyát egy kis földdel, ahol kezdeti pár állatból és pár zöldség ágyásból önellátó gazdaságot hoztak létre később. A családomnak van egy tanyája délen, amely egyébként lakatlan, de néha néha megfordulunk ott. Ismerjük az ott élőket, hát mit mondjak. Szerintem nem sokuk olvas téged Árpi, mégis szerintem boldogabbak mint mondjuk én. A tanyákon sem csak a nyomort látni, amit a TV bemutat. Látni gyönyörű környezetben élő családokat, szép takaros házakban, akik kizárólag abból élnek ami a földjükben megterem. Ezt sokunk meg tudná teremteni kevesebb munkával, mint amit most végzünk a munkahelyünkön. Ha emellé még elhagynánk az áramszolgáltatást és minden melléktermékét (TV, mikró, internet stb.) akkor máris kiszállhatnánk.
  Ha nem is tanyán, de vidéken nőttem fel. A szüleim a napi 8 órás munkahelyük mellett megtermelték az asztalra való zöldséget, gyümölcsöt, húst. Nem ördöngősség. Rengeteg elhagyott tanya van az országban, amelyet fillérekért lehetne megvenni. Ha valaki ezt igazán akarja akkor meg tudja valósítani. Nem az ételt és a fűtést nehéz előteremteni két kézzel, hanem az nehéz, hogy itt hagyjuk az úgynevezett kényelmünket, az internetet, az utazást, a szórakozást. Hiszen a kiszállás nemcsak azt jelenti, hogy nincs többé munkahelyünk hanem azt is, hogy az eddigi tág látókörünket összébb kell húzni. Nem vágyódhatunk idegen tájakra idegen embereket megismerni, hiszen akkor az élelmünket és a tüzelőnket veszélyeztetnénk, nem bámulhatjuk a TV-ben sem ezeket a szép helyeket, hiszen TV-nk nincs is. Szóval úgy gondolom, hogy nehéz mindebbe belevágni. És hiába vágyunk oly sokan erre, egyéb vágyaink talán erősebbek. Vagy lehet hogy mindent egyszerre akarunk? Lehet, hogy ezzel a mérhetetlen “akarással” teszünk tönkre mindent?

  Köszi Árpi, hogy így elgondolkodtattál és további sok élményt és szeretetet kívánok nektek.
  Puszi, Szilvi

 4. Grant Julia
  December 19th, 2011 at 13:13 | #4

  Szia Arpi
  En ezt az egesz kerdest, a “kiszallas”-t, az anyagi javak hajszolasat teljesen mas szempontbol nezem, mint a tobbseg. Szerintem barmi existencialis problemat probalunk megoldani, akar filozofiai, vallasos, politikai, szociologiai vagy antropologiai alapon, nem a modern ipari, varosi, fogyasztoi tarsadalom kritikajaval kell az egeszt kezdeni, hanem az osztalytarsadalom kritikajaval. Azok akiknek a kezeben van a hatalom, a gyar, a bank stb. azok teszik mai eletunket olyanna amilyen. Az egyik linkeden ezt olvastam: “…mint faj, már nem szükséges ébrenlétünk minden erejével az alapvető élelemért és biztonságos lakhelyért dolgoznunk és küzdenünk a fertőzésekkel, ragadozókkal, nem bírunk leszállni a túlélés futópadjáról.” Elnezest, de a vilag tele van milliokkal akik meg mindig ezekert az alapveto dolgokert, mint ennivalo, fedel stb. harcolnak. Es ezek nem csak olyan szegeny orszagokban talalhatoak, mint amilyeneken eddig mar atmentetek, hanem az ugynevezett joleti tarsadalmak is tele vannak ilyen emberekkel. Szoval szerintem ha azok akik latjak a fogyasztoi tarsadalmak termeszetellenesseget, akik nem ertenek egyet a javak hajszolasaval, hanem a termeszetes, egyszeru es egeszseges elet hivei, azoknak az embereknek egy olyan tarsadalomert kellene harcolniuk es osszefogniuk, ahol a tobbseg dont. Ezt nevezhetjuk akarminek, de a lenyege az kellene, hogy legyen, hogy a szocialis, tarsadalmi, politikai, gazdasagi strukturak a tobbseg uralmat hozzak. Es egy ilyen tarsadalomban garantalom, hogy a tobbseg ugy dontene, hogy ne karositsuk a levegot, hogy ne tomjuk tele az allatokat hormonokkal, hogy egeszeges levegot szivjon mindenki, hogy a javak, jovedelmek stb. igazsagosan legyenek elosztva es a varos es a videk harmoniaban eljen egymassal. Akkor nem lenne szukseg arra, hogy barki kukazzon vagy egy bodeban eljen az erdoben. Ugyanakkor, egy ilyen fajta tarsadalom – szerintem – barmilyen eletmodot elfogaadna amig nem art vele senki masnak. Bar en szerintem az ilyen termeszetbe valo visszavagyasoknak az a hattere, hogy a mai, varosi, elidegenitett, rohano es kegyetlen elet, olyan elviselhetetlen, hogy sokan a regi nyugis, termeszetes eletre vagynak. Egy olyan tarsadalomban amit en fentebb leirtam, az ilyesmi utani vagy lassan de biztosan megszunne. Persze, emiatt mar sokan neveztek engem teljesen dilisnek, irrealisnak aki egy megvalosithatatlan utopiaban hisz, de szerintem nincs igazuk. Nem a technologia a hibas, csak azok akik uralmuk es hatalmuk folyaman masok kizsakmanyolasara hasznaljak. Egy harmonikus, szabad tarsadalomban minden, a modern technologia is termeszetes, biztonsagos es a tobbseg javat szolgalja :-)
  Sok szeretettel: Julia xx

 5. sonni
  December 19th, 2011 at 15:05 | #5

  @Zita
  Jò volna politikamentesen hagyni ezt a blogot és ugyanúgy reklámok (blogreklam) nélkül is!!!

 6. sonni
  December 19th, 2011 at 15:13 | #6
 7. December 19th, 2011 at 15:21 | #7

  Nagyrészt én is egyetértek az előttem szólókkal (főleg Szilvi hozzászólásával). Azt kell, hogy mondjam, hogy nekem is sokszor elegem van ebből a fajta életmódból ami körbevesz. Viszont azt nem hiszem, hogy ebből valaha is teljesen ki tudnék lépni saját akaratomból. Bizonyos szempontból jó lenne szakítani ezzel a világgal, de rengeteg dolog lenne ami nagyon is hiányozna. Amit te látsz az ottani emberekből az szerintem csak egy nagyon kis bepillantás az életükbe. Biztosan nagyon boldogak az életükkel; könnyen lehet, hogy még sokkal boldogabbak is általában mint mi. Viszont ez sok lemondással jár együtt. Nem a csillogó, villogó hiperszupergigamega intelligens mosóporok hiányoznának, hanem a sok egyéb dolog ami jó ebben a világban: nem lenne idő/pénz utazni, túrázni stb. Mert lehet boldogan élni, de ha mindig csak azért dolgozik az ember, hogy másnap se kopjon fel az álla, akkor előbb-utóbb szerintem elege lenne. Az ottani embereknek ez nem tűnik fel, mert ők ebbe születtek bele. Száz évvel ezelőtt egy városi ember ugyanolyan unalmasnak gondolhatta a vidéki életet, mint most gondolnánk az ő akkori városi életét. Pedig akkor is mindkettő jól érezte magát a bőrében. Mi már megszoktuk ezt az életformát, nem tudnánk jól érezni magunkat annak a száz évvel ezelőtti “fejlett” városi embernek a bőrében sem. Ez olyan mint a felül görgős egér :). Kb tizenöt évvel ezelőtt az internet kezdetén milyen fölösleges dolognak tűnt az egéren a görgő. Múltkor egy rövid ideig nélkülöznöm kellett és majd megőrültem :). A lényeg ebből csak annyi, hogy a jó dolgokhoz könnyen hozzászokik az ember, ha egyszer már hallott róla. Ahogy ismerlek te sem bírnád ki sokáig internet (technika), utazás (jólét) stb nélkül.
  Aztán van itt még sok dolog amit azért köszönhetünk a technikának is. Tudom a mai ember nagy része göthös, mindenféle baja van, amit másfajta életmóddal el lehetne kerülni, de sajnos van sok olyan betegség is, amitől egy eldugott kis faluban/tanyán pénz és technika nélkül simán otthagyná az ember a fogát. Ha pl te is egy átlagos ember lennél az ottaniak közül, akkor valszeg muszáj lett volna neked is befeküdnöd a karimabadi hasfelmetsző kései alá a fogfájásoddal :).
  Tudom most nagyon az ellen beszélek amiről te írsz, de szerintem jobb lenne valahol a kettő között megtalálni a helyes utat. Nem feltétlenül baj az ha az ember a “civilizációban” él, de nem kell átvenni a sok hülyeséget amivel az ember fejét tömik nap mint nap. A legnagyobb probléma a “fogyasztói társadalom”, hogy az embereknek vásárlási kényszerük van, ha egy kis pénz kerül a markukba. Ha valami elromlik azt egyből dobják a kukába. Szerintem ez inkább a legnagyobb baj. Én is megtehetném, hogy kidobok dolgokat, mert valami elromlik rajta. Könnyebb, gyorsabb megoldás lenne, mert sokszor tényleg fillérekért lehet kapni helyette másikat. Csak abba nem gondolnak bele az emberek, hogy ezzel egy újabb kupac szemetet termelnek, egy újabb fát vágnak ki az erdőben, vagy újabb rakat CO2-ot termelnek csak azért mert lusta volt rászánni egy kis időt a javít/tat/ásra.
  Na ez jó hosszúra sikeredett… :) a lényeg, hogy ha mindenki legalább egy kicsivel hozzájárulna a “gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” elvhez, és egy kicsit is tenne valamit a közösségért és a természetért akkor ez egy sokkal jobb világ lehetne!

 8. Tomas
  December 19th, 2011 at 18:05 | #8

  Az a baj, hogy ezekhez a dolgokhoz az emberek valahol a csepegtetés és az apátia között állnak hozzá, pedig ezt a szemléletmódot meghonosítani kell, nemcsak néha néha mint valami plakátszlogent ismételgetni. A rendszert a gyökereitől kell megváltoztatni, az életmódot, az államberendezkedést, mindent. Persze ez nem megy egyik pillanatról a másikra, de a tudatosság nagyon fontos, és a részvétel, az aktivitás. Nem csak mondani, tenni. Meg lehet nézni 100 éve milyen közösségi szellem volt az emberek között, akár az egymáson segítés akár a munka irányában, a természet védelméről nem is beszélve. Képzeljük csak el micsoda világ lenne ha már ezer esztendeje ilyen hülye emberek népesítették volna be a hazánkat, mekkora szemétkupac lenne az egész, és kb. egy sivatag… ez ami van kb 70 éve van így, és már katasztrófálisak a nyomai, nem szabad úgy beállítani mintha nem lenne belőle kiút. Első lépésben kapcsolják ki az emberek a tv-t, és üljenek le beszélgetni, menjenek ki a természetbe, mert az az otthonunk, nem a falak és nem a komfort… az csak illuzió. Egy illúzió ami elidegenít és elszeparál minket…

  És hogy egy gyakorlati példát is hozzak, a Venus Project ami a Zeitgeist Adendumban is taglalva van pl. egy ilyen kezdeményezés (aki nem ismeri a filmet ajánlom figyelmébe) vagy pl. a permakultúrát és erdőkertet bemutató film, ami bőven ki tudná váltani a kőolaj alapú mezőgazdaságot… ami első lépésben sok felmerülő problémát meg oldana….

  a film itt: http://vimeo.com/21230111

 9. Szilvi
  December 19th, 2011 at 19:00 | #9

  Én nagyon örülök, hogy ilyen sokan gondolkodunk hasonlóan. Árpi, gondoltad volna, hogy ilyen hosszú és tartalmas hozzászólásokat kapsz?
  Lehet, hogy ez az első lépés, hogy a legtöbb ember elgondolkodik az egészen, és másképpen szeretné mint eddig. Gondolom Ti is mint én megteszitek az apró lépéseket: szelektív szemétgyűjtés, kevés víz és áramfogyasztás, nem dobjuk ki a háztartási gépeinket csak azért mert létezik egy jobb és szebb, minél kevesebb papírt és műanyagot használunk még a munkahelyünkön is, ritkán vagy egyáltalán nem járunk autóval stb. Viszont mindettől még minden nap bemegyünk dolgozni egy munkahelyre amelyet többségünk talán nem is szeret, és életünk legnagyobb részét töltjük el olyan pénzkeresettel, amelyet nem élvezünk. Tudom, ettől fogunk tudni elmenni például utazni, de vajon megéri-e mondjuk 6 hónap robot és lemondás, jó esetben két hét utazásért? Nem tartalmasabb-e a családdal és a barátokkal tölteni a mindennapokat akár a föld kapirgálásával?
  És vajon elegendő-e amit mi kicsi emberek teszünk ahhoz, hogy megállítsuk a föld pusztulását? Megmondom őszintén én félek attól, hogy annyira késő, hogy már csak a drasztikus változás segíthet ezen a gyönyörű bolygón. A sok filozófikus gondolat amit itt egymással közlünk az mind szép, viszont legfeljebb egymáson segítünk lélekben. Az a gyönyörű utopisztikus világ, amit elképzelnénk életnek, ettől a sok gondolattól nem fog megvalósulni. Ha viszont mindenki akiknek ilyen gondolatai vannak, meg is tenné azt a bizonyos “kiszállást”, még ha mindenki a saját módján tenné is, akkor hatalmasan megkönnyebbülne ez a bolygó.
  Persze nekem is csak a szám jár egyenlőre, bár egyre erősebben érik bennem a dolog.
  Sonni, szerintem ez nem politika, az nem fog megoldani helyettünk semmit. Ez csupán egy teljesebb életre vágyás. :)

 10. sonni
  December 19th, 2011 at 19:29 | #10

  @Szilvi
  Àlmodozás(od) az élet(ed) megrontója! :(

 11. Arpi
  December 19th, 2011 at 19:54 | #11

  Ez volt a celom hogy elgondolkodjunk nehanyan es erdemben vitazzunk, targyaljunk. Nagyon orulok hogy ennyien ilyen tartalmasat hozzaszoltatok.

  Szerintem a “Gondolkodj globalisan, cselekedj lokalisan” elv a nyero es nem kell eldobnunk a technologia nyujtotta dolgokat, de a mainal sokkal-sokkal okosabban es tudatosabban kene hasznalnunk oket. Ez a gyakorlatban azt jelentene hogy kevesebbet es jobban koncentlnank arra hogy mi az ami fenntarthato. A permakultura nekem is nagyon tetszik, igaz egyelore csak gondolatban…:) ahogy a komposztWC is :)

  Sose allitottam hogy gyorsan el kell mennie mindekinek remetenek hogy fennmaradjon az emberi let a bolygon, de a mai iranyon biztosan valtoztani kell. Ez nem teljes szakitast jelent a modern civilizacioval, nyilvanvaloan vannak annak jo oldalai is. Pl. igen most is epp netezek egy konyvolvason es van nalunk gorgos eger is…

  Nem csak idoben, terben utazva is jo peldakat lathatunk es ezekbol meritve ossze lehet rakni egy boldog, utopisztikus kepet. Az Emberek kis kozossegekben elnek, munkajuk javareszevel megtermelik a permakulturas erdokertjeikbe a kozzossegnek elegendo eledelt de emellett meg egy egyszeru foldhozragadt termekeket is keszitenek pl. ruhak, szerszamok. Es sokkal kevesebben, sokkal kevesebbet dolgoznak a mai orult munkahelyeken mert sokkal kevesebben sokkal kevesebbet (csak esszeruen) hasznaljak a mai modern termeket es szolgaltatasokat. Igy talan meg jutna ido kirandulni es utazni is… Bringaval/hatizsakkal termeszetesen mert az meg viszonylag fenntarthato! :)

  Persze mindjart megirjatok, miert vagyok nagyon naiv, ugye? :)

 12. Szilvi
  December 19th, 2011 at 20:34 | #12

  @sonni
  Álmodozásom az életemet jobbá fogja tenni. Sokunk álmodozása pedig a tiédet is jobbá teszi majd. :)))

 13. Satyi
  December 19th, 2011 at 21:32 | #13

  Ha majd visszatértek, és család alapításhoz akartok otthont teremteni:

  Ha komposzt wc-t használ az ember (amihez nem kell több liter víz minden alkalomhoz), akkor ésszszerű felhasználással elég az egy évben a háztetődre leeső eső a családnak :)

  http://eautarcie.org/hu/01c.html

  A fenti oldalon van még egy nagyon érdekes utalás (Jean Pain munkássága): fatörek (levél, alom, stb.) vízbe áztatása során majdnem annyi hő keletkezik, mintha elégetnénk ezeket a szerves anyagokat, és még humuszt is kapunk a végére…

  Az egész csatornázósdi is hülyeség, belecsinálunk a vízbe, aztán nagy üzemeket létesítünk, hogy szűrjék a szennyvizet, de ugye tökéletesen sose fog sikerülni. Közbe meg csak külön kell választani a háztartási szürkevizet, a nagy dolgunktól. Utóbbiból csinálunk cellulóz hozzáadásával (faforgács pl.) humuszt, nulla energia befektetéssel (sőt! komposzt kazán!), és mennyi energiát, szennyezést spóroltunk meg… Olvassátok végig a fenti oldalt, érdemes.

  Egy normálisan leszigetelt, nagyrészt önerős házépítés is jól jöhet:

  http://www.origo.hu/idojaras/20111215-autonom-haz-olcson-havi-negyezerbe-kerul-kifuteni-a-2010es-ev.html

  (bár itt a pára, és a szellőztetés részével a cikknek nem értek egyet, de a lényegen nem változtat)

  És végül a kedvenc oldalam: http://www.antalffy-tibor.hu/

  Egy idős bácsi blogja, rengeteg élettapasztalattal, van egy vissza a múltba “rovata” is, a II. Világháború illetve az azt követő évek, évtizedekről emlékképekkel, nagyon hasonlóan éltek itthon az emberek, mint amit most láttok ezeken az eldugott, mégis gyönyörű tájakon.

  Rengeteg érdekes írás van, pl. ezt nagyon ajánlom, az antibiotikumokról:

  http://www.antalffy-tibor.hu/?p=1237

  Vagy: “A dollárral bukik az egész világ – mit tegyünk?”

  http://www.antalffy-tibor.hu/?p=1017

  És ha még mindig nagyon ráértek:

  http://ffek.hu/blog/molnar_geza/tajhasznalat_es_arvizek_avagy_300_evnyi_amokfutas_ara

 14. sonni
  December 19th, 2011 at 22:25 | #14

  @Szilvi
  ne röhögtesd ki magad! :D

 15. Gregory
  December 20th, 2011 at 00:23 | #15

  Még régebben olvastam egy jó cikket, el is mentettem a könyvjelzők közé:
  “Aztán elérkezett a “fejlődés”. Lehbe, a fővárosba már beköltözött a környezetszennyezés, a társadalmi megosztottság, az infláció, a munkanélküliség, a türelmetlenség és a kapzsiság.”
  Teljes cikk (Ladakh tanulsága) itt: http://kuruc.info/r/6/70831

  Remekül látszanak a folyamatok, ahogy az értékek cserélődnek és borul minden.

  A Bibliában van: “ahol a kincsed, ott a szíved”. Tényleg, mihez is ragaszkodunk, mik a mi kincseink? Nem könnyű kérdés és mindegy mit gondolunk vagy mondunk, csak az számít, mit teszünk (vagy nem teszünk).

  Ezekkel a gondolatokkal én el is megyek aludni, abból baj nem lehet :)

 16. Arpi
  December 20th, 2011 at 06:10 | #16

  Hu, koszonjuk a linkeket, el fogjuk olvasni oket. Ladakh tanulsagat mar sok helyen lattam belinkelve de meg nem olvastam.

  Nekem is eszembe jutott meg egy cikk ami nagyon jol osszefoglal mindent. Janko Andras tollabol a cime Csodavaras vagy ketsegbeeses helyett. Linkelni most nem tudom de megtalaljatok a jand.info-n jobb oldalt a menuben a Lenyeg alatt. Nagyon jo iras erdemes elolvasni.

  Ma esste megprobalok irni ha magamhoz terek, hogy holnapra legyen beegyze a tovabbi kalandjainkrol…

 17. Németh András
  December 20th, 2011 at 10:08 | #17

  Szaisztok.

  Van néhány alapdolog amit figyelmen kívül hagyunk. Sokan írtok róla hogy 100 éve jó volt hisz nem használtuk túl az erőforrásokat, sokkal kímélőbbek voltunk. De azt azért ne hagyjuk ki a számításból hogy 1900-ban 1,,5 milliárd ember élt a Földön, ma 7 milliárd.

  1,5 milliárd ember még a jelenlegi “fejlettségi” szinten sem használná túl a bolygót.

  100 éve az emberek szintén mindent megtettek a természet leigázásáért és egyáltalán nem voltak természetbarátabbak mint a mostaniak. Aki eljutott Afrikába az vadászott, akinek lehetősége volt az lecsapolta a mocsarat stb…

  Az utóbbi pár évtizedben viszont látványosan túlléptük a kereteket (pedig azokat nem tudjuk túllépni hisz a bolygóról nem tudunk menekülni), illetve feléljük a tartalékokat.

  Ez egy olyan probléma amivel a múltban még nem találkozott az ember, és sajna én nagyon nem látom hogy maga a faj képes lesz-e kezelni a helyzetet. Sajna még a probléma tényét sem hajlandó elfogadni társadalmi szinten, nemhogy felméri a helyzet súlyosságát. És ha még ez megtörténne akkor még ki kellene dolgozni az elméleti megoldást, amit a gyakorlati megvalósításnak kell követnie.

  Na de hogy ne legyen én a blog sötét károgója, azért leírom hogy egyéni szinten tényleg van lehetőség arra hogy bölcsebben éljünk, és azt is tudjuk hogy a reményhal nagyon sokáig él.

  De az biztos hogy nem lennék a saját (2-3 éven belül születendő) gyermekeim helyében. Azok az emberek akik most élnek a bolygón azok lesznek azok akik a történelemkönyvekbe úgy fognak bekerülni, mint a helyzetet fel nem ismerő, a problémákat elmélyítő generáció. Sajnos.

 18. Ági”néni”
  December 20th, 2011 at 12:54 | #18

  Valahol itt már írtam: a 7 milliárd fele városokban él! Tehát kiszolgáltatott. Lásd pl.áramszünet.

  “Vízszintesen” már nem férünk el, nem jut hely a termőföldeknek.

 19. Szilvi
  December 20th, 2011 at 16:26 | #19

  @Németh András
  Teljesen egyet értek veled András, szívemből beszéltél. Viszont társadalmilag annyira nem fogadják el az emberek ezt a problémát, hogy én még felvetni sem mertem. Így is kapok támadást eleget, ha a gondolataimat megosztom, lásd akár ezt a blogot. :)
  A sok jó ötlet mellett, amelyet a környezet szennyezés csökkentésére már kitaláltak az emberek az általad felvetett probléma az, amellyel szerintem senki nem akar foglalkozni. Csukott szemmel, befogott füllel szüljük halomra az utódokat, mert ez a társadalmilag elfogadott és dícséretes, sőt ez a támogatott is sajnos.
  Most lehet megkövezni :))

 20. tura77
  December 20th, 2011 at 22:07 | #20

  Az Úristen az emberre bízta, hogy művelje és őrizze a földet (1Móz 2,15). És az egész világtörténelem bemutatja mi történik akkor ha az ember nem hallgat Alkotójára és önzővé, kapzsivá válik. Hála Istennek sok drága emberi élet van, ami pedig az ellenkezőjét is bemutatja.

  Én is azzal értek egyet, hogy mindenki tegye meg, amit csak tud, függetlenül attól, hogy csak egy cseppnek tűnik a tengerben. Legyünk példák, mert a jó is fertőz. „A lavina hópelyhei mind ártatlannak mondják magukat” (Teréz anya) Jól mutatja ez az idézet, hogy sok kicsi, jelentéktelennek tűnő lépés, szó, hozzáállás együtt mégis sokra megy.
  2 filmet ajánlok ebben a témában (sajnos mindkettő másfél órás)
  Home-Otthonunk (ez jól bemutatja, hogy a földön mindenkinek lenne elegendő élelmiszer, energia stb, csak nem osztjuk el, és azt is bemutatja, hogy mit csinált az ember a földdel. Rendesen bőgtem a film felétől végig.)
  http://www.indavideo.hu/video/Otthonunk/
  A másik: A hülyeség kora
  http://www.youtube.com/watch?v=F_S2bg506M0

 21. Gregory
  December 21st, 2011 at 07:45 | #21

  @Szilvi
  Szerintem nem “szüljük halomra az utódokat”, pont ezért fog kihalni Európa. Persze más földrészeken máshogy alakul ez, de a problémát én is az elosztásban látom. Milyen dolog az, hogy az egyik országban van kőolaj, akkor ott munka nélkül kapják a lakosok a jövedelmeket, míg a másik országnak nem hogy kőolaj, de termőföld is alig van, akkor ott meg éheznek. Van egy “bankár” elit, akik azt se tudják mit csináljanak jólétükben, az országokat meg nyomorgatják az uzsorakamatokkal. Valami nagyon nem jó itt szerintem. Még szerencse, hogy a boldogság nem ezektől a dolgoktól függ, max. a kényelem, de igazság szerint mindenhez hozzá lehet szokni.

 22. Szilvi
  December 21st, 2011 at 13:53 | #22

  Sziasztok Mindenki,
  Ne felejtsük el, hogy az elosztás az írott történelem során mindig is igazságtalan volt. Ettől viszont több száz évvel ezelőtt még nem kezdtük el gyilkolni a földet. Szerintem az, hogy egyre kevesebben vagyunk, kihal Európa, kihal Magyarország, ez csak a média és a politika ijesztgetése. Ami jogos is, ha azt nézzük, hogy a gazdaság annál jobban működik, minél többen vagyunk és minél többen fogyasztunk. Viszont én úgy gondolom, hogy ez a bolygó nem arra született, hogy minket szolgáljon. Itt nagyon jól “kitalált” és “megszervezett” ökoszisztéma van, amelynek a körforgásába mi nem illünk bele. Még egy rövid ideig játszatunk félistent, védhetjük a technológiánkat és az urbanizációnkat, de az időnk véges. Ha nem kizárólag saját magunkat mint emberi fajt nézzük, akkor észre kell, hogy vegyük, hogy mindegyik földi lét magát a földet szolgálja, kivéve mi. Mi kizárólag saját magunkat szolgáljuk, közben nem törődünk azzal amit a bolygónak okozunk.
  A saját szememmel láttam, mennyi papírral járt Budapest egyetlen kerületének a népszámlálása. Napokig hordták el teherautókkal a ládákba pakolt rengeteg legyilkolt fát. Minek? Tényleg olyan fontos ez? És ez csak egyetlen egy felesleges dolog, de szerintem milliót tudnánk felsorolni.

  Én ezekért a gondolatokért érzem kevésnek a környezet védelmet amit mi kis cseppek a tengerben meg tudunk tenni. Többet kellene tennünk addig amíg nem késő. Mert minél később vesszük észre, hogy mekkora nagy változásra van szükség, annál inkább pusztulásra vagyunk ítélve. Felesleges büszkélkednünk magunkra, mert az ember, a hatalmas tudásával, inteligenciájával, technológiájával még annyi évet sem bír ki a földön mint a dinoszauruszok.

  Árpi, most már jó lenne, ha írnál a kalandjaitokról, mert elegem van a gondolataimból. :)))

 23. Szilvi
  December 21st, 2011 at 14:24 | #23

  @Gregory
  Elolvastam a cikket Ladakh-ról amit feltettél. Igen, ezekre a dolgokra gondolok én is. Ezek a nem jó dolgok. Félelmetes, hogy mi kis emberek mindezzel ahogyan élünk kizárólag a kivételes helyzetben élő keveseket szolgáljuk. És közben tönkretesszük magunkat, a környezetünket, az igazi értékeinket. És tönkretesszük azon kevés népcsoport életét is, akik még boldogok és harmóniában élnének a bolygóval.
  Múszáj változtatnunk. Nekünk kell megtennünk, akik a nyugati civilizáció kényelmét és átkát élvezzük…

 24. sonni
  December 21st, 2011 at 15:35 | #24

  @Szilvi

  ” Csukott szemmel, befogott füllel szüljük halomra az utódokat, mert ez a társadalmilag elfogadott és dícséretes, sőt ez a támogatott is sajnos….”
  NAGYON beteg(es) gondolkodás!
  Valóban, ahogy irod, nincs mivel , igy felesleges büszkélkedned´, hogy a felsorolásodat, már itt ne is folytassam!
  :(((

 25. Arpi
  December 21st, 2011 at 16:23 | #25

  Tartsuk tiszteletben egymas velemenyet meg ha nem is ertunk egyet vele. En mindig arra figyelek hogy az adott illeto miert irja azt amit… :) Es valahogy mindig mindenkit meg lehet erteni.

  Igyekszem ma este irni. Holnap vegre lesz rendes internetunk is igy remelhetoleg fel is tudom tolteni magyar ido szerint 8ig. Ami itt del. :)
  Holnap este 11tol 1ig eloben leszunk a power99.com.pk radio egyik musoraban. Ez magyar ido szerint ejjel 3 es 5 kozott lesz ezert csak ejjeli baglyoknak ajanljuk hogy hallgassanak minket online. :) De megkapjuk majd a felvetelt es fel fogjuk tenn ide szoval inkabb aludjatok! ;)

 26. sonni
  December 21st, 2011 at 16:47 | #26

  @Arpi

  Erre a libearalis véleménnyilvánitásra kizárólag radikális véleményt lehet nyilvánitani, föleg abban a tudatban, hogy itt is jelen vannak a nagy család tisztelök és szeretök, akikre szinte sértö ez a “csukott szemmel, befogott füllel…” beirt bejegyzés.

 27. sonni
  December 21st, 2011 at 16:48 | #27

  @Arpi

  Erre a libearalis véleménnyilvánitásra kizárólag radikális véleményt lehet nyilvánitani, föleg abban a tudatban, hogy itt is jelen vannak a nagy család tisztelök és szeretök, akikre szinte sértö ez a “csukott szemmel, befogott füllel…” eléggé dicstelen beirt bejegyzés.

 28. sonni
  December 21st, 2011 at 16:50 | #28

  Ps.
  Elnézést, hogy némi “technikai okok miatt” 2x jelent meg a fentebbi bejegyzésem.

 29. December 21st, 2011 at 17:11 | #29

  @sonni

  Kíváncsian várjuk a Te gondolataidat is, hiszen hozzászólásaid alapján nyilvánvaló, hogy nálunk sokkal jártasabb vagy a témában. Kicsit olyan érzésem van, mintha személyedben betévedt volna valaki ide, aki valójában csak eltévedt. Ez az arrogáns stílus nagyon nem illik ennek a blognak az arculatához.

 30. sonni
  December 21st, 2011 at 17:18 | #30

  @Zéta
  Kineveteted magad! :)))

 31. December 21st, 2011 at 17:30 | #31

  @sonni

  Én már csak ilyen “muris” fickó vagyok. :)

 32. sonni
  December 21st, 2011 at 17:42 | #32

  Önmagadat minösited! :(((

 33. jea
  December 21st, 2011 at 18:08 | #33

  Valóban csodálatos nagy családban élni!

 34. hkolga
  December 21st, 2011 at 19:28 | #34

  büszke vagyok Rád@Arpi

 35. Arpi
  December 21st, 2011 at 20:34 | #35

  Tudom hogy a hozzaszolasaitok alapjan most valoszinu nem szimpatizaltok egymassal (Sonni es Zeta abc sorrendben), de en mindkettotoket ismerlek szemelyesen es biztosan allithatom hogy mindketten nagyon jo emberek vagytok, ugyhogy az elobbi dolgot tudjuk be annak hogy a kommenteles mint olyan, nem a kommunikacio legtokeletesebb formaja… :) es zarjuk le ezt a dolgot. Koszonom. En ehhez azzal jarulok hozza hogy holnap reggelre megprobalok feltolteni egy uj bejegyzest. Ha sikerul talalni valami kobornetet a szomszedsagban…

  Allando netunk csak holnap estetol lesz, ezutan vegre tudunk skypeolni a csaladdal. Amit mar nagyon varunk. :)

 36. December 21st, 2011 at 22:37 | #36

  Árpi!

  Ha már Ravalpindiben vagytok, pihenésképp javaslom a Macskarisztokraták c. filmet, amelyben sluszpoénként szerepel a város neve. Keressetek rá, ingyen letölthető.

 37. Németh András
  December 21st, 2011 at 23:14 | #37

  Hát Árpi te kértél véleménynyilvánítást :) Hidd el irigylünk téged, hisz amint írtad az út olyan mértékban javított a hozzáállásodon (türelem, megértés stb) amire itt tőletek pár ezer km-re “acsargföldön” nagy szükség lenne.

  Az internetes kommentelésnek szerintem az meg alapvető része hogy az emberek sokkal sarkalatosaban fejthetik ki a véleményüket mint élő szóban (sajnos sokszor félresiklik és a vélt vagy valósan sértő/betaláló mondatok miatt elmegy a személyeskedés irányába, de nem kell azzal foglalkozni, alszanak rá és kész (pár pálinka után élőszóban is előfordul az ilyen)).

  Ráadásul a téma amit megfeszegettünk egy olyan dolog amit élő ember szerintem nem tud felfogni, nem tud megoldani, vagy egy iciripici részére rágyúr és arra jobban rá fog látni a többieknél (Szakértő), vagy próbálja az egészet egyben nézni (Bölcs), de akkor meg felületes és általanosító lesz a megállapítás.

  És van az átlagember (mint pölö én) aki se nem bölcs, se nem szakértő, de azért van véleménye :)

  Na de vissza a dolgokhoz, többen írják itt hogy a probléma hogy nem tudunk a szép és jó természetbe beilleszkedni, hogy kiléptünk belőle és rombolunk stb. Egy része ennek igaz is. De azt azért ne felejtsük el hogy az amit harmonikus és jól működő, nyugodt természetnek gondolunk, az azért nem olyan mint a NAVIKbolygólya az avatarban. A mi Földanyánk látszólagos nyugalma a megszámlalhatatlan harcoló, küzdő lény apró állóháborúja miatt tűnik harmonikusnak. Minden faj alapvetően arra gyúr hogy minél nagyobb részt uraljon és minél jobban szaporodjon. Nincs ez másképp az embernél sem. Alapvetően az állati énünk (na ezért megint kapok majd sokat) ilyen volt és most is ilyen. Nem vagyunk rosszabbak mint a 200, 500 éve élt embertársaink, csak sajnos nem vagyunk jobbak sem.
  Viszont lassan kezdünk rájönni hogy mértéktelen növekedésnek (mind populációdinamikailag, mind fogyasztásilag) véget kell vetni. És ezek a kérdések azok amire szerintem társadalmi szinten nem fogunk tudni választ adni, mert nem tudunk magunktól, a családunktól, a népünktől elszakadni, nem tudunk elég globálisan gondolkozni (hisz ez részben szintén ellentmond egy nagy alaptörvénynek, a gének továbbadásának). Nagyon kevés az az ember aki ezt a törvényt át tudja lépni.
  Nagyon nehéz választ adni azokra a kérdésekre amik mostanság kerülnek elénk.

  Túlnépesedés? Van vagy nincs is. De ne is így tegyük fel a kérdés, hanem hogy túléptük-e az eltartóképességet? Hisz 7 milliárd indiai igénnyel megáldott Földlakó vígan elélne ezen a bolygón. De hajlandó-e mindenki vega lenni? Hajlandó-e mindenki lemondani a fölösleges luxusról (autó, repülő, internet)? A válasz szerintem nem. Sőt minden indiai szeretne legalább egy Tata Nano-t meg tévét. Viszont ez nem fog működni. Szóval? A természetben a gradációt, mindig a populáció összeomlása követi. Az emberi faj ügyes, és a természetes összeomlást elég jól ki tudta/tudja tolni: fejlett egészségügy a betegségek ellen, élelmiszeripar az élelmezésért, de eddig nem oldotta meg a problémát csak tolja maga előtt. És egyre nagyobbat lehet esni. Ha minden betegséget legyőzünk mit adunk enni a sok embernek? Sokan hisznek a génmanipulációban (én nagyon nem), meg az is tény hogy akár a szennyvíziszapból is lehet technológiailag táplálékot előállítani, de azért ez már nekem sok egy kicsit (nagyon).

  Szóval az elért kényelmet nem adjuk fel, azok akik még nincsenek ezen a szinten erre vágynak (és joguk is van hozzá, miért ér kevesebbet egy etióp vagy indiai család mint egy magyar vagy dán?). Ezt a konfliktust nem fogjuk tudni szépen feloldani.

  Szóval nagyon nagy kérdések ezek. Amikor ezek előkerülnek akkor jutunk el egy idő után hogy reméljük hogy van Valaki aki ezt a golóbist megálmodta létrehozta, és bízunk benne hogy Ő tudja hogy mit csinál. Hát igen írtam hogy a “reményhal” a legszívósabb halféle, de lehet hogy a “hithal” méginkább.

  Szóval lehetünk liberálisak, lehetünk radikálisak. De elsősorban azt kell elérnünk hogy azoknak a gyerekeknek akiket mi szülünk (na jó az asszonyaink) a Földre, ne legyen túl rossz életünk (és nálam még ugyanolyan nagyon fontos, hogy ezt valahogy úgy érjük el hogy maradjon tigriskölyök is, meg földikutya, meg magyar futrinka, meg homoki nőszirom, és ha ehhez az kell hogy ne járjanak AUDIval akkor ne járjanak (ennél többet nem aktuálpolitizálok)).

  Egyéni szinten kell kialakítani minden egységnek (egyén, család, kisközösség) hogy fenntartható(bb) módon éljen, és ezt kell terjesztenie a környzetében is.

  De hiszem hogy ez a vonat már elment, és nem hiszek abban hogy képes lesz a homoszapiensz nevű faj összefogni.

  No és nem beszéltünk még a fölösleges kiadásokról (hadi, pénzpiac, kereskedelem) a multikról, a gyűlölködőkről, meg ezer apró dologról ami mind gátolja a megoldást.

  Esti szófosás vége…

  Árpi, írj nekünk új bejegyzést azzal jobban járunk mint a felesleges bitszaporítással…

 38. Arpi
  December 22nd, 2011 at 07:01 | #38

  @Németh András
  Jól szóltál! Most töltöm fel a videókat az új bejegyzéshez egy illatos szennyvízcsatorna mellett… itt van jó ingyenwifi… :)

 39. Szilvi
  December 22nd, 2011 at 07:43 | #39

  Elnézést és bocsántatot kérek minden nagycsaládostól akit megsértettem esetleg. Higgyétek el, globálisan gondoltam a dologra, és nem az egyes emberre. A saját unokahugom nagycsaládot alapított, ezért bizton mondom, ezt is megértem és Őt sem szoktam sértegetni sőt nagyon szeretem.

  Szerintem ez a személyeskedés, ami fentebb olvasható ez veti vissza a világunkat. Megakadályozza, hogy eszmecserét folytassunk, tanuljunk egymás nézeteiből, dühöt szít, visszaszólásra sarkall, ami még nagyobb sértéseket szül. Szerencsére sok okos gondolatot is olvashattam számomra idegen emberektől, aminek nagyon örülök. Ez ellensúlyozza az egy mondatos, kifejtés nélküli sértéseket.

  Nagyom Árpi az újabb írásaidat. Olvasni fogom őket, amig csak haza nem értek. Akkor is folyamatosan olvaslak, ha nem szólok hozzá. Ettől most elment a kedvem.
  Nagyon sok kitartást, hátszelet, szeretete és türelmet kívánok nektek. És békés, boldog, áldott karácsonyt akárhol is köszönt rátok.

 40. Szilvi
  December 22nd, 2011 at 07:44 | #40

  “Nagyon várom” az utolsó szakasz kezdete. Bocsi :)))

 41. Gregory
  December 22nd, 2011 at 09:10 | #41

  Nekem azért tetszett, hogy kisebb vita alakult ki, ilyenkor lehet nézőpontokat megismerni, s ha nem vesszük mindjárt magunkra, akkor talán megérteni is, hogy a másik miért gondolhatja úgy. Aztán persze lehet érvelni, hogy miért nincs igaza, s még akár belátni is lehet, hogy valamiben mégis igaza van :)

 42. Arpi
  December 22nd, 2011 at 09:53 | #42

  En azert tobb technologia hivo es a modern fejlett civilizacio mellett ervelo hozzaszolast vartam. Senki nem hiszi hogy a szelkerekek megmentenek minket?

  Miert nem erdoket vasarolnak meg jotekonysag a gazdagok? Miert nem errol enekel Bono? Miert a gazdasagi fejlodes ..hianyarol.. szolnak a hirek es miert nem a tagabb vilagrol amire a nyomorult ..sokak szerint epp osszedolni keszulo.. gazdasagunk is epul? Mint minden mas is. Miert nem azok a dolgk vannak minden nap origo es index cimlapon amikrol itt beszelgettunk? Komolyan nem ertem es ez rohadtul bosszant. Ha csak afele igaz annak amit Jensen irt a muanyagrol, akkor miert nem teszunk semmit, miert nem beszel rola senki? Nem hiszem el hogy nincs jo megoldas mindenre. Nem latjuk a fatol az erdot. Ha azt a sok figyelmet es energiat -az idonket ami a legfontosabb az eletben, ami maga az eletunk- amit most tomegevel totalis marhasagokra forditunk, csak reszben igazan hasznos es ertekes dolgokra forditanank(figyelj, nem azt mondom hogy holnaptol mar ne menjtobbe dolgozni, de mondjuk a tevet elsokent letakarhatnad egy szep teritovel es hivhatnad inkabb viragallvanynak ezentul), gyermekeink es unokaink egy ugyanolyan csodalatos es sokszinu vilagban nohetnenek fel, mint mi. Es ez szerintem rajtunk mulik, gondoljon mindenki rolam ezert amit akar, nem banom, de szerintem mi leszunk az a generacio akiket kesobb atkozni fognak – vagy…

 43. Németh András
  December 22nd, 2011 at 10:27 | #43

  Az amit ti tesztek szerintem inkább az olyan embereket vonzzák napi szinten a képernyő elé akik a modern világban egy kicsit besokaltak. És azért öröm olvasni titeket mert ti mertetek kilépni a mókuskerékból és elindulni. Az meg egy nagy plusz hogy nem nyugatra hanem keletre indultatok. És ez szerintem szerencse nektek is meg nekünk is. Így elsőként megtapasztaltátok azokat az értékeket ami felül tud emelni a mi világunkon, és csak akkora jutok el majd a túlfejlett civilizációba mire azt majd a helyén tudjátok kezelni. Ha nyugatra indultok el, akkor az első hónapok tapasztalatai miatt teljesen másképp csapódtak volna le a dolgok szerintem. Teljesen más lehet a Pamír az Usa után mint fordítva.
  A szélkerekek (értve most alattuk az összes igazi zöld technológiai újdonságot) nem váltanak meg amíg nem alakul át a szemlélet. Amíg többet költünk pl hadiiparra, mint zöld fejlesztésekre addig ne várjunk megváltást. És nagyon oda kell figyelni hogy a “zöldítés” manapság rengetegen megerőszakolják hogy eladják magukat (például most épül a melóhelyem közelében egy “zöld benzinkút” hát nem röhej, persze értem én hogy hasznos, csak így egyben vicces is a dolog). A másik hogy a fejekben kell változtatni spórolással, észszerű gazdálkodással többet nyerhetünk egyenlőre mint zöld technológiákkal. Pazarlásra zöld áramot termelni még mindig pazarlás.
  A gazdagok hidd el vesznek erdőket is, a baj hogy egy szint felett már a többség csak újabb hasznot akar belőle és nem érdeklik a mellékes problémák (azon már sokszor gondolkoztam hogy például engem mennyire változtatna meg a pénz, és félek tőle hogy sokkal jobban mint szeretném) . Nagyon erős szabályozásra lenne szükség, de úgy hogy ne legyenek egyenlőbbek az egyenlőek közt.
  Hogy az átlag miért nem erről beszél (és legfőképp miért nem cselekszik). Mert a világunk kényelmes. Az emberek arra mennek amerre nekik a legkönnyebb és amerre a legkényelmesebb. A többség nem is törődik vele mert úgyse tudja megoldani. Aki meg sokat gondol erre az meg egy idő után nehezen találja a boldogságot. Hisz ha rájövök hogy rossz körülöttem a világ akkor már nehéz benne boldognak lenni (boldogok a tudatlanok).
  És nagyon igazad van hogy sokminden azon múlik hogy a mi egyénileg mit teszünk (hisz a sok egyén maga a társadalom, és ha a birkák közül kellő számú elindul a jó irányba akkor a többség elkezdi követni), nagyon egyetértek azzal amit írsz, csak én 30 évesen sajnos már abban nem hiszek hogy fog ez sikerülni. És ez valahogy azért nagyon rossz. Ez valahogy mindig előjön mélyen legbelül, és ezért szerencsések akik ezen is túl tudnak lépni.
  Nem elég meglátni a problémát, tudni is kell vele együttélni.

  Na de olvassuk el az új bejegyzést :)

  inká@Arpi

 44. December 22nd, 2011 at 16:15 | #44

  @Szilvi

  Továbbra is Veled értek egyet, és elítélem ezeket a támadó hangnemű kommenteket.

  Mindenkitől bocsánat, akit esetleg megbántottam, de ettől a stílustól mindig ledobja az agyam a szíjat.
  Elfogadom Árpi rendreutasítását, és részemről természetesen lezárult az ügy.
  Sonnyival pedig talán egyszer sikerül megismerkednünk és bízom abban, hogy sokkal szimpatikusabb benyomást teszünk egymásra. :)
  Most pedig olvassuk az újabb kalandokat. :)

 45. hkolga
  December 22nd, 2011 at 17:12 | #45

  Büszke vagyok rád, nagyon jó dolgokat írsz .Csak akkor írjál késő éjszaka ha előző napon,
  vagy napokon eleget pihentél,ne kezdjed a következő napot fáradtan. Jó karácsonyozást és
  sok szép látnivalót kívánok nektek.
  Csabi

 46. Karádi Péter
  December 25th, 2011 at 15:58 | #46

  Srácok, én attól tartok a magam kis jelenlegi 8 hektáros látványzsellérkedésével, hogy hosszabb vagy rövidebb távon, de gáz lesz. Egyszerűen nem fogunk tudni ennyi bendőt megtölteni világszerte. Mondom ezt úgy, hogy magam is gazdálkodom és tapasztalatból látom, mibe kerül (idő/ energia/munkaeszköz/ szállítás) a termény/ termés -és akkor még a vízről nem beszéltem. Itt lakom a 2 milliós székesfővárosunk mellett és próbálom víziónizálni magamnak, hogy mit fog ez a rengeteg ember enni, ha beütne a ménkű, de nem tudom a megoldást. Valószínűleg előbb-utóbb egymást fogjuk megenni. Habár a somogyvámosi krisnások szerint 100 négyzetméter terület biztosítja egy fő ellátását éves szinten. (De lehet, hogy családot mondtak) Bocs így karácsonytájt a cefet gondolatokért, ha valaki tudja megoldást jelentkezzen, cserébe mehet egy kört a traktorommal. Addig is Boldog Karácsonyt!

  Üdv.

  Egy kiugrott homoktövistermesztő német tanárpalánta

 1. No trackbacks yet.