Home > Asia, Pakisztán > (Magyar) Gulmit és Ghulkin –A Hunzák földjén

(Magyar) Gulmit és Ghulkin –A Hunzák földjén

December 6th, 2011 Leave a comment Go to comments

Sorry, this entry is only available in Magyar.

 1. Péter
  December 6th, 2011 at 08:08 | #1

  Örülök az új bejegyzésnek, és most én vagyok az első aki kommentel.
  Jó utat és jó olvasást mindenkinek.

 2. Ági”néni”
  December 6th, 2011 at 08:57 | #2

  Lehet,hogy én voltam az a kis kiváncsi?

 3. Viktor
  December 6th, 2011 at 09:11 | #3

  Kicsit fáj a szívem hogy hasonló emberek között eddig csak nagyon kevésszer voltam. Legszívesebben már most indulnék és elejétől kezdve bejárnám ugyanezt az útvonalat! :-)
  Milyen amúgy az időjárás itt a KKH-n, és hová lettek az angol barátaitok? Lehet képzavarban vagyok, de nem rémlik hogy írtátok volna végleg elváltak útjaitok, vagy valahol még fogtok találkozni?

 4. December 6th, 2011 at 09:15 | #4

  Sziasztok!

  A hotel linkje el lett gépelve! Helyesen: http://www.marcopoloinngulmit.com/.

  Hunza nagyon híres a sárgabarackjáról, vagyis a sárgabarackmagról. Ők állítják el elő a világ sárgabarackmag készletének nagy részét. Ez azért annyira értékes, mert a sárgabarackmagban B17 vitamin található, amely az egyik alternatív gyógyító eszköze a ráknak.

  Rengeteg információ van fent a neten a témáról angolul és magyarul is.
  Többek között:
  – B17 vitamin – http://bit.ly/st74kQ
  – Hunza barackmag kapszula – http://bit.ly/vLRCXJ
  – érdemes elolvasni G.Edward Griffin: A világ rák nélkül (A World without Cancer) című könyvét, ha még sikerül valahol beszereznetek… – http://bit.ly/s1Uhlr
  – G. Edward Griffin – A World Without Cancer – The Story Of Vitamin B17 (ez a video mindent elmond) – http://bit.ly/s8xf2q

  Remélem ott a helyszínen megkóstoltátok az igazi, eredeti hunzai sárgabarackmagot! :)

 5. December 6th, 2011 at 09:27 | #5

  Valahogyan a Hunza Adventure Tours is rosszul van belinkelve. Egy olyan weboldalra irányít, aminek ez a linkje és ez van kiírva:

  http://360fokbringa.hu/002-asia/www.hunzaadventuretours.com

  “Üdv a 404-es hibalapon!
  Üdv a hibalapon! Azért vagy most itt, mert egy olyan hivatkozásra kattintottál, ami sehová nem vezet… Sajna ez valószínűleg a mi hibánk :( De ahelyett, hogy az alap “404-es hiba” lapjára vezettünk volna, ami igazából megzavaró és semmit sem magyaráz meg, engedd meg, hogy ezen a lapon kérjünk bocsánatot Tőled. Ha jelzed a hibát, igyekszünk mihamarabb kijavítani.
  Kattints a böngésződ “Vissza” gombjára, és úgy navigálj tovább, vagy kattints az alábbi linkre, amely a Bejárathoz visz el Téged.”

  Helyesen a link: http://www.hunzaadventuretours.com/

 6. Emi
  December 6th, 2011 at 09:32 | #6

  A Hunzák földjére biztos, hogy nem jutok el :(, de most már tudom, hogy gyönyörű és sok kedves, szeretetre méltó ember lakja! Nagyon jók a képek és a sztori is:) További szerencsés utat!

 7. December 6th, 2011 at 09:43 | #7

  Ez valóban varázslatosan szép hely lehet ! Megdolgoztatok az élményekért ezért nem is irigylem, viszont köszönöm hogy megosztottátok velünk !
  További jó utat kívánok !

 8. December 6th, 2011 at 09:50 | #8

  Megnéztem a http://www.hunzaadventuretours.com/
  képgalériáját, fantasztikusan szép tájak fényképeit láthattam rajta . Érdemes rákattintani !

 9. Németh András
  December 6th, 2011 at 09:56 | #9

  Hát ha láttok hópárducot akkor igazán hihetetlenül szerencsések lesztek :)

  itt egy beszámoló: http://kokay.hu/ladakh.htm

 10. December 6th, 2011 at 10:52 | #10

  @Németh András
  Kókay Szabolcs barátom nemrég tért vissza második hópárducos útjáról, most is szerencsével járt. Gondolom hamarosan felteszi a lapjára az újabb beszámolót.

 11. face
  December 6th, 2011 at 10:56 | #11

  egy Nanga Parbat alaptábor túrára szívesen beneveznék:) Gyönyörű lehet az a fal, és nagyon megfogott Reinhold Messner könyve róla.

 12. Harkányi Lajos
  December 6th, 2011 at 11:56 | #12

  Szia Zita és Árpi !
  Ez a mai leírásotok szuper,(nem mintha az eddigiek is ne ilyen klasszak lettek volna) és még csak nem is azért Árpi mert beajánlottál Rajanak engem mint gyümölcsborkészítő nagyapádat. (Raja nevének kimondása nem Rádzsa ???)
  Rajanak természetesen el fogom küldeni(angol nyelvű fordításban) az általam készített ribizlibor receptjét, illetőleg a technológiai lépéseket. Persze, hogy ribizli gyümölcsöt ott lehet e egyáltalán termeszteni azt nem tudom erről még nem tájékozódtam.
  Ami legjobban tetszett a leírásodban, hogy ebbe a vadkapitalista világban még akad a glóbuszunkon ilyen eldugott hely ahol él még az emberekben ez az önzetlenséggel párosult hazaszeretet amit Ti Zahir Sahnál beszélgetésetek során tapasztaltál. Isteni kegynek tartom, hogy unokám és Oldalbordája eljuthatott ilyen helyre és tolmácsolta ezt az internet segítségével az egész világ felé és igy mi is tudomást vehettünk róla akik már idős koruk és fogyóban lévő tehetősségünk miatt ide eljutni nincs módunkban jelenlegi életünkben, legfeljebb majd a reinkarnációnk során, én ugyanis hiszek a lélek hallhatatlanságában. (vagyis halál utáni új testben való újjászületések sorozatában egész a világvégéig )
  A most leírtak is alátámasztották azt a véleményemet, amit a tegnapi hozzászólásomban vetettem papírra a volt gyarmatosító mentalitás által terjesztett előítéletekkel kapcsolatban. (Persze az iszlám világnak vannak fundamentális vad részei is ahol nem ilyen békés az emberek természete mint ahol most Tii jártok)

 13. December 6th, 2011 at 18:40 | #13

  Ma – kedd, Mikulas – este TV2 Aktiv! Benne leszunk. Nezzetek meg helyettunk! :)

 14. December 6th, 2011 at 19:13 | #14

  Gyermekkoromban falun szakmányban törtük kővel, kalapáccsal a sárgabarack magját. Ám az öregek azt mondták, ne együnk sok barackmagot, mert cián is van benne. Akkor hogy van?

 15. zenjebil
  December 6th, 2011 at 20:28 | #15

  Haho!! Nagyon szeretem a honlapotokat es oriasi rajongotok vagyok, de most konkret megjegyzesem is lenne: Muszlimoknak ribizlibort tanitani? :) Nem ajanlom, meg ha o is kerte ;)

 16. sanya
  December 6th, 2011 at 21:02 | #16

  Gyermekkoromban készítettünk 20-25 szem barackmag belsejével + darált keksz + ………..”Gombócka” nevű édességet. Még a Zita is megcsinálta a közelmúltban egyszer. Nagyon finom, kissé a marcipán golyóhoz hasonlít az íze.

 17. Szentpétery István
  December 6th, 2011 at 21:04 | #17

  Gyermekkoromba 300 l fekete ribizlibort készitettünk most csak 30-at, de fehéret is kb 40-et. A receptem egyszerü 1 rész gyümölcslé 2 rész viz és 1 kg cukor.Az ideit most huztam le de azért a muszlimok csak pálinkás pohárral igyák.A minöségről kérdezzétek meg a Zita édesanyját.Minden gyümölcsből lehet bort késziteni állitolag még szölőből is.

 18. Kitlei Gabi
  December 6th, 2011 at 22:55 | #18

  Most 22.54 van, nemsokára kezdődik az Aktív, már alig várom!!! Irtó klassz, amiket írtok!!! Boldog Mikulás-estét és további élményekben gazdag, jó utat kívánok!!!

 19. Harkányi Lajos
  December 6th, 2011 at 23:18 | #19

  Az előttem való hozzászóló receptje egy igen hebehurgya fogalmazás- bocsánat de nem akarom megsérteni – ezért megokolom a megállapításomat.
  Ha egy rész gyümölcslé mondjuk egyenlő 20 literrel, (a leveket ugyanis literrel szokás mérni)akkor szerinte a két rész azaz 40 liter víz kell hozzá és ehhez is 1kg cukor ? De ha az egy rész gyümölcslé mondjuk 200 liter akkor a hozzá keverendő víz szerinte 400 liter és akkor is 1 kg cukor kell hozzá.? Ugyebár ez nem stimmel.
  Ezért most leírom az én receptemet: A kipréselt ribizlilé literszámának 1. 5 szerese legyen a hozzákeverendő víz literszáma és ebbe az összes lébe annyi kilogramm cukrot kell beletenni mint amennyi a belekevert vízmennyiség 0. 5 szerese. Példa: Egy 60 literes űrtartalmú hordóba 20 liter tiszta kipréselt ribizlilébe 1.5 x 20= 30 liter vizet keverünk és ebbe az összes lébe 0.5 x 30 = 15 kg cukrot keverünk úgy el, hogy azt legalább 2 napon át legalább naponta 2 szer megkeverjük jól, hogy biztosan feloldódjon minden cukor az összes lében. 1 kg cukor ugyanis literben az 1-nek a 0.6 szerese, tehát 15 x 0.6 = 9 liter és igy épen megtelik a 60 literes hordó , mert 20 + 30 + 9 =59 liter bor lesz mindebből kiforrás után. Ezzel a receptel készítettem Perőcsényben a ribizliboraimat 32 éven át évente átlagosan 200-250 litert. Barátokkal, túratársak ezt itták nálam el is fogyott mindig az előző évi és a vendégeim egy sem panaszkodott soha a minőségre.

 20. Margittay Tamás
  December 7th, 2011 at 01:30 | #20

  Sziasztok !

  Először írok nektek, ezért először is gratulálok nektek, további jó utat, sok szép élményt, és minden egyéb jót kívánva ! :)
  Hanyatt-homlok rohantam haza a Tankcsapda koncert után, hogy lássalak titeket a tévében, és sikerült. :)
  De, hogy ti sem maradjatok le, az alábbi linken “vágatlanul” meg tudjátok nézni. :)

  http://tv2.hu/aktiv_extra_vagatlan/video/biciklivel-vagott-neki-azsianak-a-hazaspar

  További jó utat kívánok nektek !
  Üdv,
  Tom

 21. Karádi Péter
  December 7th, 2011 at 06:52 | #21

  Hát srácok, eddig visszafogtam magam, de most már muszáj kommentelnem :-)
  Az eddigi legjobb leírás volt!
  Maga a trip is nagy dolog, de az írások és fotók. Váááááá…Hát nagyon meg vagytok süvegelve. Remek a stilisztika, változatos a szókincs, pont mintha ott lennék!
  Szakmai kérdés: Mennyi idő alatt készül el nagy átlagban egy leírás?
  (nagyon tetszik benne, hogy néha eredeti nyelvet, pl. pakisztáni angolt is belecsempésztek)

  Vigyázzatok magatokra!

  Üdv. Egy homoktövistermesztő kiugrott nyelvtanár

 22. kisjutka
  December 7th, 2011 at 12:47 | #22

  Sziasztok,
  számomra az aktívos “riport” legérdekesebb pillanata az volt, amikor egy helyi férfi segített Árpinak fel/betolni a csónakba vezető rámpán a biciklit. Csak egy villanás volt ez a jelenet, de a férfi egész testén látszott az a maximális igyekezet és segítőkészség, amiről írtok, amit én nagyon tudok/tudnék tisztelni az emberekben, és ami miatt kicsit nekem is átélhetővé válik az a világ.
  Köszönöm, és további hasonló élményeket!
  Judit
  ps. Azért Zita pirospaprikás beszólása is “ott volt”! :))

 23. December 7th, 2011 at 13:51 | #23

  Barcsak visszajonne az aram es vegre mi is lathatnak a riportot! :)
  A pirosparikan mi magunk is sokat nevettunk mert hosszu gondolkodasi ido utan is csak ez jutott az eszunkbe…

  Peter mit jelent hogy kiugrott? :)

 24. LTibor
  December 7th, 2011 at 23:27 | #24

  Nagyon-nagyon ügyesek vagytok!
  A TV2 Aktív-os riportnak a nyersanyaga már jó néhány napja fenn van a neten: http://www.youtube.com/watch?v=P00Az4tdqLk
  Nagyon szép dolgokról beszéltek a film(ek)ben.
  Ki az a magyar lány, aki kérdezett a filmben?
  Melegség tölti el a szívemet, minden nap, mikor olvasom a beszámolóitokat, s közben “követlek” Benneteket a GoogleEarth-ön.
  Csak így tovább! Hajrá!
  Üdv, Tibor

 25. Arpi
  December 8th, 2011 at 14:01 | #25

  @LTibor
  Hoppá, ezt a videót nem szabadott volna megtalálnod, ezzel küldtük el az anyagot a TV2-nek… :) Van valahol egy első rész is.

  Valaki abban segítsen, hogyan tudnánk youtube-ra feltenni azt a verziót, ami a TV-ben ment le! Nem akarom a TV2 videóját – és vele együtt az ő reklámjaikat is – beágyazni ide.

  Nem vette fel valaki? Feltöltené nekünk? Köszönet!

 26. Norbert
  March 16th, 2012 at 01:52 | #26

  Gusztustalan, hogy már itt is szállodák vannak meg hasonlók! Rohadjanak meg.

 27. March 19th, 2012 at 09:09 | #27

  Mydear friend Zita and Arpil
  How are you?I miss you too much.I like you website i have seen it All about Hunza valley Ghulkin Village Gojal and all about me and my family.Where are you know?plz keep in tuch.Your friend.Qadir Hunzai
  G/Manager of P T D C hotel Barsen Kohistan
  http://www.freewebs.com/ghulkinvillage
  00923129753600
  serch me on facebook.com by name of Qadir Hunzai
  Only your sincere friend
  Qadir Hunzai

 28. Arpi
  March 19th, 2012 at 09:28 | #28

  @My Best friend Zita and April
  Qadir, nice to hear from you! :) We were so sad because we missed to meet with you again in Passu. Those times were very difficult for us, the road condition, my diarrhea, police escort all the time… But in overall, the KKH, Hunza, Ghulkin and whole Pakistan was an amazing, unforgettable, unbelievable experience for us, and in the future, we would like to return for a whole season to volunteerly teach in Gulmit-Ghulkin. That place is so far one of the no.1 Paradise in our Heart – your homevillages :) Hope to see you there in a nice day (hopefully within 5-10 years) – I will send you this also on Facebook. We wish all the bests to you and your family!!! :)

 29. March 28th, 2012 at 10:49 | #29

  How are you my friend?

 30. Fawx
  August 7th, 2013 at 15:44 | #30

  öcsééém… milyen férj vagy te? :)

  “…Zitának nagyon tetszettek a kis szőnyegek, ám nem lett volna logikus vásárolni belőlük, nem csak azért, mert több napi büdzsénkbe belekerült volna a legkisebb darab is, hanem mert cipelhettük volna aztán ki tudja meddig, hogy végül még drágábban hazaküldjük valahonnan…”

  Ha szereted, ne baxd el logikával. Azt már tudjuk, hogy irgalmatlan smucig vagy, de azért egy kis szőnyeget igazán vehettél volna meglepiből a nejednek.
  Meg ez a cipelhettük volna rizsa?! Nem vastüdőt nézettt bakker, hanem egy kis szőnyeget. :)

  Ne cseszd el!

 31. Fawx
  August 7th, 2013 at 15:55 | #31

  @Harkányi Lajos

  Öröm ilyen szépen megfogalmazott sorokat olvasni, főként itt a weben.
  Jó egészséget kívánok! :)

 32. Arpi
  August 12th, 2013 at 07:52 | #32

  @Fawx
  Kedves Fawx,

  Köszönjük a lánckerekes javítást!

  A smucigságról:
  Zita pár nappal a történtek előtt kapott egy gyűrűt a fél éves házassági évfordulónkra. Aztán az egy évesre imamalom fülbevalókat kapott a Himalájában, ami abszolút meglepetés volt a számára (és nem is volt olyan olcsó, de ez nem számított, mert tudtam, hogy nagyon fog neki örülni). Azóta több hátizsáknyi holmit hazaküldtünk már, mindenféle helyi dolgokat, szuveníreket, nem csak magunknak, hanem rengeteg dolgot ajándékba is, családnak, barátainknak. Az első ilyen csomagot Pakisztánból, Iszlámábádból küldtük haza, postával, pénzért, sok napi büdzsényi pénzért.
  Mi inkább nem kézzel fogható dolgokat gyűjtünk, élményeket, tapasztalatokat, barátokat. Amikor nem ehető és nem az utazáshoz fontos dolgot vásárolunk, hanem valamit, ami otthonra megy, akkor mindig mérlegeljük, hogy
  A, mennyivel rövidítjük meg általa az utazásunkat / hány napi büdzsénkbe kerül (nem pénzben, hanem napokban(!) gondolkodunk, a pénz csak eszköz)
  B, mekkora és milyen nehéz, mennyit kell még cipelnünk, míg haza tudjuk valahogy küldni. C, mennyibe fog kerülni a hazaküldése.
  Szerintem ez nem smucigság, de ha szerinted smucig és kapzsi vagyok, elfogadom a véleményed, noha nem értek vele teljesen egyet. Tény, hogy talán jobban a fogunkhoz verjük a garast mint az átlag magyar ember, aminek főleg én vagyok a kezdeményezője, de szerintem, ha nem így lenne, nem lennénk itt. Valamit valamiért. Nem vásároljuk halomra a tárgyakat, ha veszünk valamit, akkor is aprót, könnyűt és lehetőleg olcsót. Helyette élményekkel van tele a tarisznyánk, ezeket könnyebb cipelni. :)

  Apropó, majd egyszer ide is elérkezel az olvasásban: http://360fokbringa.hu/hu/altalanos/az-500-nap-szamok-tukreben

  @Fawx
  Lali papa sajnos azóta már nincs köztünk, az örök turistautakat járja, de emléke megmarad többek között itt a blogon lévő 82 hozzászólásában is. Egyébként pont ennyi idősen, 82 évesen hunyt el, idén januárban.

 33. October 28th, 2014 at 15:58 | #33

  My dear deie
  nd How are you? Where are you

 34. October 20th, 2017 at 11:26 | #34

  How are you dear? Keep in Tuch

 35. June 14th, 2019 at 13:43 | #35

  Fantasztikus teljesítmény és élmény. :)
  Szívből gratulálunk a https://www.kerekparcity.hu nevében is! :)

 1. September 16th, 2014 at 08:01 | #1