Home > Asia, Pakisztán > (Magyar) Küzdelem a fölfelével és saját magammal

(Magyar) Küzdelem a fölfelével és saját magammal

January 9th, 2012 Leave a comment Go to comments

Sorry, this entry is only available in Magyar.

 1. Farkas
  January 9th, 2012 at 09:14 | #1

  Hihetetlen jó cikk. Nagyon sok élet-tapasztalattal, okossággal. Árpi neked pedig jobbulást.

 2. Reku Papa
  January 9th, 2012 at 09:45 | #2

  1: Nem tudom, miért gázolajat tesztek abba az égőbe. Amikkel nekem volt dolgom, azok mind benzinnel mentek, és abból is érdemes volt a legjobbat bele tenni.

  2: Bár nem szeretem, de fosmenés esetén nekem a kóla bevált. (Bélflóra reparálására van különben egy bevált módszer, de elég zűrös: Helybéli, egészséges ember székletét vízzel hígítva juttatják a beteg vastagbelébe – alulról. brrrr… :)

 3. January 9th, 2012 at 10:02 | #3

  A manual szerint benzinnel csak akkor szabad fozni ha tenyleg nincs mas mert karos az egeszsegre es nagyon kormoz. A Dushabeben vasarolt gazolaj meg negyezren is nagyon szepen korom nelkul egett elegedettek voltunk vele.
  Azota egyebkent szereztunk kerozint. Az utcai kifozdekbe is ezzel nyomjak. Nagyon jo mert nem robban be mint a gazolaj ugyanakkor magasabb hofokon eg. Meg sultkrumpkit is tudunk vele csinalni. Es csak 25Ftval dragabb literje mint a gazolaje. Eddig masfel litert hasznaltunk el fozesre ebbol 1l gazolaj volt fel liter kerozin.

  Tudjatok az a szep az utazasban hogy sok uj dolgot kiprobalhat az ember, de megis azt hiszem Reku Papa zarojelben irt modszeret nem fogjuk soha kiprobalni…. Inkabb fosok meg par napig, de azt nem :)

 4. Krisztián
  January 9th, 2012 at 10:51 | #4

  Sziasztok!

  Árpi nem akarlak megijeszteni, de valószínűleg ez így lesz Ausztráliáig. Jártam Én is Ázsiában, 10-ből 8 embernél hasonló tünetek jelentkeznek a teljesen eltérő baktérium háztartás miatt.
  Vegyetek valami ismert tömény italt és napi 1-2 felest nyomjatok le.

  További sok sikert, és jó utat kívánok!

 5. January 9th, 2012 at 11:52 | #5

  Szia Árpi !
  1, Reku Papa, nem tudom ugyan, hogy ki ő de az 1-es pontjában leírtakkal teljes mértékben egyetértek. Sajnálom, hogy világ körüli útra indulás előtt nem adtam oda Nektek, a nekünk még 50 év után is meglévő és működőképes Eriksohn gyártmányú benzinfőzőnket. Kétségtelen, hogy ebbe is mindig az akkor kapható legjobb minőségű benzint kellett használni, de soha nem volt probléma a begyujtásával. Persze a dülznijét egy hozzá tartózó nyeles tűvel mindig pucolni kellett, de hát ez a rendszeres karbantartásához.
  2, A második pontjában leírtakat részben alkalmazta mindenki a múlt században házi orvosláskor, persze nm így, hanem ugyancsak múlt századbeli tiszta folyóvízzel és ezt beöntésnek, vagy krisztírozásnak nevezték. mindenféle emberi széklet bekeverése nélkül.
  A kólás megoldáshoz nem tudok mit hozzáfűzni, mert a kólát utálom mint a szart, de ez egyéni, viszont az édessége miatt én akkor sem javasolnám ha szeretném. A mi fiatalkorunkban idehaza volt egy tökéletes gyógyszer ami mindig használt, úgy hívták, hogy sulfagvadimin. sajnos most már itthon sem kapni, mert nem gyártják. Na ennyit a visszafejlődésről.
  3, Javasolom, hogy próbálj meg önuralommal nem mérgelődni, mikor bringáitok miatt gazdagnak néznek, Mondom ezt én, aki lehet, hogy még Nálad is jobban begurulnék, de jó ötletnek tarom, azt amit már ilyenkor csináltatok is. Linkeljétek azt, hogy igen is szegények vagytok és a gazdag nyugati államok veletek tesztelik a gyártmányukat, de azok is olyan smucigok (skótok) hogy szállásra meg étkezésre is csak szerény összeget biztosítottak Nektek ehhez az utazáshoz, tehát ezt nem szórakozásból csináljátok, hanem nehéz munka végzésként több ezer méteres hágókba való felhajtás miatt stb stb. Ez a megoldás, szerintem olyan kegyes hazugság, ami bocsánatos bűn a véleményem szerint. Leírásotokból érzem, hogy időnként fertőzötten primitív emberek közé is kerültök és az SI faktor (sárga irigység) mint emberi tulajdonság az ilyeneknél még jobban dominál.

 6. January 9th, 2012 at 11:57 | #6

  Az előző hozzászólásomban 1-es pontban leírt utolsó mondat végéről lemaradt a “hozzá tartozik” 2 szó. Elnézést.

 7. January 9th, 2012 at 12:15 | #7

  Most olvasom Krisztián hozzászólását és Neki is igazat adok 100%-ig. Sajnálom, hogy interneten nem tudok utánatok küldeni egy flakon pálinkát, amit épen most főzök ki a Vértesboglár gyümölcseinek cefréjéből.
  Még egy javaslat a napi beszámolók mindig az elküldés dátumával jelennek meg célszerűnek tartamán zárójelben a történés tényleges dátumát is feltüntetni.
  További szerencsés fosás nélküli utazást kíván Nektek
  Lali papa és Éva mama

 8. nimurta
  January 9th, 2012 at 14:35 | #8

  Sziasztok !

  Egy tipp nektek.Két filléres csodaszer, ami természetes és óriási segítség, hogy ne legyen több ilyen fosós, erőelszívó dolog.Szerintem Indiában,Pakisztánban is simán kapni a nagyobb boltokban.
  Az egyik a szódabikarbóna (baking soda), hihetelen jó méregtelenítője, fertőtlenítője, nyugtatója a gyomornak ,szervezetnek semlegesíti a savakat.Itthon 30-40 ft egy csomag, kis helyen elfér belőle sok, ha utánanézel a neten még ezer féle dologra is tudjátok használni.(Egy pohár meleg vízbe egy teáskanállal.)

  A másik: ha “gyanús,helyi”ételt esztek. utána egy pohár vízbe egy teáskanál almaecet (savanyú legyen, de nem kell mekegősen savanyúra) és garantált, hogy nem lesz ilyen esemény többet vagy gyenge lefolyású lesz.Egy kis flakon sokáig elég és az almaecet kinyír mindent, ami nem a gyomorba való.Esetleg más ecet is megteszi, ha ez nincs kéznél.

  További kellemes kalandokat és jó egészséget !

 9. F.Peter
  January 9th, 2012 at 15:02 | #9

  Sziasztok!
  1 hónapot voltam ázsiában (1 hét Bangkok 3 hét Vientiane) és a napi egy feles apukám pálinkájából lefekvés előtt csodákat tett nekem is. Megúsztam az egészet hasmenés nélkül.

  Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy ez vagy az mennyibe került és az árát nem akarom megmondani de azért mégis akarok valamit válaszolni, általában azt szoktam mondani, hogy hány órát vagy napot dolgoztam a megnevezett tárgyért.

  Sok sikert, jó utat!
  Üdv. F.Péter

 10. Halmos Ferenc
  January 9th, 2012 at 15:37 | #10

  A szódabikarbóna és az ecet együttesen nem a legjobb kombináció,erős pezsgéssel széndioxid képződik és eleven szódásüveggé változhattok !
  Hogy külön-külön mennyire használhatóak arról egy orvost kellene megkérdezni én valószínűnek tartom, hogy van ezekre a bajokra vmilyen korszerűbb és hatékony megoldás.
  Jobbulást !

 11. nimurta
  January 9th, 2012 at 15:57 | #11

  @Halmos Ferenc
  Nem látom , hol írtam , hogy egyszerre kell alkalmazni ???Ha már megvan a baj, akkor szódabikarbóna, megelőzésre pedig ecet, ha helyi kaja van amiről nem tudják miből, hogyan készült.Lehet elkerülte a figyelmedet, de 3000 méteren Ázsia közepén nincs minden sarkon gyógyszertár, nekik olyan szer kell ami olcsó,könnyen beszerezhető.Orvost sem kell megkérdezni, mert ezeket évszázadok óta használják eleink, ha nekik megfelelt nekünk pláne.
  Személy szerint én jobban szeretem a természetes dolgokat, de ha mondasz egy gyógyszert vagy gyógymódot amivel az ilyen fertőzések megelőzhetőek felírom a nevét ?

 12. Stavi Viktor – Jegesmedve Isbjörn
  January 9th, 2012 at 16:28 | #12

  Árpesz!

  A fözőt lehet használni benzinnel is,bár abból többet fogyaszt és valóban nem túlzottan jó az egészségre.

  A legjobb üzemanyag ezekhez a berendezésekhez a lakkbenzin,mi is ezt használjuk a hegyen. Én az enyémhez 95-ös és Etanol ( !!! ) keverékét használom 60( 95-ös )-40 ( Etanol ) arányban.

  A kerozin jó dolog,de ha tudtok szerezni ,,repülőbenzint” ( Ásziában még használják ),akkor azt használjátok.

  Csak jelzem óvatosan a kerozinnal,mert az nagyon durván tud égni. A repülőgépek meghajtásához régen a PL vagy PT-6-os kerozint használták,de azt a 70-es évek végén betiltották.

  Ez az a kerozin ami azonnal gyullad ( alacsony a lobbanáspontja ) és úgy ég mint a napalm. Ezt a mai napig használják a világ szegényebb országaiban a repülőgépek meghajtására és részben emiatt vannak kitiltva ezeknek az országoknak a repülőgépei az EU légteréből ( egy baleset esetén egy egész várost fel tud gyujtani egy ilyen gép ).

  Emiatt volt az anno,hogy az első szikrára a repülőgép lángtengerben fürdött,és mindenki meghalt egy kisebb baleset esetén is.

  Ma már égő faágat is beledobhatsz a kerozinba akkor se fog nagy lobbanással lángra kapni ( úgy fog begyulladni mint a jó minőségű spiritusz a grillsűtőben,szépen lassan ).

  A fosás ellen meg a széntabletta mellet én is a tömény alkoholt tudom javasolni,mint takarító-szeszt. Egy feles teljesen fertőtlenít. A legjobb megoldás a fosás ellen,ha megsütött ételeket esztek semmi nyers zöldség,mert nem tudhatod,hogy milyen körülmények között termelték a zöldséget,és tárolták ( trágyalében állt,patkányok másztak rajta a raktárban,stb. ).

  A vízzel is így bánjatok,forraljátok fel minden esetben ill. a palackos vízet részesítsétek előnyben ( de nézzétek meg fogyasztás előtt a plombát rajta ).

  Stavi Viktor – Jegesmedve/isbjörn

 13. Béla
  January 9th, 2012 at 18:01 | #13

  Az alkoholt a széntablettát, és egyéb Immodium, Furazolidon készítményeket felejtsétek el. Nekem Indiában és Pakisztánban a legjobban a beöntés vált be. 100 rúpiáért bármelyik Pharmacy-ban kaptok. Úgy emlékszem Enema Bag, vagy Enema Pump angolul. Nem kell félni tőle, először én is tartottam, hogy kellemetlen, főleg egy férfinek, de inkább bevállaltam, hogy jobban legyek.
  Teljesen kitisztítja a végbelet és egy két használat után minden rendben lesz. Kb. 1,5 liter vizet kell elkeverni Margancaval (ez is kapható a gyógyszertárban). Lila színű folyadék lesz, ez teljesen természetbarát homeopátiás készítmény, sokkal jobb mintha bezabálna az ember antibiotikummal vagy egyéb gyógyszerrel. A Paki alkohol (Arakh) drága is meg rossz is. Indiában csak a helyi Rum iható meg a Pondicherry-i konyak.

  További jó utat és sok új tapasztalatot.

 14. hvcsaba
  January 9th, 2012 at 22:59 | #14

  Sziasztok!

  Árpi, neked jobbulást!

  Ez a legjobb cikk. Tele küzdelemmel. Eddig végig mindenkiben bujkált egy kis irigység, most meg aggódunk értetek. De tényleg, őszintén.

  Mert itthon a fotelben már szinte el is feledtük, hogy nem egy leányálom ám, amit csináltok. Ha eddig nem nyertétek meg a közönségeteket, most biztos.

  Olyan volt ez a cikk, mint amikor Eddy Merckx 5 megnyert Tour után a hatodikat elveszítette. Azonnal mindenki megszerette.

  Most mindenkiből előhoztátok az empátiát. Szívesen küldenék neked a gyógyteáimból, ha tehetném. Legközelebb, ha egy utatok előtt Tapolcára jöttök pihenni, nézzetek fel a bükki füves emberhez, jó szerei vannak. De ha van valami jó nyugtató teátok, főzzetek!

  Jobbulást, és vigyázzatok magatokra!

 15. January 10th, 2012 at 00:50 | #15

  @Béla
  Tiltakozom Béla sommás ítélete ellen, (“Indiában csak a helyi Rum iható meg a Pondicherry-i konyak.”) melyet azért írt, mert nem volt még a szájában egy valami csodás égetett szesz, a Goa tengerparti területein készített feni (vagy másképpen fenny-nek nevezett) nevű többszázéves portugál technológiával készített az alma-szerű kesudióból és kókusztejből kinyert léből a föld alatt égetett agyagedényekben érlelt és többször lepárolt mennyei ital! A pohárban megpörgetve a belső falán úgy csorog le, mint a méz. Na és az íze a legeslegjobb birs- vagy sárgabarack kecskeméti, illetve bácsfeketehegyi pálinkával egybecsengő. Ha teheted Árpi, csak ezzel kúráld magadat! Bár az a gond, hogy leginkább Goán tudsz szerezni, de nem hivatalos boltban, hanem kocsmában és kimérve! Ettől napi többször mértékletes mértékben fogyasztva garantálom nem csak a szádban lévő ízlelő-bimbóidat kényezteted, de a bélbolyhaid is fertőtlenítve lesznek! Jobbulást kívánok addig is, míg eléred a mennyei itóka beszerzési forrását! (Goán Satari település és a Chorao Island nevű félszoget belseje, középtájon.)

 16. January 10th, 2012 at 02:17 | #16

  Megteheted, hogy nem dolgozol, csak biciklizgetsz fel-alá évekig? Gazdag vagy.

  Nincs ezen mit szépíteni meg sértődni, meg semmi. Így van és kész. Az meg, hogy az egyszeri, napi 1-2 dollárjáért güriző pakit ez lenyűgözi, meg irigyel érte… szerintem nem meglepő és nem is kell érte haragudni. És ezt most nem bántásból mondom. Hozzá képest gazdag vagy.

  Igen, van aki ezt szuper autóval teszi meg. Ő meg hozzád képest gazdag.

 17. Reku Papa
  January 10th, 2012 at 06:10 | #17

  @warnew

  A gazdagságot illetően egyetértek veled, de azt ne feledd, hogy a biztonságukra is kell gondolniuk! Pakisztánban se angyal mindenki, és ha megtudják hogy Árpeszék netbookja, GPS-e, agyváltója, stb. hány dollár, akkor úgy fognak rájuk tekinteni, mint a józsefvárosi éjszakában gazdagon felékszerezetten sétálgató német turistára a helybéli rosszfiúk.

  Viktimológia.

 18. January 10th, 2012 at 06:27 | #18

  En ezt ertem es ala is irom. Talan a bejegyzesben is irtam. Az atlag paki How are you-val inditja a parbeszedet. Ha o is igy tett volna valoszinu csak elpanaszolom neki hogy az elmult fel evben nem voltam ilyen szarul es meg se szuletett volna az a bejegyzes… De emberunket a bringaink ara erdekelte aztan legazdagozta Magyarorszagot. :) Meg ez se baj, ha most mondananak ilyet nekem, azt valaszolnam hogy igen, tudom. Tudom hogy rettento nagy mazlistak vagyunk, hogy megengedhetjuk ezt az utat. Magyar viszonylatba nis es vilagviszonylatban pedig plane. De nem szabad azt hinni hogy csak mert az embernek penze van (vagy lesz) minden problemaja megszunik es konstans gondtalan boldog lesz. Van olyan komplex az emberi termeszet es a mai modern nyugati tarsadalom hogy talaljon eleg problemat egy penzes embernek is. Szoval baratom, ne irigykedj annyira mert nem is hinned mennyi nalad akar sokkal gazdagabb de sokkal boldogtalanabb ember tapossa a foldet ezen a szep bolygon. Koncentralj arra ami van es ami szep. Pl. nezd milyen szepen sut ma a nap. Igazan mazlistak vagyunk.

  Nem ugy az internettel. Az elment, ezuttal jo messzire, ezert keptelen vagyok feltolteni a mai bejegyzest. Drukkoljatok, hogy visszatalaljon ide az a franya internet. :) (ezt a kommentet a Kindlerol irtam, de innen nem tudo feltltei elore megirt szoveget, se kepeket)

 19. January 10th, 2012 at 07:24 | #19

  Sziasztok!
  Az almaecet lehet a legjobb megoldás számotokra is, nekem is mindig bevált.

 20. Halmos Ferenc
  January 10th, 2012 at 09:19 | #20

  Nincs az olvasók közt egy háziorvos sem aki értelmes tanácsot adna ?
  Kedves hozzászólók ne csináljatok alkeszt barátainkból mert nem fogják körbetekerni a földet !
  Én nem vagyok antialkoholista,de gondolom a trópusi tájakon ill az ahhoz közeli részeken lakó emberek vallása nem véletlenül tiltja a szeszfogyasztást. Nálunk kinek esik jól 38 fok melegben a pálinka ?

 21. January 10th, 2012 at 18:40 | #21

  Feltételezem, hogy az anyagi helyzet utáni érdeklődés az udvariasság alapformája arrafelé. Ha gazdagnak tartanak vagy neveznek az a tisztelet kifejezése lehet!
  Ráadásul tulajdonképpen igazuk is van, hiszen az ő jövedelmi szintjükön egy jobb bringa megvásárlása elérhetetlen vágyálom. Ezért az anyagi különbség szóba hozásával lelkiismeretfurdalást okoznak, hát persze, hogy mérges vagy rájuk emiatt! :)

 22. sonni
  January 10th, 2012 at 19:05 | #22

  Jot mosolyog az ember magaban, hogy ekkora ügyet csinálni, hogy egy -pakisztániaknak talán még soha nem látott szerkezet – mibe is kerül.
  Arrol még nem olvastam ebben a blogban sem, hogy “honnan jöttél?” mellett valaki megkérdezte volna Töletek, hogy pl. hogy “mennyit kerestek Magyarországon.
  Részben ezt talán Magyarországon kivül a kutya sem kérdezi meg, s a kutyát sem érdekli, mindamellett nagyfoku illetlenség ez szinte mindenütt a világon, de, hogy egy részükre sosem látott “úttekerészeti utfekvenc” (lehet, hogy “kerékpár” jelzövel eszükbe sem jut illetni) mennyibe kóstál, nos ebben nem látom azt a hatalmas illetlenséget, amiért ennyire fel kéne lenni háborodva.
  Azt megértem azért, hogy ha napont xy-szor kérdezik már, akkor unalmas…
  Tényleg mennyibe is van darabja, párja???

 23. sonni
  January 10th, 2012 at 19:22 | #23

  Ps. Megjegyezném, hogy e kérdésem csak “költöi” volt!
  Inkább tovabbi jó utat kivánok és Arpinak mihamarabbi gyógyulást!

 24. banzi gabesz
  January 10th, 2012 at 22:21 | #24

  Haligali. Nem tudom foglalkoztál -e már ezzel, de a hasmenés után ha jól tudom nem árt a bélflórát rendbehozni, pontosabban rásegíteni ilyen normaflór meg hasonló termékek segítségével. Mert a bélflóra is az immunrendszer része és ha az gyenge állapotban van akkor könnyebben elkapsz mindent.

 25. January 11th, 2012 at 06:37 | #25

  Köszünjük a tippeket! Tegnap kaptunk 30 tasak Enflore-t, ez állítólag hatásos… ;) Köszönet érte az itt állomásozó magyar katonai attasénak! :)))

 26. Krisztián
  January 11th, 2012 at 15:42 | #26

  Az jó cucc, halottam már róla. Remélem megoldja a gondjaitokat jó darabig. :)

 27. Fawx
  August 12th, 2013 at 10:21 | #27

  “…aki azonnal méregbe gurult, mikor szóba hozta nála a pénzt.”

  Pedig azt gondolná az ember, hogy szeretsz a pénzről dumálni. :)

 1. No trackbacks yet.