Home > Asia, Üzbegisztán > (Magyar) Pihenés, hasmenés, városnézés és fogászat Bukhara-ban

(Magyar) Pihenés, hasmenés, városnézés és fogászat Bukhara-ban

Sorry, this entry is only available in Magyar.

 1. Stavi Viktor – Jegesmedve
  October 19th, 2011 at 15:47 | #1

  Lyukas nagyon fájó fogra a megoldás…Tramadol vagy Contramal .

  Ez nagyon erős fájdalomcsillapító,és a határokon is át lehet cipelni minden probléma nélkül.
  Nekem is van a barlangász egészséügyi csomagomban,és a korábban gyökérkezelt,de széttört fogamat/fogroncsot ,ki kellet húzznom a hegyen ( tszf. 2000 m magasságon ),és seperc alatt hatot a fogam kb. 20 perc után a kezemben volt. Na jó volt mellé a seb fertőtlenítésre is szer,kerítészagattó ( 70 fokos ) pálinka formájában.

  Én speciel arra vettem,hogy a hegyen/barlang ha valakinek komolyabb baja lenne ( kéztörés,csuklóficam ),és a sérülés ellenére el tudná hagyni a veszélyzónát,és biztonságba lenne,akkor lehetne/kellene használni a cuccot.

  Mellesleg a lyukas fog egyik első jele,hogy az ember foga érzékenyebb lesz a hideg és a meleg italokra/ételekre. A legdurvább jel pedig a sós/édes dolgokra való érzékenység ( ez már nagyon nagy lyukat jelent ).

  Lyukas foggal és nem 100%-os egészséggel eszetekbe ne jusson átkelni a Pamíron a Karakorum Himaláján meg pláne. Hegyen a tél nem azt jelenti mint tengerszinten,ezt ne felejtsétek el. Október elején voltam valakikkel az Alpokban ( külföldön ),és egy este alatt lent ( tszf. 1100m magasságban ) csak 10 centi ,de 2000 méter magasan már 40 centi friss hó esett le. Ez 5000 méteren simán lehet akár 1 méter (!) friss hó is. A lavinákról se feletkezzetek el,kerüljétek az Északi hegyoldalban való kodórgást ( a föld Déli féltekén ez a dolog fordítva van ),mivel az Északi a hidegebb oldal így ott fog felhalmozódni a több hó,és itt a nagyobb a valószínűsége a lavináknak nagyobb hóesés után. Persze mindez csak olyan szituációkra igaz ahol a friss hó már korábban leesett hóra kerül rá ami korábban megfagyott ( a fagyott rétegen csúszik meg a friss hó ). A friss hóbol kialakult porhólavina a legveszélyesebb,mert van,hogy a hó lemegy és éppen hagy fákat,vagy akár épületeket,de a mögötte érkező megváltozott nyomásállapotú légtömeg iszonyatos pusztításra képes,akár egy menedékházat is úgy szét tud szedni,mintha felrombatották volna a házat egy jó nagy adag lőszerrel.

  Mellesleg,ha nagyon durva szinte végzetes hasmenés tör rátok,és a gyógyszerek már nem segítenek,valamint kórház/klinika sincsen a közelben ott az ópium amit tea formájában kell elfogyasztani. Tudom ez illegális,de sok rossz és kábító hatása mellet nagyon jó a hasmenésre és a helyi emberek is biztos,hogy fogyasztják. Az ókorban a görögök,egyiptomiak és a rómaiak is feljegyezték,hogy a hasmenésre nagyon jó az ópium,sok orvostörténész pedig azon a véleményen van,hogy az ókorban azért nem haltak meg az emberek tucatszámra a hasmenéssel járó fertőzésektől,mert ópiumot ittak tea formájában.

  A határátkelésnél,még lehetne próbálkozni a bécsi nagykövet helyet a moszkvai magyar konzullal,mert ezek az országok mind a volt szovjetunió részei voltak. Ez csak egy tipp semmi több.

  Ja Európába visszatérve várlak és elkergetlek Zitával együtt Svalbardra,Longyealbyen-be. :) :D Jeg heter en dyr,jeg heter Isbjörn

  Stavi Viktor – Jegesmedve – Isbjörn

 1. No trackbacks yet.