Home > Asia, Pakisztán > (Magyar) Történetek Iszlámábádból – #2

(Magyar) Történetek Iszlámábádból – #2

January 19th, 2012 Leave a comment Go to comments

Sorry, this entry is only available in Magyar.

 1. Németh András
  January 19th, 2012 at 09:41 | #1

  Szia Árpi!

  Tudom, ti többnyire az emberek az épületek és a táj miatt utazgatjátok körbe a világot, de azért engem érdekelne néha hogy a természetből mit érzékeltek (állatvilág, különleges növények stb)? Még anno valahol a türkmének körül írtatok a sivatagban állatokról, de azóta nem nagyon (valami “hegyikecske” rémlik még). Most ahogy nézegettem Islamabad környékéről (északra lévő hegyek) képeket elég hamar találtam olyat amin majmok rohangásztak a kocsiúton (egy ilyen találkozás gondolom azért nálatok is elérte volna azt az ingerköszöböt hogy megemlítsétek).

  Na szóval érdeklődnék hogy állatvilágból hogy áll a környék? Sőt engem nem csak ezek a nagyobb jószágok érdekelnek hanem minden ami él és mozog (madarak, rovarok, halak) :D

  Értem én hogy tél van ott is, és nem mindenki olyan természetb.zi mint én, de kapacitállak titeket hogy nézzétek (többet) a természet lényeit is, mert ott (is) láthattok igazi csodákat.

 2. sonni
  January 19th, 2012 at 12:47 | #2

  Ugye a pakisztáni parlament – szögesdrót mögött szinte mindent megmagyaráz Pakisztánban.
  Egyike a legnagyobb terrorista és terrorista barát, s terroristákat bujtató államoknak, -s nemcsak- abban a térségben.
  Amerika nem véletlen csap le idöközönként az országra szinte folyamatosan.
  Mindamellett sok-sok pakisztáni fiatal (is) szeretne egy biztos belépöt a “mennyek országába”, s akkor jöhet a testre szerelt bombafüzér, s minél több ártatlan embert visznek a halálba magukkal, annál fényesebb dicsöséggel jutnak a mennyekbe…
  Ezek a fiatalok nem csupán országukban, hanem a Nyugati Világban” is robbantanak észnélkül.
  Szoval nem reklamálni kell a pakisztani rendörség gyakori ellenörzése és “védelme” miatt, hanem inkabb hatalmas köszönettel kell hogy legyetek, hiszen a viág egyik legmegbizhatatlanabb, politikailag instabilabb országában tartozkodtok, ráadásul a frissen szerzett pakisztani haverok erröl -ugy látom, ugy olvasom- nemigen világositottak benneteket fel.

 3. qtyu
  January 19th, 2012 at 13:08 | #3

  A médiából itélve tényleg durva ország lehet. Minthogy hazánkról is tudják már, hogy egy kemény, elnyomó diktatúra kezd kiépülni, amiben már most rettegésben él többek közt az értelmiség is. Árpi, én inkább nektek hiszek, mint a sajtónak.

 4. sonni
  January 19th, 2012 at 14:05 | #4

  @qtyu
  qtyu, drukkolunk Magyaroszágnak is, hogy a jelenlegi kormány véghez vigye végre azt az átrendeödést, ami rendbehozza Magyarországot abból a gazdasági nyomorból és megosztottságból, amit az elözö liberalis kommunista kormány(maszopliberalis)
  taszitotta az országot! Ès akkor “többek között” az értelmesebb érteliségi reszketés nélkül tud ismét élni.
  Ne is higgyél a liberalis szennyujságoknak!

 5. Németh András
  January 19th, 2012 at 14:11 | #5

  hát úgy látom nem mindenki érti meg a hozzászólásod :)
  de most épp nagyon utálom hogy elpolitizáljátok az én kérdésemet :)
  szóval Árpi nekem válaszolj :D
  @qtyu

 6. sonni
  January 19th, 2012 at 14:18 | #6

  @Németh András
  röhej!!! te kérdésedre a kutya sem válaszolt, s a kutya sem foglakozik veled:)))))))))))))))

 7. hkolga
  January 19th, 2012 at 15:34 | #7

  JAJ!
  Úgy gondolom van pár szó, gondolat ami messze van attól amit ez az oldal üzenni szeretne.
  DE
  Szabadság van, tehát ez is belefér.

 8. sonni
  January 19th, 2012 at 15:56 | #8

  Kedves Olga,
  Részemröl az elsö (felsöbb) bejegyzés semmi képen nem “politikai” megjegyzésnek irodott, olyan megjegyzésem, amit nem kizárolag “ujságolvasásból” adodott.
  Részemröl igyekszem a provokativabb jellegü beirásokra nem reagálni, tiszteletben tartva
  azt a szemléletet, amit “ez az oldal -valóban- üzenni szeretne.
  Ûdvözlettel
  s.s.

 9. January 19th, 2012 at 16:28 | #9

  Pakisztánban számtalan népcsoport él. Nem is lehet igazán olyat mondani, hogy “pakisztáni”. Sonni, akikre Te gondolsz, azok a tálibok (talibans), ők a harcos népség. Nem tudom, tudjátok-e, hogy a zöld mit jelent a pakisztáni zászlóban? A békét szimbolizálja. Ez egy rettentő barátságos, közvetlen és vendégszerető népség. Talán még Iránban sem kaptunk annyi szeretetet, mint Pakisztánban. Lehet, hogy a 0,00001%-uk gázálarc, de attól még nem szabad rájuk ilyen általánosításokat aggatni, főleg nem ilyen csúnyákat. Mindenütt találni rossz embereket, országhatároktól és vallásoktól függetlenül. De a jó arcok elképesztő többségben vannak mindenütt, és inkább koncentráljunk rájuk! :) Ez elég könnyű, mert nagyon körbevesznek minket. Igazából a forgalom után a legnagyobb kihívásunk az, hogy hogyan menedzseljük azt a rengeteg szeretet ami árad felénk, úgy, hogy az nekünk tényleg jó legyen, ne pedig csak terhes… :)

  A tálibokat pedig nem kell bújtatni, bújnak ők maguktól is… :) Pakisztán amúgy “szövetségese” az USA-nak, éppen ebből fakadtak a problémái a tálibokkal… De mintha ezt leírtam volna, nem? Amerikai és a nyugati tömeg média csapott le Pakisztánra, azáltal, hogy a hírekben mindig azt a 0,00001% látjátok, aki robbant. Ők a tálibok, őket nem szeretik itt, és ők miatt van a szögesdrót, és a sok gépfegyveres rendőr, a kíséret is miattuk volt. Miattuk már egy kis identitás zavara is van a pakisztáni embereknek. A maradék 99,9999%-ot leszarja a média, az nem hír, hogy végig a GT Road-on amíg jöttünk Lahore-ba, kedves családok befogadtak minket, volt hogy ők hívtak be magukhoz, és erről a közvetlenségről és vendégszeretetről szerint a világ minden tájáról példát vehetnének. De a hírek ugye nem erről szólnak, hanem a robbantásról, és az emberek nagy részének csak ez jut eszébe Pakisztánról, és ez rohadt igazságtalan és bosszantó, amikor olyan nagyon kedvesek ezek a népek. Bocsánat Sonni ez nem személyes, csak kijött belőlem.

  Az állatokra rátérve, sajnos majmokat még nem láttunk, de hallottuk, hogy vannak. Errefelé az emberi faj uralja a tájat, de vannak madarak, egész nagyok is, még a városok felett is. Csacsik, lovak, akik húzzák a szekeret… Ma láttunk pár több száz éves fát, igazából az egész Lahore erődben nekem ezek tetszettek a legjobban. Majd lesz róluk fotó és mese, de még nem tartunk ott. Igazából nekem is hiányzik a természet, de ez nem az a terep, ahol szívesen vadkempingeznék, vagy kirándulnék, nincs is igazán hol, és ez talán Nepálig most így is marad. De majd igyekszem… Remélem egyszer újra mesélhetek tájfutásról. :)

 10. sonni
  January 19th, 2012 at 17:05 | #10

  @Arpi
  Egyik oldala csak a pakisztani problémának a talibokkal való szimpatizálás, de hatalmas határ vita és országrész vita a “Kashmir” problema, ami szintén sulyos politika problema Pakistan és India között, ami 60 éve tartó fegyveres konfliktusokhoz vezet, egyfolytában.
  Ehhez a területhez -relativ-igen közel vagytok.
  Csak azt nem értem, ha ez már nem probléma mamár, akkor miért is kell az egész ország területén a katonai/rendöri ellenörzö pontok, a rengeteg utzár, Islambadban a diplomatiai városrész lezárása, bombakeresés, specialis vizum az országban való mozgáslehetöségért,
  s folytathatnám e sort, mindehhez szép a béke szine a zászlójukban, s biztos, hogy az ország lakoságának nagyobb része békeszertö ember.
  “lásd.Az India és Pakisztán közötti konfliktus”
  http://biztpol.corvinusembassy.com/?module=corvinak&module_id=4&cid=85

  Valahogy mégis megtörtént, hogy az utobbi években (2007)miniszterelnöküket(B.Bhutto) gyilkolták le a békét kevésbé szeretö “lázadok”.
  (Rendőrfőnökök ellen emeltek vádat politikai gyilkosság miatt, amiben pakistani is kivette részét:
  http://www.mitortent.hu/sztori/m894pm3/rendoroket-is-vadolnak-a-volt-pakisztani-miniszterelnok-meggyilkolasaval.aspx
  Az viszont nagyon szép, hogy Ti mint turisták nem éreztek semmit a feszült politikai helyzetböl, igaz egy turistának nem is “feladata” ez…

  • Arpi
   January 19th, 2012 at 17:33 | #11

   Én úgy hallottam, hogy a területi viták azóta vannak, hogy az angolok kivonultak, és szántszándékkal kettévágták az addigra már megosztott szubkontinens. Összeugrasztották a muszlimokat és a hindukat, nehogy egy nagyhatalom jöhessen létre. Aztán meghúzták a vonalat a muszlim Pakisztán és a hindu India között, akik eddigre már utálták egymást, mert az angol így akarta. (Amíg a nyugati ember nem járt erre, békében éltek egymás mellett) És, hogy nehogy kibéküljenek, Kashmirt – ahonnan a víz jön, ami nagyon fontos – szántszándékkal nem adták oda egyik országnak sem, hagy háborúzgassanak rajta, mert az nem lenne jó a nyugati hatalmaknak, ha összefognának. Én ezt hallottam, és lehet, hogy csak buta összeesküvés elmélet, nem tudom, csak az a tény, hogy “ezt beszélik” itt Pakisztánban.

   A tálibokkal pedig nem sokan szimpatizálnak Pakisztánban, épp ellenkezőleg, nem örülnek nekik.

   Hunza óta nem jártunk olyan érintetlen természetben, ami érdemes lenne az említésre. :( Hogy mikor leszünk legközelebb ilyen helyen, nem tudom, de higyjétek el, én örülnék a legjobban, ha sétálhatnék / futhatnék egy olyan helyen, mondjuk egy olyan erdőben, ahol nem hallatszik az emberek zaja, és eltelik több perc is, vagy több száz méter anélkül, hogy ne látnék eldobált műanyagszemetet.

 11. Tomas
  January 19th, 2012 at 17:07 | #12

  Nem szívesen folynék bele politizálásba ezen a blogon, de az elmúlt 70 évet itt is le lehet húzni a wc-n, a mostani analfabéta elnökünkkel az élen. Ráadásul Magyarországon 20 éve kint van az eladó tábla, csak sokaknak ez nem esik le…
  Az meg h állandóan fröcsög az Usa hogy terroristák így, meg úgy…. nos, ki is tartja fenn Guantanamo-t? Modern kori Auswitz,épp hogy csak a gázkamrák hiányoznak, hogy a 2 ártatlanul meghurcolt országok elleni háborújukról ne is beszéljek (elég csak megnézni mi volt a háború indításának indoka, és amikor az indok megszünt (Bin-Laden), vagy kiderült hogy hazugság (Saddam fegyverei), a háború akkor is pont ugyanúgy folyt tovább….

  De hogy a bloghoz én is érdemben hozzászóljak, tényleg régen volt már csak a natúr természet terítéken, ha jól emlékszem a hegymászós poszt a Hunza-vidéken volt az utolsó ilyen jellegű… De igazából talán még nem is született itt rossz poszt úgyhogy hajrá, így tovább, minél több bejegyzés, és kilométert :)

 12. Doktor Shitpál
  January 19th, 2012 at 19:51 | #13

  sonni :
  @qtyu
  qtyu, drukkolunk Magyaroszágnak is, hogy a jelenlegi kormány véghez vigye végre azt az átrendeödést, ami rendbehozza Magyarországot abból a gazdasági nyomorból és megosztottságból, amit az elözö liberalis kommunista kormány(maszopliberalis)
  taszitotta az országot! Ès akkor “többek között” az értelmesebb érteliségi reszketés nélkül tud ismét élni.
  Ne is higgyél a liberalis szennyujságoknak!

  Végre ide is bejött a tiszta nemzeti hang. Nem örülök, de a blogot továbbra is buzgón olvasom. Doktor Shitpál, álamellnök

 13. Pakisztáni
  January 19th, 2012 at 19:53 | #14

  sonni :
  @qtyu
  qtyu, drukkolunk Magyaroszágnak is, hogy a jelenlegi kormány véghez vigye végre azt az átrendeödést, ami rendbehozza Magyarországot abból a gazdasági nyomorból és megosztottságból, amit az elözö liberalis kommunista kormány(maszopliberalis)
  taszitotta az országot! Ès akkor “többek között” az értelmesebb érteliségi reszketés nélkül tud ismét élni.
  Ne is higgyél a liberalis szennyujságoknak!

  A megosztottságot nem egy alcsúti törpe okozta? A pakisztániak úgy tudják.

 14. sonni
  January 19th, 2012 at 20:52 | #15

  @Doktor Shitpál

  @Pakisztáni
  Megtisztelö e postok.
  Gratulálok!

 15. Pakisztáni
  January 19th, 2012 at 21:28 | #16

  sonni :
  @Doktor Shitpál
  @Pakisztáni
  Megtisztelö e postok.
  Gratulálok!

  Én hozzájárulok a trollkodások törléséhez, feltéve, hogy sonni fedőnevűé is törlésre kerül. A médiaegyensúly nevében

 16. Doktor Shitpál
  January 19th, 2012 at 21:30 | #17

  Én is hozájárullok az of-topic hozászóllásom törléséhez, ha a nép-nemzetit is törlik

  Shitpál álomelnök

 17. sonni
  January 19th, 2012 at 23:07 | #18

  Èn meg inkább azt javasolnám, hadd maradjanak itt fent dr pakisztáni-dr shitpál liberalis barátaim dicsö és magasztos lelki megnyilvánulásai…
  Örizzük meg e mestermüvüket a hálás útokor számára!

 18. January 20th, 2012 at 02:47 | #19

  Adalék a “pakisztáni ember”-hez.

  1991-ben, egy hetes hátizsákos olaszországi vonatos utazásunk végén Velencéből azon a szerdai éjszakán jöttünk haza a (most decemberben megszűnt) Venezia expresszel, amely napon a horvátok és a szlovénok bejelentették elszakadásukat Jugoszláviától.
  Mi ezt nem tudtuk mind addig, amíg indulás előtt egy fiatal lengyel srác majdnem könyörögve kért, hogy szálljunk le és Ausztria felé jöjjünk haza, mert Jugoszláviában “Kriegproblem” van.
  A vonat közel egy órás késéssel indult. A 6-8 kocsiból álló szerelvényen ha talán 15-20 utas volt. Zömük olasz. A mi vagonunkban összesen hárman voltunk. A nejem, én és pár fülkével arrébb egy erősen barna bőrű fiatal fiú. Kinézetre az a fajta, aki a vonatokon hamis aranyat igazinak, műbőr pénztárcát bőrnek stb. szokott árulni valamilyen füles kézitáskából. Mondtam is a nejemnek, hogy ebből sok alvás nem lesz éjjel, mert pont nekünk jutott egy ilyen “útitárs”, aki biztos arra vár, hogy elaludjunk, s visz amit tud.
  Ahogy elhagyta a vonat Mestrét, kopog a srác a nyitott fülkénk oldalán, hogy kik vagyunk, hová utazunk. Mivel látja milyen kevesen vannak a vonaton és ő nem szeret egyedül utazni, meghív az ő fülkéjébe, s a nyomaték kedvéért két csodálatos Trentó környéki almát nyújt át nekünk. Szabadkoztunk, hogy nem kérjük, mert fogalmunk se volt vízen kívül mivel tudnánk viszonozni, meg kicsit tartottunk tőle, hogy nincs-e beinjekciózva pl. altatóval. Mondta, hogy csak vegyük el, mert neki még van 6 db másnapra(!!!).
  Leültettük magunkhoz, hogy mégis “saját térfélen” tájékozódjunk a nagy kedvesség okáról, s mi lehet a meghívás hátterében.

  A félig angolul, félig németül folyó beszélgetésből kiderült róla, hogy egy 7 gyermekes pakisztáni család – talán – középső gyermeke, aki egy év Isztambul után Bolzanóban egy német tulajdonú szállodában tanulja a séf mesterséget másfél évig, és megy haza egy hónap szabadságra Pakisztánba. Az olaszoktól Párizsba fog menni, hogy a francia konyhát is megismerje, majd pár év múlva Pakisztánban szeretne nyitni egy igazi éttermet. Útközben pár napra beugrik egyik testvéréhez Szófiába, s egy másikhoz Isztambulba. Az apjuk mellett ők hárman tartják el a családot a keresetükből havonta átutalt pénzből.

  Mire az olasz-jugoszláv (szlovén) határra értünk minden előítéletünk elszállt. (Árpi néhány meghasonulása jut eszembe most, ahogy írom e sorokat. Mennyire nincs ismeretünk a világról, mennyire ki vagyunk téve a nyugati és hazai médiának, a rendszer irányította tanulmányok által kialakított kép tudomásulvételének. Pedig ha mögé nézünk a dolgoknak kiderül, mindent a – főleg pénzügyi – érdekek igyekeznek irányítani. Aki nem áll be a sorba, arra azonnal valamilyen bélyeg kerül.)
  Egy nagyszerű embert ismertünk meg a srácban. Zágrábban délelőtt komoly hiányérzetünk volt, hogy elváltak útjaink. A vele való beszélgetés a világról alkotott képünk egy olyan átformálását eredményezte, amit Árpiék is több százszor megéltek az eddigiek során.

  A magyar (európai) emberben kialakított(!) előítéletre példa a sluszpoén is. Amikor hazaértünk és a pályaudvaron várakozó rokonoknak elmeséltük, hogy egész éjjel és fél délelőtt egy pakisztáni fiúval utaztunk egy fülkében, csak annyit kérdeztek, hogy szegények, miért nem mentetek át egy másik kocsiba, nem volt máshol szabad hely?

 19. Krisztián
  January 20th, 2012 at 09:45 | #20

  Sziasztok!

  Árpi ne is foglalkozz ezekkel a dolgokkal. Jártam nagyon sok helyen a világban, de amit Ti tapasztaltok az abszolút így van. Érdekes, hogy negatív tapasztalatok is csak a nyugati civilizációban értek, ahol nagyon zárkózottak az emberek, és nem nagyon figyelnek oda a másik emberre. Ez a jelenség már nálunk is egyre jobban tapasztalható. Az elmaradottabb országokban sokkal kedvesebb és tisztelettudóbbak az emberek, ők még tudják mik is az igazi emberi értékek, amihez még véletlenül se tartozik a pénz, vagyon egyetlen formája sem.
  Sajnos sokan mondanak úgy véleményt, hogy csak a médián keresztül utaznak. Feltétel nélkül elhisznek dolgokat, úgy hogy pillanatig is megkérdőjelezzék a halottakat vagy látottakat. Ez a jelenség az komolyan veszélyezteti a civilizációnk jövőjét. Olvasni, utazni, tapasztalni és máris sokkal színesebb lesz a világ, nem csak fekete-fehér! Emberek, nem kell minden hülyeséget elhinni, csak azért mert azt mondják. További jó utat kívánok nektek és további jó embereket az utatokba, akik segítik mindennapjaitokat.

  Üdv: Krisztián

 20. January 20th, 2012 at 09:52 | #21

  @Krisztián
  halottak helyett inkább hallottak…

 21. Krisztián
  January 20th, 2012 at 10:03 | #22

  @Turista Magazin_nyomdász

  Bocs az elgépelésért, nem volt szándékos! :)

 22. Fawx
  August 21st, 2013 at 08:34 | #23

  @sonni

  lájk.

 1. No trackbacks yet.