The cycle tourist’s wallet

March 10th, 2011 Leave a comment Go to comments

In today’s world, money is a necessary but not sufficient condition for life. The only exception could be if you’re a resident of a very well-organized eco-village or a member of a Native American tribe. We’re neither of these, only bicycle touring adults grown up in civilization, therefore we require money for our travels.

Now you might think of a lot of cash… We’d like to show you the opposite: we plan to succeed the adventure from the price of a lower-mid-range car. Cars like these are all over the roads, including Hungary. The point is that many people could do this if it was only about the finances. From the price of a new Ford Focus even YOU could do it! We also know that there are many people financially incapable, so we consider ourselves blessed that we can do all this. But here we would like to point out that there are many who could do this trip if it was only about money. – But above all of this you must have independence and determination therefore most of us won’t even save money for such an adventure. In fact, if you have a place to live, food to eat, the next goal is the possession of a cash swallowing, smoke spewing, dirty monster. Cause we’ll get faster from A to B, right? But at what cost and price is not only the money.

Well, let’s not forget the budget:

We plan to have a daily 5 Euro/person budget, that would cover our basic daily expenses (food – and nothing else: D). In theory we would have the budget for this even if we add the “small” emergency reserve and the extra costs for crossing the oceans. However, if we can not keep the set budget and/or we have some unexpected expenses because of any unforeseen circumstances, we’ll have two choices:

 • We cut the length of the journey.
 • We stop somewhere to work. In Australia, in New Zealand or in North America.

Needless to say, if we are about to run out of “pesetas”, we will find a way to get some work so we could carry on with our adventure on a route and in pace as we please. Of course, if we’ve had enough of the expedition or we’re very close to our home continent, Europe, then we’ll go home.

And if it comes to work, most likely we’ll get a job on a farm, like helping around, harvesting fruit, stuff like that. It’s also not impossible that we will try to find a job in our profession.

 • Zita – She’s a religion and education teacher and she practices this until 11th June.
 • Arpi – He suspends his IT engineer career for this trip. He is certified Cisco engineer with 6 years professional experience with CCNA, CCNP, CCNP Security, and CCIE written qualifications.

If anyone reads this and would like to employ us or know someone who would employ us in the above mentioned countries for a 3-6 months period, we’d appreciate his/her help very much. Enough of the words, let’s have a look at our spendings:

 1. May 26th, 2011 at 12:28 | #1

  Sziasztok!

  Az új-zélandi és az ausztrál állam is rendszeresen közzéteszi a “Shortage occupation list” és a “Skill Shortage List” gyűjteményét. Ha a hiányszakmák valamelyikével rendelkeztek (pl. épp Cisco mérnököt keresnek valahol), akkor szinte ajándékba adják a munkavállalási vízumot, sőt, még talán a(z ideiglenes) letelepedést is támogatják. Barátotok a Google.

  http://www.immigration.govt.nz/nr/rdonlyres/89185a40-27d3-41f4-84be-30129920411d/0/issl.pdf

  Jó utat, kellemes tekerést kívánok! És persze SOK BOLDOGSÁGOT! : )

 2. Szabolcs
  May 29th, 2011 at 19:46 | #2

  @Pali

  Kedves Pali, ez korant sem ilyen egyszeru. Rengeteg papirmunka ez, kb 3 honap csak a szukseges iratok osszegyujteset megoldani plusz a hivatalosan elismert forditasokat megcsinaltatni, 1-2 honap a szukseges tesztek (nyelvvizsga, egeszsegugyi, stb). Nem kis koltsege (tobbezer dollar) is van a beadvanynak (tesztek, forditasok, illetek) a sikeres eredmenyt senki nem garantalja. Ha nincs szponzoralo ceg az elbiralas tobb evet is igenybe vehet (nekem 2 eve van beadva, meg nincs eredmeny – ezzel nem vagyok egyedul) Uj-Zelandon lehet kicsit lazabb nekem Ausztralival van tapasztalatom.

  Kedves Zita es Arpi,
  annyit tudok segiteni, hogy ha akkor meg mindig Sydney-ben vagyok amikor erre vet benneteket a sors megprobalok tolem telhetoen segiteni.

  Csak egy megjegyzes a koltsegvetesetek meglehetosen szukos, gondolom szallas az vadkemping alapon van kalkulalva. Ausztraliaban ez nem nagyon mukodik legalisan csak kijelolt nemzeti parkokban es allami erdokben lehet satorozni. Allam fuggoen azoknak napi dija akad (NSW-ben nem mindenhol, de SA-ben szinte kivetel nelkul, a tobbi allamban meg nem satoroztam) van, $3-$6.5/fo attol fuggoen hogy milyen (“szolgaltatasok”= zuhany/wc) vannak. Nagy varosokban ez a koltsegvetes egyaltalan nem mukodik, de gondolom azzal kulon szamoltatok. Persze azsia olcso lesz, ugyhogy atlagban lehet hogy okes.

  Sok sikert!

  udv

  Szabolcs
  Sydney/AU

 3. Viki
  June 12th, 2011 at 12:12 | #3

  igy van itt Ausztraliaban nem olyan egyszeru dolgozni,kulonbozo vizumok kellenek hozza es tobb ezer dollar. lehet NZ-ben egyszerubb de azt hiszem munkavallalashoz ott is kell megfelelo vizum hozza.

 4. June 12th, 2011 at 19:21 | #4

  http://www.bikevsworld.com/

  Ő is kerékpárral túrázik. Szembe megy veletek. Sydney->Pápa útvonalon halad.

 5. Platschu
  November 4th, 2012 at 22:16 | #5

  Szuper a blog és a rengeteg fotó is. Amit sajnálok, hogy nem vettetek egy nagyobb tárhelyet a picasán (kb. 10 dollár / év – 20 GByte), hogy minden album együtt legyen. Illetve az sem ártana, ha már ilyen eszméletlen szép helyeken jártok, hogy minél több és még nagyobb felbontású képet készítsetek. Remélem lesz alkalmatok videózni is. :)

 6. Arpi
  November 5th, 2012 at 12:43 | #6

  @Platschu
  Köszi az ötleteket! :)
  Egyszer talán, ha sok pénzünk lesz, egyesítjük a galériákat egy picasa alatt. ;) Addig marad ez a megoldás és az alacsonyabb felbontással feltöltött képek. Két fényképezőnk van, 8 és 12 Mpixel-esek, ez szerintem elég, mert ugye aztán még tárolni, “cipelni” is kell a képeket, és már három külső merevlemezünk van, igaz, abból egy úgy néz ki tönkre ment. Videózni is igyekszünk többet…

 7. Gabi
  December 1st, 2012 at 05:25 | #7

  Hi
  Engem jelenleg az érdekelne, hogy a bicikliket miből vettétek meg mert ahogy néztem az
  evobike honlapján egy db 1millió körül mozog. :)

 8. Arpi
  December 1st, 2012 at 09:32 | #8

  @Gabi
  Jogos a kérdés! :) Hogy pontosan mit árulhatok el a részletekből, azt én sem tudom, de mint tudjátok, ez egy “Evobike Expedíció”, ők a főtámogatóink, és nem csak a biciklik, hanem a vízálló Ortlieb táskák is tőlük vannak. Természetesen mi nem fizettünk volna ennyit a bringákért, hiszen a két bringa eredeti árából aztán közel 500 napig utaztunk – nem érte volna meg. Ezelőtt egy 60ezer forintos, majd egy 110ezer forintos bringával túráztam, előbbit a Zita is használta, amíg sajnos el nem lopták. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha az Evobike nem áll mögénk, most nem ilyen drága bringákon ülnénk. Vagyis feküdnénk. :)

  Ezt a részt ideje lenne frissíteni ezekkel az infókkal: http://360fokbringa.hu/hu/altalanos/az-500-nap-szamok-tukreben – majd egyszer erre is sor kerül. Sok minden meló van itt a honlapon. Pl. rossz szokásunk, hogy mindig odébbbiciklizünk, így az útvonalunkat is frissítgetni kéne néha napján – azzal is el vagyok maradva. :)

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.