Rólunk

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy farsangi buli. A lány hippinek öltözött, a srác “Tour de France”-nak. A srác fondorlatos módon megszerezte a hippilány e-mail címét, majd galád módon azonnal randit kért tőle. A 4. találkozáskor már teát főztek a Hármashatár-hegy tetején, a 6. alkalommal pedig a Vértest vették célba kerékpárral, több mint 100km-t kerekeztek együtt. Zitának annyira megtetszett ez a kerékpáros lét, hogy széttépte a BKV bérletét és nem is vett többet, bringára váltott és azóta mindenhová azzal közlekedik a városban. Egy tucat randi után Árpi kicsit világgá ment, de Zita a 100 nap alatt is többször csatlakozott hozzá, a 13. randjuk már 400km-es volt Brüsszel és Amszterdam között. Hazatérve együtt túráztak a Lengyel-Tátrában a Sas-úton, majd egy őrült egynapos vállalkozás következett, többedmagukkal lebicikliztek 201,13 km-t egy nap alatt, Budapest – Orosháza között. Több kisebb-nagyobb túra között megkerülték a Fertő tavat, bringáztak tájfutóversenyre Budapestről Csehbányára, és még megannyi randi következett, de ezzel már nem untatnánk itt tovább senkit.

Szóval mi, Zita és Árpi – röviden összefoglalva ennyi. :)

Közös szenvedélyünk lett a biciklizés, Árpi “fertőzött meg” ezzel, a fenti élménybeszámolókra való utalásokból látható, hogy azóta az összes pihenésünket, nyaralásunkat valamilyen módon ezzel a közlekedési eszközzel kötjük össze. Sok kaland van már így a hátunk mögött, s még mennyi előttünk! Ehhez a biciklis életmódhoz kerestünk és találtunk egy nagyszerű új eszközt, a rekumbens kerékpárokat. Hogy miért a fekvőkerékpárokat, arról itt olvashatsz!

Egyébként minden olyan más szabadidős tevékenységet is szeretünk, amit a természetben, a természethez közel lehet művelni, így Árpi nagy híve a tájfutásnak, Zita inkább gyalogolni, túrázni szeret. (Csak semmi rohanás, ugye-ugye.)

214. randinkon immár jegyespárként bicikliztünk Rómába, fekvőkerékpárokon. :) Június 4-én lesz az esküvőnk, és Június 11-én elindulunk nászútra. A Világ körül. Erről szól ez az oldal.

Ha szeretnéd velünk felvenni a kapcsolatot, itt megteheted hozzászólásban, vagy e-mailben a 360fokbringa@gmail.com címen.

 1. Arpi
  január 30th, 2011 14:22-nél | #1

  Hát nektek sincs ki a négy kereketek…

 2. névtelenke
  január 30th, 2011 14:23-nél | #2

  messziről jött ember azt mond, amit akar… pláne névtelenül

 3. március 6th, 2011 08:36-nél | #3

  Sziasztok, privát levelet akartam írni de nem találok címet. Most muszáj ide írnom.
  Tegnap találkoztunk a bringa kiállításon, ígéretemnek híven itt küldöm a Bali elérhetőséget.

  Tehát akit valami is érdekli Baliról az erre a címre írjon
  (Angol,Magyar Indonéz nyelven) :
  accommodation.bali@gmail.com
  vagy: hanna_ondi@hotmail.com
  Megírhatják az igényeket. Pl.egy egész villa kell medencével,
  szolgálóval. Egy motelban szoba közös medencével,anélkül. Szoba egy
  házban fürdési lehetőséggel.
  Hol melyik részén Balinak. szállást azt találunk 100%.
  kösz,szia,János
  Üdv. B. Zoltán

  • Arpi
   március 7th, 2011 21:42-nél | #4

   Köszönjük, meg fogjuk fontolni! ;) Ha jól állunk majd a büdzsével, egy olcsóbb, szerényebb szállásra lehet, hogy benevezünk néhány napra… :) Elvégre ez egy nászút Balira! :D De Bali még messze van, nagyon korai még erről beszélni, előbb jussunk el odáig! Köszönjük még1x!

 4. március 25th, 2011 19:51-nél | #5

  Nagyon szeretnénk veletek menni 11-én Pusztavacsig ezért minden erőmmel azon dolgozom, hogy más időpontra tegyék az éves csapatépítő team-et, mert az is pont akkor lenne! Remélem összejön!

  • Zita
   március 26th, 2011 21:12-nél | #6

   Mi is nagyon reméljük, hogy összejön! :) Addig is nagyon várjuk az új honlapotokat!

 5. Fáy Dániel
  április 12th, 2011 06:02-nél | #7

  Sziasztok!

  Tetszik a tervetek, kívánom, hogy sikerüljön, nagy segítséget nem tudok felajánlani, de azért valami konkrét dolgot, szívesen vennék, amit kértek. Ti már nem ismertetek, még a Tipográfiában versenyeztem, Mihókkal vagyok egyidős. 23 éve volt nekünk is egy ilyen kísérletünk, (megkerülni a földet) aztán jöttek a gyerekek… (Ez is egy szép projekt, 3 fiú- 3 lány) Mi tandemmal mentünk, és két jelentősebb edző utunk volt, Liverpool volt a legészakibb pont, Kréta szigetének déli széle volt a legdélibb. A felszerelés annyit változott, hogy abban nem sok tanácsot adhatok, de a túrák gyűrődés szempontjából ma is épp oly sok küzdelmet és örömöt tartogatnak mint annak idején. Mi fillérekből éltünk, és rengeteg mindent a természetből nyertünk. A nagy tervben a telek munkavállalással teltek volna, amiket a szárazföldet összekötő hajóutakra terveztünk rákölteni, de ott is felmerült némi munka a hajókon. A tervetek szép, de valószínűleg ti is tudjátok, hogy a terv arra való, hogy felboruljon, és sosem a terv teljesítése a cél, hanem az út tanulsága! A Világ körül sok szép érdekességgel fogtok találkozni, de a legnagyobb hatást mindig az emberek fognak rátok tenni. Az egész épített környezet installáció, az egyetlen érték, ami miatt egy fenntartható világot szeretnétek ti is, az a benne élő ember. Az emberek találkozása fogja a lelkesedést megújítani bennetek, de az ember lesz az is, aki megnehezíti az utatok. Sok erőt, és kitartást kívánok, hogy végigtaláljatok saját ösvényeteken, ami Nektek van kijelölve a Világban! Üdvözlettel Fáy Dániel.

 6. Arpi
  április 12th, 2011 08:23-nél | #8

  Szia Dani! (ha megengeded, hogy tegezzelek, mint tájfutó a tájfutót…)

  Igazán szívünkből szóltál! A terv egész biztos hogy borulni fog, több ponton is, szinte ez az egy dolog, ami biztos benne. :) De hiszünk benne, hogy az út akárhogy is alakul, amellett, hogy sokszor kemény és kegyetlen, de csodás is lesz és rengeteg mindent fogunk tőle kapni. Mi is fillérekből tervezünk majd élni, és valószínű lesz legalább egy megállás, amit munkával fogunk tölteni. Az emberrel való találkozások már most megnehezítik az utunkat, épp az ‘isztán országokba való vízumszerzés rögös útját fedezem fel a napokban. Mi is gondoltunk a hajózásra, de az óceánokon át legalább 5x drágább, mint a repülőút, és ma már nem nagyon így spontán munkát kapni a hajókon. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogjuk megpróbálni! ;)

  Amúgy a következő “tervünk” szinte pontosan ugyanaz, mint a Tiétek, csak nálunk Zita 5, én 3 gyereket szeretne, az meg ugye összesen már nyolc :)))

  Amiben tudsz segíteni, – ha kedved és időd engedi! – az a segédlet egy több nyelvű utazó miniszótár elkészítésében:
  http://360fokbringa.hu/hu/felszereles#comment-71
  Nem csak konkrét fordításokkal segíthetsz, hanem akár csak azzal is, ha kiegészíted hasznos szavakkal, vagy kiegészíted a nyelvek listáját. A végeredmény publikus lesz, hogy minden hasonszőrű utazó kedvére használhassa! ;)

 7. Fáy Dániel
  április 13th, 2011 06:54-nél | #9

  Szia Árpi!

  Egy átgondolandó dolog még eszembe jutott, említettem, hogy mi tandemmal mentünk. Ennek sok szempontból óriási jelentősége volt, mert két ember mégis csak két önálló személy, és fizikailag, szellemben és lélekben is különböztök. A legnehezebb az, amikor mindkét személy fáradt, és kiütköznek a különbségek. A tandem nem elszakítható, ha neki kell feszülni, közösen lehet csak, ha hulla már a másik, a nyeregben megérzi a társa, nem lehet vele két felé menni, közös a sorsa mindkettőtöknek. Aki egyedül túrázott, az a ésszerűség határán nem kerül abba a helyzetbe, hogy figyelembe vegyen egy fanatikus döntés előtt más szempontokat is. A kritikus helyzetekben előbb egyeztetés szükséges, és csak utána lehet döntés. Nyilván nem a tandem biciklin van a hangsúly, hanem a közös igán. Ti a nehezebbet választottátok, mert két bicikli az nem egy, a fizikai távolság nehezít ezen, beszélgetni sem lehet közvetlenül, csak az első ezer kilométeren elromló technikai eszközökkel. Persze így több dolgot tudtok felpakolni a két gépre, ami most előnynek látszik, de én ezt már átértékeltem rég. A megoldás nem a technikában van, hanem Bennetek. Néztem a listát, mi is a nyugat technikájában bízva kerestük a szponzorokat, de az úton a legfontosabb mégis csak a kulacs, meg a kulacstartó. 16 éve megmásztam a Kilimandzsárót egy 12 fős magyar expedícióból, végül egyedül jutottam fel a csúcsra. Ott két dologra volt szükség, önismeretre és vízre. Ilyen egyszerű a felszerelés! De ez a kettő nélkülözhetetlen! A szótáron gondolkozom, kérek egy kis időt.

 8. Arpi
  április 13th, 2011 07:32-nél | #10

  A tandemet már mástól is hallottuk, és érdekes amit írsz… de a tandemet hogy raknánk fel repülőre? (Tudom, nem kell repülni… :) ). Illetve ha a tandemmal baj van, hogy mentek segítségért? Ha két bringa van, egyszerre valószínű csak az egyik döglik be.

  Az együtt menés valóban kemény dolog, ez tényleg könnyebb lehet tandemmel. Észrevenni, amikor a másik fáradt, elnyűtt, és félretenni az én érzéseimet, vágyaimat, hogy mennék még, már csak pár km… vagy fordítva. Ezekre oda kell figyelni, nagyon kell majd figyelnünk egymásra. Ha az egyikünk “felborul” az nem jó, ezeket a dolgokat még időben észre kell venni, beszélni kell róla, ha kell, módosítani a terveken, pihenőt fújni, vagy lassítani. Nem egyénileg gondolkodni, hanem kettőnkben.

  A felszerelésben igazad lehet, valószínű egy csomó dolog, amit most még fontosnak vélünk, később el fog törpülni az út során. Kulacsnak 1,5L-es, eldobható műanyag PET palackokat szoktunk használni. Volt olyan palack, amit több ezer kilométeren keresztül vittem magammal Európában, aztán amikor egy háznál vizet kértem bele, a konyhából a hölgy egy vadi új ásványvizes palackkal tért vissza. Az én gyűrött, hűséges palackomat pedig nem láttam többé… :( :)))

  A szótárhoz lehet hogy lesz egy sok nyelvet beszélő joker emberünk, de ettől függetlenül, ha Te vagy valaki más büfének érzi magát egy nyelvből, akkor jöhet a segítség. Illetve a hasznos szavak listáját is bővíthetitek! ;)

 9. Fáy Dániel
  április 13th, 2011 09:08-nél | #11

  Tehát a szavak első blikkre:
  Napok H., K., Sze., stb., évszakok.
  Emelkedő, lejtő, elágazás, égtájak, nap, hold.
  Szél, homok, sivatag, hőség, tenger, sziget, hegy, tó, völgy, hegycsúcs, hó, jég.
  Szerviz, csapágy, tengely, kerék, fogaskerék, szerszám, lyuk, gumi, menetvágó, csavar, zár.
  Leves, tej, só, cukor, hús, sajt, tojás, zöldség, gyümölcs, hal, gyufa, forr, fagy.
  Beteg, orvos, fájdalom, vér, fej, has, láb, térd, szem, marás, csípés, harapás, méreg.
  Korház, baleset, gyógyszer, gyógyszertár, kötszer, sebtapasz.
  Olló, kés, tűz, kulacs, táska, tű, cérna, kötél, gumipók, ragasztó, ragasztószalag, karabiner.
  Könyv, templom és szakrális megfelelőik tájanként, kilátó, emlékmű, tábor, barlang, öböl.
  Ember, férfi, nő, gyerek, rendőr, tolvaj, lopás, fegyver, felnőtt, diák, öreg, tanuló.
  Pénz, útlevél, vízum, jegy hajóra, repülőre, belépőjegy, pénzváltó.

 10. Fáy Dániel
  április 13th, 2011 09:41-nél | #12

  Sziasztok! Mi csak veszteségrovatot vezettünk, és ment az élet tovább. A túra megtanít arra is, hogy ne ragaszkodjatok a tárgyaitokhoz, de pótlásukat, leleménnyel Ti fogjátok megoldani. A XXI. század vívmányaival élni kell, ha lehet, de ha nincs, ez nem állíthat meg.
  A tandem mellesleg felfér a gépre, bár mi valóban nem vittük így, de itt a közös út vállalásáról van szó, nem az eszköz neve a lényeg, hanem amit írsz is, a másikra figyelésről, olyankor, amikor te se vagy messze 100% már. Nem kis fegyelmezettséget igényel. A kettős mobilitás valóban előny, ha segíteni kell, de ez a szétszakadás veszélyét is hordozza. Nincs egy oldalú érem. De ismerni kell a veszélyeket, hogy fel tudjatok készülni a kezelésükre. Azt már most fel kell tegyétek magatokban, hogy milyen prioritások mentén fogtok élni ezen az úton. Ki vagy mi lesz az első. Szép harc ez, az önmagatok megismeréséhez vezető úton. Jó utat, Dani.

 11. Dóra
  április 15th, 2011 07:23-nél | #13

  Sziasztok, ma reggel hallottalak bennetek a radiocafen. Nagyon sok boldogságot kívánok és mindent, ami kell ehhez a fantasztikus nászúthoz!:-)
  megtennétek, hogy megírjátok az e-book gyártóját és típusát, amit említettetek a reggeli műsorban? köszi

  • Arpi
   április 15th, 2011 08:51-nél | #14

   Szia!

   Köszönjük a jókívánságokat! A könyvolvasó az Amazon Kindle 3 WiFi + 3G változata. Ha megveszitek, az Amazon.com-on rendeljétek, és tokot már ne kérjetek hozzá (azt külön rendeljétek), mert akkor már a limit felett lesz az összeg, és nem tudja az amazon állni a vámköltséget, így nem pár ezerrel, hanem sok ezerrel lenne drágább a kütyü. Én 40200 Forint körül jutottam hozzá postaköltséggel.

 12. Arpi
  április 15th, 2011 19:13-nél | #15

  @Fáy Dániel Köszönjük a szavakat!
  Egyik jóbarátom azt mondta, hogy az út sikere nagyban azon fog múlni, hogy hogyan viszonyulunk a körülményekhez, a tervekhez és egymáshoz. Szerintem is így van.

 13. április 18th, 2011 11:26-nél | #16

  Sziasztok!

  Barátom mesélt rólatok (ő tájfutó). Ha biciklivel jöttök a szertartásra ingyen fotózlak Benneteket!

  Üdv.
  Szabó Sándor

  • Zita
   április 18th, 2011 14:35-nél | #17

   Bringával megyünk, bringával jövünk :)) Nagyon szuper, köszönjük :))) (Te egy riksában fogsz ülni?) :)

 14. május 3rd, 2011 12:12-nél | #18

  Ajánlásom természetesen él, a menet megörökítésével kapcsolatban a riksában utazásom lehet necces lesz – már amennyiben láttad Bud Spencert riksában:)))
  Autóval sajnos nem lehet bemenni a szigetre…

 15. május 11th, 2011 19:19-nél | #19

  Hello,

  very nice honeymoon plan, great trip. To some extents I have nearly the same road plan. Are you aware of the deadline to enter Pakistan from China: The KKH is closed from November until February or March, or did it changed?
  in any case I wish you a good luck.

  Francois

  • Zita
   május 12th, 2011 21:55-nél | #20

   Hello Francois,
   We’re not really afraid since -as we know- the KKH is open until December. :) Well, I hope.. otherwise we need to take a train or something else, cause we’re absolutely wish to cycle the KKH. Thanks for best wishes, good luck to you to. Will we meet on the road, perhaps? What is your plan?

  • Arpi
   május 15th, 2011 17:54-nél | #21

   Hi Francois,

   Here they wrote that the pass is officially open until 31th of Dec, and a guy has passed on 17th of November:
   http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=1981623
   We are going to pass as soon as possible, the plan is about 10th of November, but hopefully we can get there earlier.

 16. május 24th, 2011 07:17-nél | #22

  Sziasztok!
  Még 1x sok boldogságot kívánok nektek!
  Aki lemaradt a tegnapi Aktívról: http://tv2.hu/aktiv/video/lanykeres-repteren-eskuvo-biciklin-a-tuti
  Képek készen vannak lehet este el kéne gyertek hozzám és átadom…, bár még a slideshow hiányzik.
  Sándor

 17. május 24th, 2011 18:51-nél | #23

  Készítettem egy slideshow-t: http://vimeo.com/24180280
  Nyugodtan illesz be az oldalatokba ha akarod… , Sándor

 18. Gábor
  szeptember 27th, 2011 13:41-nél | #24

  Sziasztok!

  Van esetleg egy e-mail címetek, ahova tudnék nektek levelet írni?

  Köszi,
  Ács Gábor

 19. Siqla
  október 21st, 2011 11:42-nél | #25

  @Fáy Dániel

  Kedves Fáy Dániel! Ezt szebben megfogalmazni aligha lehetne.
  (csak olvastam az írását)

 20. október 25th, 2011 12:43-nél | #26

  hi.I am bahram. nahid and me coudnt see our picture in site page.maybe you forgot us.

 21. Etédi Alexa
  október 26th, 2011 15:41-nél | #27

  Sziasztok,
  Milyen közvetlen címen lehetne benneteket elérni? Interjút szeretnénk készíteni veletek…
  A részleteket privát levélben írnám meg.
  Köszi, Alexa

 22. október 27th, 2011 15:16-nél | #28

  hello
  how are you? where are you ?have you been exiting from iran?send pictures that we take together to me please.this is my email : bordbar_bahram@yahoo.com
  we miss you zita & arpi

 23. Jancsó Katalin
  november 25th, 2011 14:00-nél | #29

  Szervusztok

  A Kovászna megyei napilap, a Hírmondó részére szeretnék egy összeállítást írni, mert nem hallottunk rólatok eddig. Lelkesen olvasom a bejegyzéseket, de alig győzöm bepótolni a lemaradásom. Lehet rosszul keresem, de a Rólunk cí1mszó alatt sem tudtam kibogozni a családneveteket és a harmadik személy nevét. Kérlek, segítsetek, és ha lehetne a foglakozásotokat is kérem. Ha jól tudom csíkszeredaiak, vagyok, javítsatok, ki ha tévedek, mivel el szeretném kerülni a félreinformálást. Üdv. Jancsó Katalin

 24. Father Akram
  december 19th, 2011 07:59-nél | #30

  Hi,

  It was nice to meet you. Take care. Many Blessings. Father Akram.

 25. Father Akram
  december 20th, 2011 17:49-nél | #31

  Hi,

  I hope you are safe and sound. Please send me your email. Prayers, Father Akram,

 26. Kolozsi Erzsébet
  május 16th, 2012 14:58-nél | #32

  Email-ben kértem, de igy is kérem, hogy mielőtt elindultok, egy rövid rádió interjura adnátok lehetőséget a Sydney Rádió Mozaik számára. Kérünk szépen egy vezetékes vagy mobil számot, és időpontot, mikor hivhatunk. Időeltolódás 8 óra, ott reggel 8 itt d.u. 4.
  Mi elérhetőségünk
  fenti email, vagy Radio Mozaik oldal a Facebookk-on.
  Előre is köszönjük

 27. november 29th, 2012 12:34-nél | #33

  hi guy’s what’s your e-mail want send you an invite to The travellers Adventure Festival in Dubai onthe 20th dec Ps we met you in Pakistan

 28. Nagy Agnes
  február 2nd, 2014 11:11-nél | #34

  Sziasztok!
  Orultem hogy egy par szot jol is rosszul is tudtok ormenyul. En ormenyorszagban eltem 30 evet. Most itt vagyok M.o on, probalok visszailletkezni. Nagyon nehez. Ott masok az emberek, ertekek, kapcsolatok. Nem azert mert itt rossz de ott jobb. Szeretnek baratokra talalni itt akiket erdekel a keleti es ezen belul az ormeny filozofia.
  Szeretettel Agi
  0630 40 322 49

 29. január 22nd, 2015 22:06-nél | #35

  Hi guys!
  It was great to meet you in Catarina! I am just checking you sites in the restaurant but it seems I will need much more time to go through all stuff I am interested ;) You gave us a huge inspiration to cross Asia next year and we can start slowly thinking about the route and details.
  Enjoy the the rest of Central America and mainly the South Am. I was just thinking yesterday that after all you done you should make it down to Ushuaia! I guess you can always get some cash and that would be a totally logical and superb loop ;) Well just an idea ;)
  Take care and enjoy!
  Suerte!!!
  Best regards from Michal and Zuza, Czech Rep.

 30. június 15th, 2015 16:34-nél | #36

  Gratulalok a bloghoz es az utaitokhoz. Koszi hogy megosztjatok mindezt.

 31. Molnár Ádám
  november 4th, 2015 23:10-nél | #37

  Le a kalappal előttetek! További jó tekerést!

 32. Michaela
  április 18th, 2016 19:00-nél | #38

  Hello,

  wooow, you really are enjoying it!
  Is there any chance that you would come and present about your travels in our coworking space in Budapest? We organize Travelers.Talx with speakers from all over the world sharinf interesting stories and adventures and you are definitely great guys. Next event is already on 26.April starting evening at 19:00… Michaela

 33. Beatrix
  február 17th, 2017 16:22-nél | #39

  Sziasztok,

  Privátban szerettem volna írni, de nem találtam email címet. Az egyik előadásotokon említettétek, a svájci tehénpásztorkodást. Erről hol lehet többet megtudni? Van valami web oldal? Bármi, amin el lehet indulni?

 34. Gabriel ,USA guy who showed you how to dumpster dive in arizona
  július 25th, 2017 09:44-nél | #40

  Greetings, my mane is Gabriel and I showed you the ropes on how to get the goods around back out of the bins in Flagstaff Arizona. We had you over for dinner and would have hosted you ,but you had other arrangements. It would be great to see you and if you have some spare space on the floorr for us that would be a blessing. We may not be in Budapest very ling,so I hope to hear from you soon if possible

 35. Gabriel ,USA guy who showed you how to dumpster dive in arizona
  július 25th, 2017 11:15-nél | #41

  Oh forgot to mention that we’re touring on our bicycles.
  My name is Micaiah I wrote the 1st message on Gabriels behalf cause he texts slowly and I found out he wasnt the one who took you on that around the back door tour,but he spent time with you at the house when you came over for dinner

-ként kell bejelentkezned, hogy hozzászólhass