Bejárat > Általános > Utunk 2011-ben, a számok tükrében

Utunk 2011-ben, a számok tükrében

január 4th, 2012

A táblázat

Itt megtalálhattok egy táblázatot a következő oszlopokkal: szakasz neve, napi táv, össztáv, átlagsebesség, tekert idő, napi költség Euróban, napi költség Forintban, napi költség élelemre, kommunikációra, felszerelésre, vízumra, közlekedésre, szórakozásra/kultúrára, szállásra, egészségre bontva. A sárga sorok a „pihenő”, vagy városnéző, kiránduló napokat jelölik, a fehérek azok a napok, amelyeken „haladtunk”.

A kilométerek

A távokhoz nincs különösebb hozzáfűznivalónk. A leghosszabb napunk a 119-edik volt, az utolsó nap Türkmenisztánban, amikor muszáj volt elérnünk az üzbég határt, különben lejárt volna a vízumunk. Ezen a napon reggel a napfelkeltét már a sivatagi útról csodáltuk, a naplementét szintúgy. :) Így sikerült 137km-t tekernünk egy nap alatt. Ezen kívül még említésre méltó a 140-edik napon, a Pamírban, 4000m-es magasságban tett 100km-ünk, talán ez nem mindennapi teljesítmény volt. Egyébként pedig sose csináltunk sportot abból, hogy sokat haladjunk egy nap alatt, ugyanis az, hogy mennyi mindent látunk, nem egyenesen arányos azzal, hogy hány km-t haladtunk az adott napon. Ez abból is nagyon jól látszik, hogy összesen 8 alkalommal tettünk meg 100km-nél nagyobb távot egy nap alatt. (Az első ilyen alkalommal, még Magyarországon velünk volt egy 10 éves kislány is, Fanni!)

A pihenőnapok, a tempó és a háj, ami eltűnt rólunk

Ha végiggörgettétek a táblázatot, biztosan észrevettétek, hogy az alja „besárgult”. Nincs ezen mit szépíteni, kikészültünk, elfáradtunk, volt itt a végén fogfájás, hányós-fosós gyomorbaj, arról nem is beszélve, hogy jelen sorok írásakor még fogalmunk sincs, hogy Indiába és azután pontosan merre lesz az arra… Ja, és még indiai vízumunk sincs! :) Eddig „strict schedule”-unk volt, minden országra megvolt az időablak, és azt tartanunk kellett. Mostantól nincs ilyen, már minden otthon szerzett vízumot felhasználtunk, innentől kicsit szabadabban mozoghatunk talán – és lassabban. Ez tetszik nekünk! :) Egy-két hétig, hónapig lehet ennél sokkal gyorsabb tempóban utazni, de ha évekig szeretné élvezni az ember az utat, jobb, ha belassít, különben feléli önmagát. Apropó, hízó napokat is kéne tartanunk, mert mindenki azzal traktál minket, hogy nagyon lefogytunk.

A költségeink

Végre valami izgalmas! :) Szóval a 2011. június 11-i indulástól számítva december 31-ig 964,449 Ft-ot költöttünk. Ettől elsőre biztos padlót fogtatok, de ha visszamásztatok és felkapaszkodtatok a székbe, számoljunk egy kicsit. Ketten vagyunk, és 205 nap telt el az indulásunk óta. Az fejenként annyi mint napi 2353 Ft! Kettőnkre nézve pedig napi 4704 Ft, vagyis 17.42 Euró. Egy hónapra nézve ez 141,100 forint kettőnkre. Ebben minden benne van: az étel, a rezsi, és a közös költség is! :) Nézzük, hogy ez hogy jött össze!

A költségek eloszlása

A fenti tortadiagramon jól látható az egyes költségkategóriák eloszlása. Ha ráviszitek az egeret az szeletekre, látható az adott terület összköltsége/napi átlaga a zárójelben. Ugyanígy a következő alcímek végén is:

Étel (374,511 Ft / 1,827 Ft)

Egyértelmű, hogy kajára költöttünk a legtöbbet, és ez így van jól, enni kell, pláne, hogy amikor csak lehet, saját erőnkkel hajtjuk körbe a szekeret a Földgolyón. Napi alig 900 forintból kijöttünk fejenként, mindezt úgy, hogy rengetegszer ettünk éttermekben, büfékben, persze sokszor főztünk is magunkra. Főzni sokkal olcsóbb, ezért 2012-ben arra fogunk törekedni, hogy ahol csak érdemes, lehet és ahol ezt kényelmesen megtehetjük, ott főzünk, sütünk magunkra. Amikor városokban megállunk, és van sütőnk a szálláson, vagy barátnál, akkor sütünk pizzát, pizzás csigát vagy virslis kroásszánt, esetleg lángost, vagy egyéb, otthon megszokott nyalánkságokat. Ezzel nem csak a legnagyobb honvágygerjesztő tényezőt, hanem a kiadásainkat is vissza tudjuk fogni kicsit.

Ebbe a kategóriába tartozik a vízfogyasztásunk is. Tádzsikisztán óta használjuk a vízszűrőnket, vagy a víztisztító tablettákat, palackos vízre csak nagyon ritka esetekben költünk (ha tönkrementek az előző palackok, vagy ha „vészhelyzet” van). Ezzel megint csak duplán nyerünk, nem terheljük a környezetünket a mérgező, soha le nem bomló műanyaggal, és a pénztárcánkat is megkíméljük kicsit.

Közlekedés (223,374 Ft / 1,090 Ft)

Napi ezer forint közlekedésre, amikor bringával utazunk, ez nagyon sok! Itt tudunk majd a legtöbbet lefaragni a költségeinkből. Eddig buszoztunk Kappadókiából a Fekete-tenger partjára, Jerevánból Tabrizba, a Kaszpi-tengertől Mashhadba, Szamarkandból a tádzsik határig, majd dzsipeztünk Dushanbe-ból a Pamírig, aztán a Pamírban a nagy hó miatt kétszer, majd buszra szálltunk Kashgarban Sost-ig. Ezekre legtöbbször azért volt szükség, mert mint már írtam, meg volt szabva a vízum miatt, hogy mikor, melyik országban tartózkodhatunk. Ez mostantól kicsit lazább lesz, és mi is jobban oda fogunk figyelni arra, hogy ne költsünk ennyit a közlekedésre. Indiába a vonatozás állítólag önmagáért az élményért megéri, ezt biztos ki fogjuk próbálni, de ezen túl ha szükséges, inkább stoppolni fogunk. Időnk több van mint pénzünk, és teherautó platón utazni is élmény – és talán még mindig olcsóbb még akkor is, ha beleszámoljuk azt, hogy utána egy napot pihenünk valahol, mert a teherautózás megviselt minket. Persze mindezen kár agyalni, egyszerűen nem kell leszállni a bringákról, és akkor ez a kiadás nullán tartható, amíg csak szárazföldön utazunk. :)

Szállás (129,873 Ft / 634 Ft)

Ha megnézitek a szállás oszlopát, láthatjátok, hogy Türkmenisztánig csak hébe-hóba költöttünk szállásra, mindaddig jó volt a sátor és a helyiek kertje (amiből általában a házba eszkalálódtunk), de Közép-Ázsia már nem az a terep, ahol az ember szívesen sátrazik, utána meg pláne nem. Főleg nem R betűs hónapokban ugye. Szóval maradtak a Lonely Planetből kivadászott legjobb olcsó szálláslehetőségek. És ez jól is van így, és talán így is marad még jópár országon át. Talán DK-Ázsiában majd újra elővesszük a sátrat, ha úgy látjuk, hogy érdemes. De Ausztráliában biztosan. Addig maradnak a youth hostelek, vendégházak, na és persze leginkább a CouchSurfing! Gondosan meg kell terveznünk az utunk, és minden nagyobb városokban CS barátoknál megszállni. Így jelentős összeg takarítható meg, arról nem is beszélve, hogy Valakinél vagyunk vendégségben, Valakihez érkezünk meg, nem csak egy sokszor személytelen szálloda „szobának” hívott koszos lyukba. Szóval itt is lesz mit lefaragni! :) //Tudjuk hogy a CS nem egyenlő az ingyen szállással, de most a pénz szemszögéből nézzük a dolgokat, és tény, hogy a CS segítségével nem csak hogy új barátokat és velük közös új élményeket szerezhetünk, hanem bizony pénzt is spórolhatunk.//

Kommunikáció (61,587 Ft / 300 Ft)

Telefonkártya feltöltések, internetkávézók… Sok országon át nem használtuk a Kindle-t, mert azt hittük, nem működik az „ingyen net 100 országban” szolgáltatás. Hát működött volna (kivéve Iránt!), csak mi nem állítottunk be valamit a profilunkon. Most már ez is megvan, így jelentős összegeket spórolunk meg. Sőt mi több, van kártyafüggetlen mobilunk is, így az országokon belüli kommunikáció jóval könnyebb és olcsó lett. (Barátunk is több lett így Pakisztánban…) Mióta a Kindle újra működik, gyakorlatilag szinte nem küldtünk haza sms-eket, és ha minket hívnak otthonról, a helyi számon hívnak fel, így az nekünk nem kerül pénzbe. Indiában valószínű veszünk majd egy 3G-s USB sticket, és egy hozzá tartozó SIM-kártyát, így szinte bárhol, bármikor lesz teljes értékű netünk. Reméljük, ez majd megtérül anyagilag oly módon, hogy amit így elköltünk így adatkommunikációra, az visszajön a netkávézók kerülésével, és a Couchsurfing-el, amit így sokkal könnyebben tudunk leszervezni. És a bejegyzések feltöltéséhez sem kell majd mindig netcafét, vagy kóbor wifit keresnünk. Talán többé kémkedés gyanújával sem jelentenek minket a rendőrségen! :) Egy szó mint száz, összességében itt is reménykedünk a kiadások csökkenésében, de majd meglátjuk, hogy lesz…

Felszerelés (54,342 Ft / 265 Ft)

A felszerelés terén komoly bevételekre számítunk abból kifolyólag, hogy eladjuk azt a temérdek sok meleg ruhát, amit a Pamír előtt vásároltunk! :) Na, jó ez csak vicc volt. Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan tárgyi dolog, amit megvettünk, de nem ettünk meg. A WC papírt (amit zsebkendő helyett is használtunk amíg nem készített Zita a szétfoszlott, régi fehér Iránban használt nadrágjából anyag zsepiket) az étel rovatba számoltuk. Ide tartozik a WD40, amit a bringák lemosásához vettünk, a ruhák, a gyertyák… Zita útközben kapott egy-két apró ékszert: egy nyakláncot, egy pár fülbevalót és egy gyűrűt, sőt valahol még egy szempillaspirált is beszerzett magának. :) Ezeknek nem akartunk új rovatot nyitni, ezért jobb híján a Felszerelés kategóriába kerültek. És természetesen értékük legtöbbször csak pár száz forintra rúg. Ebben a kategóriában remélhetőleg sose fogunk nagyobb összegben költekezni. Habár az első lánctányérok hamarosan cserére szorulnak, de talán azt is megússzuk majd viszonylag olcsón. Ide azért sem vásárolhatunk be túlságosan, mert minden egyes tárgynak, amit veszünk, súlya és térfogata van, a bringák és táskáik, valamint gazdáik teherbíró képessége pedig véges, arról nem is beszélve, hogy semmi kedvünk körbecipelni egy csomó holmit a világban. Hamarosan megy egy csomag hazaaaa!!! :)

Szórakozás-Kultúra (47,917 Ft / 234 Ft)

Belépők múzeumokba, turisztikai látványosságokba. Néhányszor azért nem mentünk be valahová, mert drága volt, de azért legtöbbször „ha már itt vagyunk” alapon mindig bemegyünk oda, ahová szeretnénk. Persze nem volt sok ilyen alkalom. Mivel inkább a természeti, és emberi értékek érdekelnek minket, nem a – pénzért mutogatott! – üvegfal mögött tárolt ezer éves tárgyak, vagy ezer éves épületek, ebben a kategóriában alig költöttünk, és ez valószínű ezután is így fog maradni. Ettől függetlenül természetesen a számunkra fontos és történelmi, vagy kulturális okokból kiemelkedő helyekre mindig be mentünk, és be is fogunk, dacára a borsos belépőáraknak.

Vízumok (47,859 Ft / 233 Ft)

Vízumokra, vízumkérelmekre, ezekhez szükséges meghívólevelekre költött pénz. Idetartozik az is amikor a pamíri korrupt őr minket, és egy pakisztáni nemzeti parkba való belépés is. Útban volt a park, muszáj volt átmennünk rajta. :) Itt valószínű többet fogunk költeni a jövőben, mivel eddig az iráni és türkmén vízumunkat leszámítva mindent beszereztünk előre otthon – és ezek az indulásunk előtt elköltött összegek nem szerepelnek a táblázatban. Mostantól viszont egyetlen következő ország vízuma sincs már meg az útlevelünkben, ráadásul az üres lapok száma is vészesen fogy, így új útlevelet is fogunk kérni, tehát ebben a kategóriában 2012-ben valószínű többet fogunk költeni.

Egészség (24,950 Ft / 122 Ft)

Egészség terén a preventív megoldások hívei vagyunk, magyarul igyekszünk egészségesek maradni amennyire csak lehet, hiszen az egészség a legfontosabb. Ha nincs egészség, nincs jó közérzet, nincs bringázás, nincs világkörüli utazás, nincs semmi! Tehát az egészség a legfontosabb!

Ebbe a kategóriába sem költöttünk túl sokat, csak a fogorvosra Üzbekisztánban, fogkrémre, fogkefékre, fogselyemre (szappanunk még van otthonról, illetve a szállodákban is rengeteg kaptunk), néhány filléres gyógyszerre pakisztánban. A spirituális gyógyító és a késes gyógyító nem kerültek pénzbe. Nagyon reméljük, hogy egészségre sem kell többet költenünk a jövőben.

Az árfolyamok – Hogyan számoltunk?

Eurót anno otthon nagy mennyiségben vettünk, nagyon szerencsésen 270 Ft környékén. A dollárral már nem volt ilyen nagy mázlink, kezdetben még volt belőle néhány száz 200 Ft-ért szerzett, de amikor ez elfogyott, Árpi anyukája utánunk küldött egy nagyobb összeget Türkmenisztánba Western Union-on keresztül, és ekkor már nem volt olyan jó az árfolyam, plusz még ugye kezelési költség is rájött, a vége az lett, hogy 226 Ft-ért jutottunk hozzá a dollárjainkhoz. A táblázatban mindig az adott árakkal számoltunk, az Euró árfolyam pedig mindenkor 270, hiszen otthon ennyiért váltottuk át a fél vagyonunkat.

A helyi pénzt általában kézpénzből (KÉSZ-, vagy KÉZpénz? Mindkettőt elfogadja a word, most zavarba jöttem, mert mindkettő logikus…), dollárból váltottuk át, és ilyenkor mindig jól felírtuk, hogy mennyi helyi ficcset kaptunk mennyi dollárért, majd kiszámoltuk, hogy egy fics pontosan hány Forintnak felel meg. Ezt megjegyeztük és amikor az árakat láttuk vagy alkudni kellett, akkor pontosan tudtuk, hogy mennyi az annyi. És persze a nap végén ugyanilyen átváltással írtuk bele a táblázatba a költötteket.

Mi van a bevételi oldalon?

 • A Kedves Olvasók képeslap kérelem mellé küldött kisebb és nagyobb összegei, amiket ígéretünkhöz híven minden egyes forintig és euróig felfaltunk, és kilométerekké alakítottunk. Ami ezek alatt a kilométerek alatt történt, azt a temérdek élményt mind itt olvashatjátok a blogon. :) Nekünk túl sok ennyi élmény, Árpi grafomán, így a végén mindenki jól jár! Nagyon-nagyon szépen köszönjük a képeslapra és élelemre küldött összegeket Tőletek, mennek a képeslapok és pörögnek a billentyűk – csak így tudjuk meghálálni Nektek! Amikor látjuk, hogy érkezett egy újabb „küldemény”, mindig nagyon meghatódunk, és ilyenkor mindig rám tör egy fantasztikus érzés, és szinte már kötelességemnek is érzem, hogy leírjam a kalandjainkat, és így megosszam Veletek is, hiszen részben Tőletek is kapjuk az utunkhoz szükséges pénzmagot. Persze nem kell megijedni, ez egyáltalán nem terhes kötelesség, sőt! ;)
 • Újságírás. A Turistamagazinban már nem egy írásunk megjelent, és bár ez önálló jövedelemnek ez nyilván nem lenne elég, mégis ez egy jó kis bevétel, minden kicsit meg kell becsülni. Egy írásért kapott összeg néhány napra mindig elég – így fogjuk fel a dolgokat. Ezúton is köszönet Máté Istvánnak minden segítségéért! Ha van ismerősötök médiáknál, akik szívesen vennének írást, cikkeket tőlünk egy kis honorért cserébe, kössetek össze velük minket! Nem kell nagy összegekre gondolni, nem vagyunk nagyravágyóak ilyen téren, minden kicsinek örülünk, és én szívesen írok rövidebb-hosszabb cikkeket bárhová a Csodálatos Világunkról!
 • Netes okosságokból. :) Bátyám után én is megláttam a lehetőséget az internetben, de aztán jött a válság, és ezek a bevételek a töredékükre csökkentek, a kedvem pedig elment kissé az egésztől. Azért még mindig elegendőek az így befolyt euro centek egyikünk fél reggelijére minden nap, és ennek nagyon örülünk.

Ezek a bevételek természetesen csak egy kis töredékét fedik le a kiadásainknak, de így is nagyon jó, hogy vannak, és nagyon örülünk nekik. Ezek összességében plusz hónapokat, akár újabb országokat is jelenthetnek az utazásunkban, tehát egyáltalán nem elhanyagolhatóak!

Meddig van még pénzünk?

Ez jó kérdés. A kevés „jövedelmünkkel” inkább nem merünk érdemben számolni, mert azok a bevételek bármikor elapadhatnak. Ha nem jön különösebb váratlan nagy kiadás, Ausztráliáig biztos eljutunk a maradék pénzünkből, ahol remélhetőleg találunk valami munkát. Bár a bürokrácia úgy néz ki, itt is az utunkba áll, de ha így lesz, akkor legfeljebb majd kikerüljük, és nem Ausztráliában, hanem máshol fogunk dolgozni. Talán pár hónap múlva elkezdjük kiküldeni a CV-ket, bennük az utolsó sor ez lesz: „2011-: Honeymoon – Bicycle Journey Around the World” :)

Megérte, megéri?

Meg, hogy a jó viharba ne érné meg egy ilyen utazásra költeni a pénzünk? Hát még, ha azt nézzük, hogy otthon valószínű többet is költenénk nagyobb hülyeségekre, mert otthon méginkább 360 fokban 0-24 körbevesz a fogyasztói társadalom, és a heti 5 nap 8-16 óra mellett már csak rohanó életre van mód – és a nagy rohanásban kénytelenek vagyunk többet költeni, kevésbé tudatosan élni. Én személy szerint, ha végiggondolom, még soha nem kaptam ennyi értéket ilyen „kevés” pénzen. És most persze nem a kézzel fogható dolgokra gondolok, hanem új élményekre, barátságokra, szemléletekre, mindenre, amit eddig ez az út adott nekünk.

Categories: Általános Tags:
 1. Arpi
  január 4th, 2012 08:26-nél | #1

  A táblázatban benne maradt 2012. január elseje, a 205. nap, tehát igazából csak 204 nappal és 9,5 euróval kevesebbel kellett volna számolnom, de most már nem fogom kijavítani, a lényegen nem változtat ez a kis hiba. :)

  Amúgy mit gondoltok a számokról? Sok, kevés, meglepődtetek?

 2. Ivi
  január 4th, 2012 08:48-nél | #2

  Tisztelem a fegyelmezett pénzköltéseteket nagyon! Én is spórolós vagyok egy bizonyos téren, de azért utazás közben a legnehezebb erre odafigyelni. Szóval, respect! Én nem lepődtem meg a számokon, tekintve, hogy Dani mesélte, hogy mennyire ügyeltek a részletekre, de azért óriási dolognak tartom, hogy a nem kevés napi teendő és a blogírás mellett még a költségeiteket is ennyire akkurátusan vezeted! Várom a beszámolókat, csodálatos embereket és kicsattanó egészséget kívánok nektek 2012-ben is! BUÉK!

 3. Grant Julianna
  január 4th, 2012 11:22-nél | #3

  Rolam mondja mindenki, hogy grafoman vagyok, de hat az Arpit nem lehet tulszarnyalni!! Fantasztikusan pontos es erdekes ez a tablazat. Tenyleg sok munka lehetett allandoan foglalkozni vele, de megeri. A szamok nem leptek meg, sem mennyisegukben sem aranyaikban. Utazas soran az etel, transzport es szallas a harom legnagyobb koltseg es ez Nalatok se volt maskent. Tenyleg impressziv, hogy 2000Ft alatt tudtatok tartani a napi kajat, belegondolva, hogy ezek voltak az extrem hideg utazas honapjai ahol se fozni nem tudtatok es ahol a hideg miatt tobb kaloria kellett a bringazashoz. Lenyugozo az egesz, csak igy tovabb!!

 4. január 4th, 2012 13:26-nél | #4

  Nagyon érdekes ez a részletes költségkimutatás!
  Meglepően alacsony összeg; különösen annak fényében, hogy ekkora összeget más szerencsésebb nagypénzű emberek egy egyszemélyes 10 napos egzotikus utazásra szoktak elkölteni! Az élményeiteket olvasva pedig az ár/érték aránya szerintem kiemelkedően jó; sőt fantasztikus! Indiában tényleg alacsonyabb összegekre lehet számítani. Ha vonatozni is szeretnétek, akkor ügyeljetek arra, hogy legalább egy hónappal az utazás előtt vegyétek meg a jegyeket! Egyrészt mert így olcsóbb, másrészt ami fontosabb; közelebbi időpontban már nem kaptok rá jegyet.
  További jó egészséget; újabb szép élményeket és állandóan lejtős utakon erős hátszelet kívánok!

 5. január 4th, 2012 13:44-nél | #5

  Helyesen készpénz :). Ha valami nem tiszta és van lehetőség, akkor legegyszerűbben itt tudod megnézni: http://www.magyarhelyesiras.hu/.

 6. Arpi
  január 4th, 2012 14:16-nél | #6

  @Pétör
  …és hol érdemes vonatozni Indián belül? Mondjuk Mumbai – Kerala? :) Épp most készítek útitervet Indiára (a holnapra esedékes útinapló kárára…), de ahogy nézem, ha a számunkra kellemes tempóban sok “megállóval” szeretnénk bringázni, áprilisra érünk Kerala-ba, ami kicsit késői már, mert ha megkapjuk a többszöri belépésre jogosító vízumot Indiába, akkor Sri Lankában is szívesen tekeregnénk, és csak aztán fel Kolkata-ba, és onnan vissza Nepál, majd Bangladesh-Burma-DK-Ázsia… Az a nyavalyás monszun, most meg az lesz a mumusunk! :)

 7. január 4th, 2012 16:36-nél | #7

  Árpi! Köszönöm, hogy név szerint említve köszönöd meg a remélhetően gyümölcsöző segítséget. Dolgozom még a projekten, s remélem mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtóban “be tudlak nyomni” egy-két helyre.

  India.
  Nepál becenevű világjáró barátom beszámolóit hallgatva a pár évvel ezelőtti indiai vonatozásról és Árpi – természetes – ragaszkodását a kerékpárhoz, sok vonatozást nem prognosztizálok Indiára…

 8. bébé
  január 4th, 2012 20:03-nél | #8

  Sziasztok!

  Még a legelején írtátok, hogy kb 5 euró/nap/fő a büdzsétek. Ennek kb az 1,7-szeresét költöttétek eddig, jórészt a világ “olcsóbb” felén, ha a táblázat alapján jól tévedek. Nyilván ezzel összefüggésben kerülnek elő az ausztrál munkavállalás ötletei, ami nem könnyű tekintve az ügymenet nehézségét. Ilyen téren nem lehet, hogy könnyebb legyőzni a bürokráciát pl Malajziában? (ott is van pénz, pl szerveznek pénzdíjas kajakversenyt, ami Európában is ritka)
  Mindketten írjátok, hogy erősen soványak vagytok, ami nem csoda, 7000 km tekerés után. A saját tapasztalatom az, hogy napi egyszeri főttételben van az energia, még akkor is, ha az csak a legegyszerűbb gázfőzőn készült étel. Ezzel a hozzáállással én egy 4600 km-es túra alatt (napi átlag 100 km tekeréssel) nem fogytam semmit. Persze ez a kérdés szerintem erős összefüggésben van a mentális állapottal is, amit az állandó változás, és “reggelmégnemtudomesteholfogokaludni” kérdés jobban igénybe vesz, mint a hétköznapi élet. Egy ilyen hosszú túra valójában olyan, mintha elköltöztetek volna egy teljesen más életformába egy időre. Szóval egyetek sokat és sokfélét, abban van a fizikai energia, mentális energiát pedig egymásban való közösségetekből nyerhettek, azáltal hogy átlendítitek egymást a holtponton!
  Ehhez kívánok nektek az eddigiekhez hasonló sok erőt és Istenbe vetett bizalmat az új évben is!

 9. január 4th, 2012 20:23-nél | #9

  @bébé
  Nagyon köszönjük! :)
  A 10 euró/nap csak egy cél volt, de hamar beláttuk, hogy ez nem fog menni. Csalódottak azért nem vagyunk! :) Mindenesetre továbbra is valljuk, hogy ez lehetséges, pl. Isztambulig benne voltunk ebben a keretbe. Európában nincs nagyon vízumköltsége a magyarnak, és ha kőrtúrát tervez az otthonától indulva, akkor a közlekedés is kiesne, csak hát mi ilyen nagyravágyóak lettünk, hogy a körtúrát a világ körül szeretnénk! :) Ez kicsit megdobja a költségeket…

  Eszünk főtt ételt szerintem majd minden nap, sőt van, hogy egy nap többször is, de itt annyira más kaják vannak, hogy nagyon… és a higiéniás állapotok, pontosabban a higiénia szinte teljes hiánya miatt majdnem minden hónapban megy a hasa valamelyikünknek. Szerintem ilyenkor veszítjük el a kilókat. Ezért is nagyon jó, hogy most több hetet állunk, álltunk. Most próbálunk sokat enni és visszahízni! :)

  …és megtervezni legalább körvonalaiban, hogy merre is tovább… Pár nap, és kiderül, hogy milyen vízumot kapunk Indiára, ez alapjában fogja meghatározni a következő fél évet. Ha megkapjuk a multiple entry-it, akkor nyitva állnak majd a kapuk Sri Lanka, Nepál és Bután felé. Ha nem, akkor futunk majd pár kört odabent Indiában is, és ha akkor sem jön össze a multiple entry, akkor talán lemondunk ezekről az országokról.

 10. január 4th, 2012 20:23-nél | #10

  Szia Árpi !
  Megállapítom , hogy a közmondás igaz : “az alma nem esik messze a fájától” és az unoka se a nagyapjától. Ugyanis én is minden hónapban és minden évben összesítve csinálok ilyen kimutatást a költségeinkről, mint amilyet Te most küldtél. Éva mamával mi is ketten vagyunk,tehát össze lehet hasonlítani. Én most csak kiragadtam egy hónapot (2011.májust)
  Átlagosnak volt mondható, és most közlöm ugyanezeket, havi átlagos kiadás: 172782 Ft
  KAJA 41,7 % 2409 Ft/nap
  Szállás (REGIE) 33.0 % 1853 Ft/nap
  Közlekedés (gyakorlatilag) 0 %
  Kommunikáció (TV,telef,intern,) 7.6 % 426 Ft/nap
  Felszerelés (beruházás) 6.8 % 378 Ft/nap
  Szórakozás,kultúra 3.4 % 189 Ft/nap
  Egészség (orvosságok stb) 7.3 % 410 Ft/nap persze mert 80 év felett vagyunk
  Összesen: 100.0 % 5665 Ft/nap x366nap:12 =30.5nap
  5665 x 30.5=172782.5 Forint
  Tehát a végső konklúzió a helyben maradás és a kissé nagyobb komfort na meg az öregség
  5665-4704= 961 Ft /nap költséggel nekünk többe kerül itthon naponta az élet mint Nektek a világ körüli utazáson. Hajrá tovább Magyarok. Lali papa

 11. hvcsaba
  január 4th, 2012 20:42-nél | #11

  Sziasztok!

  Nagyon jó az összegzés. Őrület, hogy mire nincs időtök. Bringázás, naplóírás, meg költségek pedáns vezetése.

  Külön tetszik, hogy a költségeket átváltottad eurora is. Már csak az a dilemma, hogy mostantól milyen forint-euro árfolyammal fogsz kalkulálni? Egyszerűen kiszámíthatatlan. Bár gondolom azzal az árfolyammal számolsz, amin vettétek.

 12. hvcsaba
  január 4th, 2012 21:04-nél | #12

  Árpi!

  A lánctányér cserével érdemes még várni! A szerelőm mindig azt mondja, addig amíg a fogak nem hajlanak hátra, megoldható a dolog, ha a fogakat megreszeli az ember!

  Na jó, persze ha cserélni kell, akkor cserélni kell, csak gondoltam, megosztok veletek egy pénztárca kímélő trükköt. Nyilván jobban jártok, ha nem kell valahol a sivatagban vesztegelnetek egy lánctányér miatt.

  Még egy kérdés, amiről eddig még nem esett szó: ha eddig még nem is, de ezután találkozhattok olyan állatokkal, melyek veszélyesek? Tudjátok, kígyó, skorpió, tengerparton majd medúzák, stb. Ebből a témából készültetek? Tesztek valamilyen óvintézkedést?

 13. január 4th, 2012 21:19-nél | #13

  @hvcsaba
  Lali papa, ez ÓRIÁSI!!! :) Már, hogy Lali papa is csinál ilyen kimutatást, és nem az, hogy ilyen drága az élet. Persze Lali papáék megérdemlik a kényelmet, sőt még többet is megérdemelnének, végigdolgoztak két életet – fejenként egyet-egyet. :)

  Egy “játékot” már régóta szeretnék játszani Lali papával! Tudom, Lali papa még fiatal, de az egyszerű számítás kedvéért számoljuk Lali papa eddigi életét 100 egységben. Ha ezt a száz egységet fel kéne osztani olyan részekre, hogy gyermekkor, dolgozott évek, és nyugdíjas évek (de tetszés szerint kitalálhat más életszakaszokat is Lali papa, pl. egyetem, katonaság, Ádi+Csaba gyermekkora…), úgy, hogy nem a tényleges, valós évek szerint ossza fel Lali papa, hanem úgy “ahogy érzem” ( ((c) – Ivi :) ) vagyis ahogy Lali papa érzi, ahogy megélte, ahogy látja, tartalomban, értékben, akkor hogyan tagolná be Lali papa a 100 egységet? Éva mama válaszát is szívesen veszem, vagy más, hasonló szép korban járó olvasóink válaszát is. …és válaszolni sem muszáj, vagy lehet e-mailben is. ;)

 14. január 4th, 2012 21:39-nél | #14

  @hvcsaba
  Köszi a lánctányér tippet! Mivel az első lánctányérunk könnyű aluminium, szívesen cipelünk belőle egy-egy tartalékot. Már fordítottunk rajta egyszer, de a reszelés még nem jutott eszünkbe. Nem is értem pontosan, hogy mit és hogyan kéne reszelni rajta. Talán azért merthogy oldalra eldeformálódnak a fogaskerekek a csúcsaiknál, és így megakadhat a fogaskerék két láncszem között, a lánctest oldalában? Nekünk kicsit vastagabb a láncunk a Rohloff miatt, így talán ezzel nem lesz gond. Akárhogy is, szerintem az a tuti, ha hamarosan rendelünk valahová magunk elé egy-egy lánctányért, és talán még ha most kicseréljük, akkor a lánc még passzolni fog az újhoz is, és ha az új is megkopott, visszatehetjük a régieket, ami tovább kophat, tovább nyúlhat hozzá a lánc, majd megint csere… ameddig csak bírják a cuccok! :) Szerintem így leszünk a legköltséghatékonyabbak hosszútávon plusz még tartalék is lesz nálunk. :) Egyszer (de valószínű többször is, mert sok ezer km-t megyünk még bringával – Insallah) biztos venni kell még lánctányért, akkor meg miért ne inkább előbb, mint túl későn? :) De írjátok meg, ha tévedek.

  Az állat dolog pont a napokban jutott eszembe nekem is amikor egy F-9-es szektorban található parknak nevezett sisnyásban próbáltam futó mozgást imitálni. Nem készültünk ilyenekre, pedig rémisztgettek a haverok az ausztráliai állatvilág veszélyeivel. Mégis, amikor Barbarát kérdeztük erről, szinte kinevetett. Ez nyilván valós veszély, de nagyon-nagyon kicsi. És igyekszünk figyelni erre is, pl. a parkban futás tervét direkt sok iszlamabadi barátnak említettem, és csak biztattak, nem említettek veszélyt. Így fogunk tenni a jövőben is. Szerintem a helyiek tudják mindig a legjobban, mi lehet ránk veszélyes, és mi nem.

  Aggódtunk már egy sort a malária miatt Gilgitben, amikor beértünk 2000m alá. Ugyanis ez már malária veszélyes terület, igaz most nincs szezonja. Oli leintett minket, hogy first of all, don’t worry, először is ne aggódjunk. Másodszor hordjunk hosszú ujjút, és ha kell fújjuk magunkat szúnyog riasztóval. Harmadszor ha tünet van, azonnal orvos, vagy ha egy napon belül nincs kórház, akkor van nálunk Malarone(azt hiszem, de lehet egy másik szer – az amelyiket lehet így a tünetre is bevenni ilyen esetben)

  Megteszünk mindent, van rajtam több réteg ruha, mint hosszú, igaz szúnyogoknak híre sincs, csak hideg van! :)

 15. január 5th, 2012 07:47-nél | #15

  @bébé
  Bocsi, hogy Árpi helyett válaszolok, de egyelőre még bőven benne vannak a tervezett átlagban. Az zavarhatott meg téged, hogy a terv 5 euró/nap/FŐ volt, a fenti grafikon pedig sima napi bontást használ és nem fejenkéntit. Vagyis eddig fejenként ~913 Forintot költöttek kajára naponta, ami 3 euró alatt van.

 16. Skulo
  január 5th, 2012 09:36-nél | #16

  Minden elismerésem a költségösszegzésért, úgy látom megérte felhánytorgatnom az előző két út során ezt a témát :-)

  Érdekességképpen itt van a két fő száma annak, hogy én mit költöttem naponta átlagban az elmúlt egy évben:
  Kaja: 1203 Ft
  Közlekedés: 525 Ft
  Ebből főleg az utóbbi az érdekes, mert ugye többet járok bringával és tömegközlekedéssel, mint autóval, és a nagy külföldi utak még nincsenek is benne, mert azok szinte mind “munkáltatói kiküldetések” voltak.

 17. Németh András
  január 5th, 2012 10:57-nél | #17

  Árpi, amit ti költöttetek az egyáltalán nem sok. Ha azt veszem hogy nekünk a tavalyi évben olyan 3 milliós volt a bevételi oldal és hát sajna nem tudok belőle túl sok megtakarítást felmutatni… tehát a többségét el is költöttük. Akkor lazán kijön fél évre a 1-1,5 millió…

 18. január 6th, 2012 19:56-nél | #18

  @Arpi

  Kedves Árpi! Ahogy kérted, az indiai utazáshoz egy elég hosszú javaslatot küldtem neked a privát üzenetekben! Ez nem azt jelenti, hogy javaslataimat meg is kell fogadnod! Azt vetsz el belőle, amit akarsz…. :-DDD A vonatozásról sokat tudnék írni, de sajna hosszan. Egyre ügyelj! Ha valamelyik állomáson, vagy peronon állsz és nincs kiírva angolul csak hindiül az információ, feltétlen árgus szemekkel egyeztesd a vonatszámot a jegyeden találhatóval!!! (Szerencsére a számok arabok!) A vonatozáshoz kérlek olvasd el az alábbi linken küldött alig egy hónapos úti-tapasztalataimat! A vonatozás Aurengabad után kezdődik! http://www.szegediwiw.hu/profiles/blogs/2011-vi-indiai-utam-november-7-t-l-december-6-ig?xg_source=activity Minden jót kívánok nektek!!!

 19. január 6th, 2012 20:29-nél | #19

  @Arpi

  Ja és egy rendkívül költségtakarékos információt is közlök veletek: Bárhol is jártok India kis- és nagy-, (valamint fő) városaiban, mindenütt fogtok találni legalább egy, de akár több szikh Gurudwara nevu csodas temlom-komplexumot, ahol nem csak fantasztikus egyházi szertartasokon vehettek részt, de rendkívül szivélyesek és vendégszeretők is! Kivétel nélkül minden komplexumban óriási konyhák üzemelnek és a szikh hívőket és a messziről jött idegeneket kitörő örömmel és lelkesedéssel fogadják, ingyenes szálláshelyet és étkezést kaptok (korlátlan fogyasztással általában dál… :-D) mindenhol!!! Cserében sok fotót csináljatok és ígérjétek meg, hogy felkerülnek az általatok megadott honlapotokra 360fok.. Meglátjátok, előre fogják értesíteni a következő helységben lévő Gurudwara- templomot, illetve kérjétek el tőlük a következő címét! Meglátjátok, hogy milyen szinte hihetetlen vendégszeretetük van!!! Én ugyan csak egy esti szertartáson voltam náluk, de utána (idézem korábbi magamat :-))) “a fopapjuk es segitoik bemutattak az egesz komplexumot. Nagyon meghatotta oket, mikor elmondtam, hogy tavaly Ladakban Choglamsarban egyutt dolgoztam kb. 40 szikh onkentessel az arvizkarosultak kozponti kozossegi hazanak epitesen. Utana kozos vacsoran es teazason vettem reszt veluk. Meghato volt, hogy a fiatalok ebben a kozossegben mennyire tisztelik az oregeket es mennyire orzik az osi hagyomanyokat. Ok is viselik a hagyomanyos “kirpan”-t, azaz kek atalveto barsonyszalag vegen a gorbe ezust tort. A hajukat nem vagjak, hanem gyonyoru turban moge rejtik, a fiatalok pedig egy selyem fekete sapkafeleben elol kis csavart bubban hordjak.” Minden jót kívánok nektek “Szögedrül”!

 20. január 6th, 2012 20:48-nél | #20

  @Pétör
  Hú Péter, nagyon köszönjük! Elolvastam minden leveled, és egyre jobban várjuk Indiát! :)
  Talán minden amit írtál, nem fog beleférni, mindenesetre rengeteg nagyon hasznos információt kaptunk, amit fel fogunk használni, és nagyon köszönünk!!! :) Így leszel Te is részese az útnak! ;)

 21. január 6th, 2012 20:59-nél | #21

  @Arpi
  Csak vigyázz, nehogy az elkövetkező néhány hónapban egyszer csak hirtelen megjelenjek Indiában nálatok vendégségben! Ezt nem ijesztgetésnek szántam, mert ha Isten segít bennünket, akár valóra is válhat ez az álmom, ha jól mennek kinn a dolgaink; amit nagyon remélek! De jó is lenne együtt biocajozni néhány napot veletek!!!

 22. Peti, Ajsa, Mariann
  január 11th, 2012 20:56-nél | #22

  Sziasztok!

  A több mint 6 és fél hónap alatt, azért szerintem sokat költöttetek. Azonban ezt, úgy mondom, hogy én elég spórolós, zsugori vagyok, szállásra a legvégső esetben adok ki pénzt. Üdítőt ételt is nagy ritkán veszünk, egyszer egy hónapban. Minden ember másképpen költ utazás alatt, vagy akár letelepedett életformában is.
  Mi fél év alatt üzemanyagköltséggel együtt nem költöttünk ennyit. Pedig, sokszor 13-14 liter gázolajat evett a lakóautó. Igaz csak 14.000 km-rt mentünk és sok helyen 240 Ft-os üzemanyagáron tankoltunk, a méregdrága Törökországot meg átkannáztam kerozinnal és étolajjal.
  egyéb példák: Biciklivel egy barátom Ázsiában egy év alatt 200.000 Ft-ot költött, lényegében csak a vízumdíjakra meg internetre. Csak a meghívásos helyeken aludt és evett, CS, HC…
  A nagyon olcsó sem követendő példa, mert mindennek meg van az előnye és a hátránya is. Sok japán világutazó elindul egy kompjeggyel a zsebében Kínába és max. 100 ezer jennel, amikor elfogy koldul, vagy beáll melózni. Ez sem egy életcél, de sok utazó élvezi, én nem.

 23. január 11th, 2012 21:17-nél | #23

  @Peti, Ajsa, Mariann Igen, azt kifelejtettem az összefoglalóból – és ezért nagyon örülök, hogy írtatok – , hogy a mi büdzsénknél sokkal-sokkal kevesebből is ki lehet jönni, és ez nem azt jelenti, hogy kevesebb élménnyel, sőt… de mondjuk inkább úgy, hogy másfajta élményekkel. Mi ezt a módot választottuk, de az új évvel eddig sikerült igen szépen visszafogni magunkat. Szállással együtt – hála az őrült helyiek és a szuper kedves honfitársaink kedvességének – kajára alig költve eddig kijöttünk kevesebb, mint napi 2000 Ft-ből, de még ebből le szeretnénk adni, azzal, hogy ezentúl szállásra se költünk(ennyit..). Ebben nincs benne az új útlevelek, és az indiai vízumok árai, ami ugye megint egy kisebb vagyon volt.

  Amúgy grat, ahhoz, ahogy Ti utaztok (akik nem tudnák a “Peti, Ajsa, Mariann” névből: http://360fokbringa.hu/hu/002-asia/soso-es-a-lakokocsival-utazo-magyar-csalad ), mint már írtam, példa értékű! :) Nektek is kéne egy blog, hogy az emberek lássák, így is lehet élni, ráadásul családdal, gyerekkel, ez az igazán oltári!!! :)

 24. Peti Ajsa Mariann
  január 11th, 2012 22:34-nél | #24

  Sajnos még mindig ugyan ott állunk. Idő hiányában nem hiszem, hogy írunk valamit. Talán majd nyugdíjasan. A ti blogotokba is csak időnként olvasgatunk bele, kb. egy héten egyszer.

  További élményeket és Jó tekerést Punjabban!

 25. Viki
  január 14th, 2012 18:12-nél | #25

  Sziasztok,

  azt szeretném kérdezni, hogy hogyan sikerült szponzorokat szereznetek?

  Én is tervezek (azért ettől kisebb) túrákat, és igazán jól jönne bármiféle segítség nekem is (jelenleg “szegény diák+ vagyok).

  Üdvözlettel,

  Viki

 26. Péter
  február 1st, 2012 23:35-nél | #26

  Szevasz Árpi!
  Lehet kicsit késő írok, mert lemaradtam a naplótok olvasásában.
  Lánc és a lánckerék élettartamát úgy lehet legegyszerűbben növelni, ha tisztítod(minden 2.héten) és olajozod(akár naponta) minél gyakrabban.
  A lánc + lánckerék csere úgy a leghatékonyabb, ha együtt cseréled a láncot a lánckerékkel. Ellenkező esetben a már megnyúlt lánc gyorsan koptatja az új lánckerekeket és durva esetben akár meg is ugorhat rajta.
  Bár én 24 sebességes láncváltót használok, ahol acélból van a hajtókarral együtt a 3 lánctányér.
  Én csak a láncot cseréltem 2700km-nél és most cseréltem a hátsó lánckeréksort és a láncot, de a hajtókart még nem, mivel azon kisebbek az erőhatások, kopások amiatt, hogy egyszerre több fogon oszlik meg a terhelés.
  A ti összeállításotokban lehet más a képlet, mert sokkal erősebb láncotok lehet (nem HG) és hosszabb is, ami nagyobb élettartamot is jelent+ láncvezető csőben fut ami kevesebb szennyeződést enged az olajozott láncra.
  Lehet az első lánctányér azért is van alu-ból, hogy egyszerre kopjon el a hátsó kis lánckerékkel.
  (én az acélt jobban szeretem) ja és a reszeléssel sokat nem tudsz hozzátenni a lánckerék élettartamához, de ezt inkább nem részletezem.

  Szóval ha már kopottak a cuccok én mindenből vennék tartalékot és egyszerre cserélném le.
  + jobb kerékpárboltokban láncnyúlásmérő segítségével meg lehet nézni, hogy mennyire jó/rossz a láncod, a lánckereket meg úgyis látod.
  Lehet unalmas egy kicsit, de remélem hasznos a hozzászólásom.

Hozzászólások lezárva